ΣΠΟΡ

Πόρισμα-φωτιά της WADA για οργανωμένο ντόπινγκ στον Ρωσικό αθλητισμό

Πόρισμα-φωτιά της WADA για οργανωμένο ντόπινγκ στον Ρωσικό αθλητισμό
Πόρισμα καταπέλτης της WADA για τον Ρωσικό αθλητισμό Reuters/Denis Balibouse

Σοβαρό κίνδυνο αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις στίβου διατρέχει η Ρωσία μετά το πόρισμα που συνέταξε η αρμόδια επιτροπή αντί-ντόπινγκ της ΔΟΕ.

Στην έκθεση που παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντί-Ντόπινγκ, Ρίτσαρντ Πάουντ, μετά από έρευνα έντεκα μηνών αναφέρει στοιχεία σοκ και εισηγείται στην IAAF την παραδειγματική τιμωρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον δια βίου αποκλεισμό πέντε προπονητών και πέντε αθλητών, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν διαρρεύσει.

Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρεται, ότι οι Ρώσοι αθλητές έκαναν «σαμποτάζ» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Κατηγορείται μάλιστα το αρμόδιο εργαστήριο της Μόσχας, που αντί να κάνει ελέγχους, κατέστρεψε σκόπιμα μεγάλο αριθμό δειγμάτων (1417), εμπλέκοντας και τον Ρώσο υπουργό Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο.

Από την πλευρά του ο Ρώσος αξιωματούχος αρνείται κάθε κατηγορία και δηλώνει σίγουρος ότι η χώρα του θα αποκρούσει τις κατηγορίες, για οργανωμένο σχέδιο ντόπινγκ. Ήδη η IAAF κινεί τις διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων, ενώ έρευνα θα ξεκινήσει και η INTERPOL.

Εκβιασμοί, συγκάλυψη, παράνομος χρηματισμός


Τόσο ο Καναδός αξιωματούχος, όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της IAAF, Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, έκαναν λόγο για την ύπαρξη στοιχείων, που συνιστούν οργανωμένο κρατικό σχέδιο ντόπινγκ στον Ρωσικό στίβο καθώς και παρέμβαση στους ελέγχους. Μάλιστα ο Βρετανός πρώην πρωταθλητής τόνισε ότι θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων και τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις διεθνείς διοργανώσεις. Τα στοιχεία-κλειδιά του πορίσματος έχουν στοιχεία διαφθοράς, παρόμοια με εκείνα που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας για την FIFA.
• Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι έλεγχοι ήταν ελλιπείς ή δεν τηρούσαν τα διεθνή στάνταρ.
• Ούτε η Ρωσική Ομοσπονδία (ARAF) ούτε η Επιτροπή αντιντόπινγκ (RUSADA) ακολουθούν τους κανόνες σχετικά με την απαγορευμένη χρήση αναβολικών.
• Προτείνεται η άμεση άρση του πιστοποιητικού από το σχετικό εργαστήριο ελέγχου της Μόσχας και της άδειας από τον υπεύθυνο Διευθυντή Γκριγκόρι Ροντσένκο, ο οποίος κατηγορείται ότι ζήτησε και έλαβε χρηματικά ποσά (δωροδοκία), για να καταστρέψει εσκεμμένα δείγματα αθλητών.
• Υπάρχουν επιβεβαιωμένες καταγγελίες για γιατρούς και υπαλλήλους του εργαστηρίου, ότι συμμετείχαν στην αλλοίωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, σε συνεργασία με προπονητές στίβου.
• Περισσότερα από 1400 δείγματα καταστράφηκαν, παρότι η WADA ζήτησε με επίσημα έγγραφα συγκεκριμένα να φυλαχθούν.
• Τόσο στο εργαστήριο της Μόσχας όσο και σε αυτό του Σότσι, υπήρχε παρουσία ανθρώπων της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), κάτι που καταδεικνύει άμεση εμπλοκή του Ρωσικού κράτους στην λειτουργία τους.
• Υπάρχουν αποδείξεις ότι η υπηρεσία Αντί-ντόπινγκ της Ρωσίας προειδοποιούσε αθλητές για τους ελέγχους, έκρυβε το γεγονός, ότι αθλητές «έχαναν» αιφνιδιαστικά τεστ, απειλούσε τους υπαλλήλους και τις οικογένειες τους, που διεξήγαγαν τους ελέγχους και δωροδοκήθηκε για να συγκαλύπτει την διαδικασία.
• Υπάρχουν τέλος στοιχεία, ότι αθλητές, που ήταν ύποπτοι για χρήση αναβολικών, δεν πήραν τελικά μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Η WADA θα υποβάλει επίσημα την αναφορά της και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου θα αποφασίσει όποια τιμωρία θεωρεί κατάλληλη. Η εισήγησή της Παγκόσμιου Οργανισμού Αντί-Ντόπινγκ δεν είναι δεσμευτική, όμως θεωρείται βέβαιο, ότι θα γίνει δεκτή για την τιμωρία και τον αποκλεισμό δια βίου 5 αθλητών και 5 προπονητών. Παρότι τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει γνωστά, σύμφωνα με το CNN, ανάμεσά τους είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης στα 800 μέτρα Μαρία Σαβίνοβα και η 3η στο Λονδίνο Εκατερίνα Ποϊστόγκοβα. Το ίδιο πάντως δεν προβλέπεται να γίνει σε πρώτο στάδιο συνολικά για τον Ρωσικό στίβο. Όπως παραδέχθηκε ο Λόρδος Κόου, μιλώντας στο BBC, «αρχικά θα πρέπει να συμμορφωθεί η χώρα στους διεθνείς κανόνες, παρά να απομονωθεί». Πάντως ο Ρίτσαρντ Πάουντ δεν αποκλείει την πιθανότητα να μην μπορέσει η Ρωσία να λάβει μέρος στα αθλήματα του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το ερχόμενο καλοκαίρι. «Αυτή είναι η εισήγηση μας. Ελπίζουμε να προσφερθούν οι ίδιοι να αποσυρθούν, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και ενέργειες, ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα».