Επιμένει η Βρετανία στο σενάριο για βόμβα - Δεν συμφωνεί η Αίγυπτος
Πιθανότερο σενάριο μια βόμβα να έριξε την πτήση της Metrojet πάνω από την χερσόνησο του Σινά, εκτιμά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο κ. Κάμερον που είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο στο Λονδίνο διασαφήνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει "με σιγουριά" τον λόγο για τον οποίο το ρωσικό αεροσκάφος συνετρίβη.
Παρ' όλα αυτά, οι διαπιστώσεις της βρετανικής κυβέρνησης φαίνεται πως ήταν αρκετές ώστε να αποφασιστεί ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν θα πρέπει να επιβιβαστούν σε πτήση από το αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέιχ πριν ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε αυτό.
Το γραφείο του Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι πτήσεις από το εν λόγω αεροδρόμιο θα επαναληφθούν για την Βρετανία την Παρασκευή, ωστόσο προγραμματισμένες πτήσεις προς το θέρετρο από τη Γηραιά Αλβιόνα παραμένουν σε καθεστώς αναμονής.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε παράλληλα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν με τον οποίο συζήτησαν την πορεία των ερευνών σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους, όπως γνωστοποίησε το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πούτιν τόνισε στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι είναι σημαντικό οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται για τα αίτια της τραγωδίας να είναι βασισμένες σε πληροφορίες από την επίσημη έρευνα ενώ οι δυο ηγέτες συζήτησαν και θέματα των κοινών προσπαθειών τους για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Ουάσινγκτον: Δεν αποκλείουμε ανάμειξη τρομοκρατών
Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν στο CNN λέγοντας ότι σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, το Ισλαμικό Κράτος ή συνεργαζόμενη οργάνωση έβαλαν βόμβα στο αεροπλάνο, σκοτώνοντας τους 224 επιβάτες του.
Άλλη πηγή ενημέρωσε ότι κάποιος στο αεροδρόμιο βοήθησε ώστε να μπει η βόμβα στο αεροσκάφος.
Ωστόσο, ο Αμερικανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τζος Έρνεστ ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για την αιτία της συντριβής προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει να έχουν αναμειχθεί στην καταστροφή τρομοκράτες.
"Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την αιτία του συμβάντος, πάντως δεν αποκλείουμε τίποτε, ούτε την πιθανότητα ανάμιξης τρομοκρατών", είπε.
Από την άλλη, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Χοσάμ Κάμελ σημείωσε ότι οι αρχές δεν έχουν βρει αποδεικτικό στοιχείο για να στηρίξουν τη θεωρεία σύμφωνα με την οποία βόμβα ευθύνεται για την κατάρριψη του αεροσκάφους.
Ο κ. Κάμελ μίλησε με τη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, στην οποία και τόνισε ότι ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η Βρετανία έχουν μοιραστεί πληροφορίες που διαθέτουν για το δυστύχημα με τις αιγυπτιακές αρχές.
Η πρώτη κηδεία έγινε σήμερα στη Ρωσία
Την ίδια ώρα, σήμερα έλαβε χώρα η πρώτη κηδεία θύματος της τραγωδίας στη Ρωσία. Η τελετή αφορούσε σε ένα από τους πέντε κατοίκους της πόλης Νόβγκοροντ που έχουν ταυτοποιηθεί, όπως δήλωσε στο CNN το γραφείο του δημάρχου της.
Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 2.300 δολάρια για κάθε απώλεια.
Οι ανησυχίες και τα σενάρια, πάντως, ότι το αεροπλάνο μπορεί και να συνετρίβη λόγω βόμβας τοποθετημένης στο εσωτερικό του, οδήγησε χιλιάδες ξένους τουρίστες να παραμείνουν στην Αίγυπτο.
Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 3.500 Βρετανοί ήταν προγραμματισμένο να επιβιβαστούν σε πτήσεις από το Σαρμ ελ Σέικ την Πέμπτη αλλά -όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον- το πιο σημαντικό είναι οι τουρίστες να επιστρέψουν σπίτι με ασφάλεια.
Το γαλλικό ΥΠΕΞ από τη μεριά του, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία σύμφωνα με την οποία δεν συνίσταται στους Γάλλους πολίτες να επισκέπτονται το θέρετρο αυτό εκτός εάν "συντρέχουν επιτακτικοί, ιδίως επαγγελματικοί λόγοι".
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η οδηγία ισχύει επιπλέον για την πόλη Τάμπα, που βρίσκεται επίσης στο Σινά.
Επισήμως, πάντως, Παρίσι δεν έχει πάρει θέση για τα αίτια της συντριβής και στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ διευκρινίζεται πώς η η νέα σύσταση αποτελεί "προληπτικό μέτρο, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της έρευνας".
Παράλληλα, στο Βέλγιο η αεροπορική εταιρεία Jetair ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έως την Κυριακή τρεις πτήσεις χωρίς επιβάτες προς την Αίγυπτο ώστε να μεταφερθούν οι πελάτες της πίσω στο Βέλγιο από το Σαρμ Ελ Σέιχ, χωρίς ωστόσο να τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν μαζί τους καμιά αποσκευή, ενώ οι χειραποσκευές τους θα "υποβληθούν σε έναν επιπλέον έλεγχο", σύμφωνα με την εταιρεία.