EDITORIAL

Μηχανισμός δημιουργίας ασφαλιστικών χρεών ο νόμος Κατρούγκαλου

Μηχανισμός δημιουργίας ασφαλιστικών χρεών ο νόμος Κατρούγκαλου
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με μελανά χρώματα αποτυπώνεται στα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) η εισφοροδοτική ικανότητα επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η κατάσταση θα καταστεί εκρηκτική δεδομένου ότι οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού θα δοκιμάσουν την επιβίωση πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί πως στο τρίτο τρίμηνο του 2016 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ έφθασαν τα 16,9 δισ. ευρώ, έναντι των 16,6 δισ. ευρώ που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 316.855 νομικά και φυσικά πρόσωπα όφειλαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ στα ταμεία.

Ο αριθμός των οφειλετών αυτών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από το νέο έτος δεδομένου ότι το νέο ασφαλιστικό πέραν από όσους πληρώνονται με μπλοκάκι φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις σε εταίρους Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και σε μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ανώνυμων Εταιρειών.

Αν και ακόμη τελούμε σε αναμονή της έκδοσης των σχετικών εγκυκλίων, ήδη έχει γίνει γνωστό από τον ΟΑΕΕ πως με βάση το νέο νόμο Κατρούγκαλου οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται πάνω στο ποσό των κερδών των κεφαλαιουχικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα τα μέλη του Δ.Σ. που έχουν μετοχές πάνω από 3% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, θα πληρώνουν εισφορές με βάση τα κέρδη που έχει η εταιρεία και ανάλογα το ποσοστό που έχουν στα κέρδη της επιχείρησης.

Για τους εταίρους ΕΠΕ οι εισφορές θα καταβάλλονται με βάση τα κέρδη που προκύπτουν από την συμμετοχή τους στην εταιρεία. Για τον διαχειριστή δε και μέλος εταιρείας Ι.Κ.Ε., με βάση το εισόδημά του.

Είναι ενδεικτικό πως σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το 62% των κερδών των εταιρειών θα κατευθύνεται για την πληρωμή φόρων και εισφορών.Ένα παράδειγμα αποκαλύπτει τις επιβαρύνσεις: Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ανώνυμης Εταιρείας με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας άνω του 3% και συγκεκριμένα 50%, που δεν λαμβάνει αμοιβές ΔΣ και καταβάλει σήμερα ασφαλιστικές εισφορές 4.471 ευρώ (ασφαλιστική κλάση Π5), με την παραδοχή ότι θα διανεμηθεί το σύνολο των κερδών της ΑΕ ύψους 100.000 ευρώ, μετά την επιβολή του εταιρικού φόρου θα εισπράξει από το μερίδιο των κερδών που του αναλογεί το 39,15%, ενώ αντίστοιχα το 60,85% θα καταλήξει στο Δημόσιο. Αυτό διότι οι ασφαλιστικές του εισφορές θα αυξηθούν το 2017 από τα 4.471 ευρώ στα 9.567 ευρώ!

Είναι ξεκάθαρο πως η εισπρακτική λογική του νέου ασφαλιστικού θα οδηγήσει σε κλείσιμο εταιρειών και σε μετοίκηση εταιρειών εκτός Ελλάδος, ήτοι στο τέλος τα έσοδα για το Δημόσιο και τα ταμεία θα μειωθούν αντί να αυξηθούν.