ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το 2018 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός οφειλών

Από το 2018 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός οφειλών

Το σύστημα αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού αναμένεται να απασχολήσει τις αυριανές συζητήσεις των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει θέσει σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων» έως τις 3 Μαρτίου.

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει την επίτευξη ρύθμισης των συνολικών οφειλών των βιώσιμων επιχειρήσεων τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα, όσο και προς το Δημόσιο, στοχεύοντας μέσω της ορθολογικής διευθέτησης ή ακόμη και απομείωσης των χρεών αυτών στη συνέχιση της λειτουργίας τους, διασφαλίζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας και εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα το τραπεζικό σύστημα, ώστε να στηριχθεί συνολικά η οικονομία.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα συνοδέψει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει νόμος του κράτους το νωρίτερο τον Απρίλιο, για να ακολουθήσουν τουλάχιστον έξι μήνες, προκειμένου να στηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις. Με απλά λόγια το νέο σύστημα θα ενεργοποιηθεί εντός του 2018.

Η αναμονή της θεσμοθέτησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη χώρα, ελέω αξιολόγησης, έχει επιβραδύνει τους ρυθμούς τακτοποίησης των προβληματικών δανείων. Ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα καταγράφεται γενικευμένη απροθυμία για ρύθμιση οφειλών, όσο δεν οριστικοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως για να επιταχυνθούν οι ρυθμίσεις στα εταιρικά δάνεια πρέπει να διαφανούν οι αυστηρές προϋποθέσεις υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μετά την ψήφισή του. Έτσι, αρκετοί οφειλέτες θα προτιμήσουν να διαπραγματευθούν τη ρύθμιση του χρέους τους απευθείας με τις τράπεζες όταν διαπιστώσουν τους εξονυχιστικούς ελέγχους της περιουσιακής τους κατάστασης, πριν προχωρήσει οποιοδήποτε κούρεμα των χρεών τους.

Διαβάστε επίσης

Διαπραγμάτευση: Κατευθείαν στα βαθιά κυβέρνηση και θεσμοί

Δύσκολη εβδομάδα με παζάρια για μέτρα και «αντίμετρα»