ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ανακύκλωση τηγανέλαιων: Πώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μπορούν να προστατέψουν το περιβάλλον;

Ανακύκλωση τηγανέλαιων: Πώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μπορούν να προστατέψουν το περιβάλλον;

Ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο και αραβοσιτέλαιο είναι μερικά μόνο από τα τηγανέλαια, δηλαδή τα βρώσιμα έλαια που χρησιμοποιούνται για τηγάνισμα από μία σειρά επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα ξενοδοχεία και εστιατόρια, ενώ έχουν τη δική τους θέση και στην κουζίνα των νοικοκυριών.

Η χρήση τους είναι τόσο διαδεδομένη που πολλές και πολλοί ίσως να μην συνειδητοποιούν ότι τα τηγανέλαια είναι ρυπογόνα και επιβαρύνουν το περιβάλλον, καθώς συνδέονται με προβλήματα στο έδαφος και τα υδάτινα οικοσυστήματα.

Πλέον, όμως, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής ενός ολοένα και αυξανόμενου αριθμού επιχειρήσεων, ενώ και το ευρύ κοινό είναι πλέον περισσότερο ευαισθητοποιημένο σε αυτό το θέμα. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, αναδεικνύεται η ανάγκη της σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης των τηγανέλαιων, στο πλαίσιο του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, με στόχο ένα βιώσιμο αύριο. Και εδώ είναι που έρχεται η ανακύκλωση τηγανέλαιων.

Η ανακύκλωση τηγανέλαιων «πρασινίζει» το μέλλον μας

Αρχικά, αξίζει να επισημανθεί ότι στα τηγανέλαια τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν περιλαμβάνονται το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το βαμβακέλαιο, το φοινικέλαιο, το πυρηνέλαιο αλλά και παλιά ταγκισμένα λάδια. Στόχος, η τελική τους μετατροπή σε βιοντίζελ, ένα ανανεώσιμο καύσιμο που είναι μη τοξικό και εύκολα βιοαποικοδομήσιμο. Επίσης, δεν περιέχει αρωματικές ενώσεις και θείο, ενώ έχει χαμηλότερες εκπομπές σωματιδίων ΡΜ, CO και υδρογονανθράκων.

superguy.jpg

Ανακυκλώνοντας τηγανέλαια, τα οφέλη για το περιβάλλον είναι πολλαπλά. Χαρακτηριστικά, αποτρέπεται η ρύπανση των υπόγειων και θαλάσσιων υδάτων ενώ, μέσα από την παραγωγή βιοντίζελ, οι εκπομπές CO2 και αερίων του θερμοκηπίου μειώνονται κατά 90%, μειώνοντας έτσι και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ενδεικτικά, μέσα από την ανακύκλωση 1 lt τηγανέλαιου, αποτρέπεται η υποβάθμιση 1 εκατ. lt νερού, ποσότητα που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος σε περίοδο 14 χρόνων, ενώ παράγεται 1 lt βιοντίζελ, το οποίο εξοικονομεί 3 kg CO2 από την ατμόσφαιρα.

Σε οικιστικό επίπεδο, δε, δεν μπλοκάρουν οι αποχετεύσεις των σπιτιών και ευρύτερα το αποχετευτικό σύστημα της εκάστοτε πόλης.

Επιπλέον, μειώνεται η εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, και γίνεται υπεύθυνη και πιστοποιημένη διαχείριση ενός τύπου αποβλήτων (τηγανέλαια).

Μία εταιρεία που προωθεί την κυκλική οικονομία

Για να παραχθεί βιοντίζελ από τηγανέλαια, πρέπει πρώτα να συλλεχθούν σε κατάλληλα σημεία και μετά να μεταφερθούν σε εργοστάσιο για να γίνει επεξεργασία τους. Εδώ είναι που έρχεται η Πράσινο Λάδι, η οποία ιδρύθηκε από τη Verd το 2011 με αποκλειστικό σκοπό τη συλλογή τηγανέλαιων για την παραγωγή βιοντίζελ από απόβλητα.

Η εταιρεία συλλέγει ετησίως περίπου το 50% των παραγόμενων ποσοτήτων τηγανέλαιων από εστιατόρια, βιομηχανίες, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, τόσο με τον ιδιόκτητο στόλο αυτοκινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και με ένα ευρύ δίκτυο πιστοποιημένων και άρτια καταρτισμένων συνεργατών σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια, τα τηγανέλαια που έχουν συλλεχθεί επεξεργάζονται αρχικά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μετά μεταφέρονται στο εργοστάσιο της Verd στον Βόλο για την παραγωγή βιοντίζελ.

superwoman.jpg

Η Πράσινο Λάδι, θυγατρική του Ομίλου Motor Oil αναλαμβάνει και την ανακύκλωση των οικιακών τηγανέλαιων και, καθώς στόχος της είναι να παρακινήσει κάθε Ελληνίδα και Έλληνα σε αυτήν την κατεύθυνση, συνεργάζεται με σχολεία, δήμους και άλλους φορείς για να ενημερώσει τους πολίτες για τις αρνητικές συνέπειες της απόρριψης των τηγανέλαιων στον νεροχύτη ή τα σκουπίδια.

Μάλιστα, η εταιρεία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 2.500 σημεία ανακύκλωσης οικιακού τηγανέλαιου «Πράσινο Λάδι» σε όλη την Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται σε πρατήρια καυσίμων, super markets, εστιατόρια ή άλλα σημεία που είναι επισκέψιμα καθημερινά από όλες και όλους, για να είναι η ανακύκλωση τηγανέλαιων μια απλή διαδικασία.

Κάθε πολίτης, λοιπόν, μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία ανακύκλωσης των οικιακών τηγανέλαιων. Αρκεί, αρχικά, να αφήσει το τηγανέλαιο να κρυώσει και μετά να το συλλέξει σε ένα πλαστικό μπουκάλι, φροντίζοντας ότι το έχει κλείσει πολύ καλά. Έπειτα, βρίσκει το κοντινότερο σημείο «Πράσινο Λάδι» στον διαδραστικό χάρτη της ιστοσελίδας www.prasinoladi.gr, μεταφέρει το μπουκάλι εκεί και το ρίχνει στον ειδικό κάδο. Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει η Πράσινο Λάδι για τη συλλογή και επεξεργασία τους.

Είναι, λοιπόν, φανερό πως η ανακύκλωση τηγανέλαιων με στόχο την παραγωγή βιοντίζελ μπορεί να δώσει πραγματική ώθηση στη μετάβαση σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πράσινο Λάδι αποδεικνύει πως επιχειρήσεις και πολίτες μπορούν χωρίς κόπο να κάνουν κάποιες μικρές κινήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους φέρνουν το βιώσιμο αύριο πιο κοντά στο… σήμερα.