Προκλήσεις και Προσδοκίες για τον Τουριστικό Κλάδο το 2024 στην Ελλάδα
Ο τουριστικός κλάδος είναι ένας πολυπαραγοντικός τομέας και όπως είναι φυσικό πλέον, αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις και ευκαιρίες.
Το σίγουρο βέβαια είναι ότι η Ελλάδα, με τις εκπληκτικές φυσικές ομορφιές και το μοναδικό πολιτιστικό της αποτύπωμα βρίσκεται σε μια σημαντική στιγμή ανάκαμψης του τουρισμού της που αποτελεί αγαθό και όχι βιομηχανία η ένας ακόμα οικονομικό παράγοντας ανάπτυξης!
Και μετά τα ρεκόρ του 2023 η πρόκληση της βιωσιμότητας και αειφορίας και σε ότι αυτό συνεπάγεται γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.
Οι Προκλήσεις, λοιπόν, πολλές όπως:
- Τουρισμός & κλιματική αλλαγή
- Τουρισμός & φέρουσα ικανότητα
- Υπερτουρισμός & Διαχειριση
- Αποτουρισμός & αποανάπτυξη & Κοστος
- Εργασιακές σχέσεις στον τουρισμό
- Νέες τάσεις στον τουρισμό & κοινωνική οργάνωση του χώρου
- Σύγχρονες προσεγγίσεις που αφορούν στην συμπεριφορά του ταξιδιώτη/ τουρίστα/επισκέπτη
- Ο πολιτισμικός τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών & ως εργαλείο ανάδειξης του πολιτισμικού αποθέματος
- Προϋποθέσεις υλοποίησης σχεδίων βιώσιμου τουρισμού
- Επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στο τοπίο & την κοινωνία
- Ο τουρισμός ως πυλώνας της γαλάζιας οικονομίας
- Cybersecurity/Διασφάλιση δεδομένων και ψηφιακή υποδομή των επισκεπτών στα ξενοδοχεία
- Θα αναπτύξω κάποιες εδώ συγκεκριμένα!
Α) Κόστος
Όσον αφορά το 2024, παραμένουν τα σύννεφα της γεωπολιτικής αβεβαιότητας με μεγάλη επιρροή στην αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και φυσικά στον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό!
Η ακρίβεια αυτή περιόρισε τον προϋπολογισμό των τουριστών, οδηγώντας σε συρρίκνωση την πραγματική δαπάνη ανά άφιξη (-5% έναντι 2019 δεδομενα τραπεζα Ελλάδας ) και έτσι η σχετικά περιορισμένη πραγματική κατανάλωση των τουριστών στοίχισε επιπλέον €0,9 δις εισπράξεων (υπό τη συντηρητική υπόθεση ότι η φετινή πραγματική δαπάνη ανά τουρίστα θα μπορούσε να είναι στα επίπεδα 2019).
Β) Βιωσιμότητα και Υπερτουρισμός
Η ισορροπία μεταξύ τουρισμού και βιωσιμότητας αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση
Ο υπερτουρισμός που συχνά αναφέρεται σαν όρος, με τον οποίο προσωπικά δεν συμφωνώ καθώς πρόκειται για κακή διαχείριση των προορισμών σε δημοφιλείς περιοχές και απαιτεί ουσιαστικό σχεδιασμό για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κοινοτήτων.
Επίσης η ανάγκη για ψηφιακή εξέλιξη είναι κρίσιμη.
Η βελτίωση των υποδομών κράτησης και η χρήση νέων τεχνολογιών είναι απαραίτητες για την προώθηση και διευκόλυνση τουριστικών εμπειριών.
Και εδώ πάμε κατ' εμέ στο καίριο σημείο η ενίσχυση των υποδομών!
Η αναβάθμιση των υποδομών, από τις μεταφορές έως τις δημόσιες υπηρεσίες, και ο διαμοιρασμός των επισκεπτών σε όλο τον χρόνο, απαιτεί την επείγουσα προσοχή μας.
Μόνο έτσι μπορούμε να φιλοξενήσουμε τον αυξανόμενο αριθμό των τουριστών που όλοι θέλουμε όλοι να έχουμε!
Επίσης η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η αύξηση των μισθών είναι άλλη μία σημαντική πρόκληση καθώς έτσι, ενδεχομένως να μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνδυασμό εργαλείων όπως η ενίσχυση της ψηφιακών ικανοτήτων η αδυναμία εξεύρεσης εργαζομένων για τον τουρισμό αλλά και άλλους κλάδους.
Η Πολυμορφία Τουριστικών Προσφορών επίσης και η προώθηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς σημαντική πρόκληση η ανάπτυξη τους για την ενίσχυση ειδικά του πολιτιστικού μας τουρισμού!
Αναφέρομαι ειδικά στην πολυμορφία των τουριστικών προσφορών με έμφαση σε πολιτιστικά, γαστρονομικά και περιπετειώδη ταξίδια για να προσελκύσει ευρύτερη κατηγορία επισκεπτών.
Αλλά και στην προώθηση ιστορικών τοποθεσιών, μουσείων και τοπικών παραδόσεων με στόχο να ενισχύσει την εμπειρία του επισκέπτη και να προωθήσει τον πολιτισμό.
Και εδώ να προσθέσω, ότι είναι σημαντικό οι προσφερόμενες υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και στην τιμή που καταβάλλει ο καταναλωτής, ο επισκέπτης καθώς θεωρώ ότι στη χώρα μας έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες που ανταποκρίνονται αρκετά (μπορούμε ακόμα καλύτερα) στις προσδοκίες των επισκεπτών μας!
Ίσως να μην είμαστε ο πιο φθηνός τουριστικός προορισμός της Μεσογείου, είμαστε όμως ένας ώριμος προορισμός, που λειτουργεί στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον και στην Ευρωζώνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται!