ΑΠΟΨΕΙΣ

2024 – Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων της οικονομίας

2024 – Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων της οικονομίας
H Λουκία Σαράντη είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος

Το 2024 είναι μία ακόμη χρονιά που ξεκινάει με αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει παγιωθεί και σε συνδυασμό με την ανάφλεξη του τοπίου στη Μέση Ανατολή δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα. Το υψηλό ενεργειακό κόστος, η αύξηση των επιτοκίων και η διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων αποτελούν απόρροια της διεθνούς αβεβαιότητας και οι επιχειρήσεις καλούνται να επιβιώσουν εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών.

Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτο ότι σε αυτό το περιβάλλον σύνθετων προβλημάτων απροσδιόριστης διάρκειας, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Θα πρέπει με ρεαλισμό και σωστό σχεδιασμό να αντιμετωπίσουμε τις εξωγενείς πιέσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που αναδύονται.

Οι βκαι οι επιχειρήσεις της χώρας μας πρέπει να στηριχτούν έμπρακτα, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Για να επιτευχθεί η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας, η υλοποίηση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία» αποτελεί αδήριτη ανάγκη και θα συμβάλλει καταλυτικά στην τόνωση του εξαγωγικού δυναμισμού των βιομηχανιών. Αυτό προϋποθέτει μια ρεαλιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων:

  • Ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις να διατηρήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης.
  • Καθολική αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους και του κόστους του χρήματος.
  • Διατήρηση του μεταρρυθμιστικού ρυθμού που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων. Η αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης σε τομείς αιχμής.
  • Γεφύρωση του τεχνολογικού χάσματος και προώθηση της καινοτομίας. Στόχος είναι η ταχύτερη τεχνολογική μετάβαση της οικονομίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων.
  • Βιώσιμη ανάπτυξη. Η εφαρμογή των κριτηρίων ESG και της αειφόρου ανάπτυξης θα πρέπει να αποτελέσουν το όχημα για την επαύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τον προσανατολισμό τους σε «πράσινα» μοντέλα παραγωγής.

Κάνοντας θετικά βήματα προς την ευόδωση των παραπάνω προκλήσεων και δίνοντας προτεραιότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη, μπορούμε έμπρακτα να ισχυροποιήσουμε την οικονομία και να δώσουμε στις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις της χώρας μας τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να ανταποκριθούν στις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα του CNN Greece για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2024