Μαρία Κακαλή, δήμαρχος: Ο Άη Στράτης, το πρώτο εξ ολοκλήρου πράσινο νησί
«Εκσυγχρονίζουμε τον τόπο μας για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού μας. Η ενεργειακή αυτονομία μάς αφορά όλους και αποτελεί σημαντικό στόχο για εμάς», λέει στο CNN Greece η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή.
Για την σημαντική κατασκευή του υβριδικού σταθμού, του δικτύου τηλεθέρμανσης, την τοποθέτηση της ανεμογεννήτριας και του πάρκου φωτοβολταϊκών, τοποθετήθηκε η κα Κακαλή, η οποία δεν αποσκοπεί μόνο στη βελτίωση των απαραίτητων υποδομών στον Άη Στράτη αλλά και στην προσέλκυση τουριστών.
Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να εξερευνήσουν τις παραδοσιακές διαδρομές του νησιού και να γνωρίσουν καλύτερα περιοχές ιδιαίτερης ομορφιάς, όπως το Δάσος της Βελανιδιάς που βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά.
«Η ανάγκη για ηρεμία και χαλάρωση οδηγεί όλο και περισσότερους τουρίστες στον τόπο μας, ενώ η βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, προσελκύει και οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς ο Αη Στράτης χαρακτηρίζεται είναι ιδανικό μέρος για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα κοντά σε αυθεντικούς ανθρώπους».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Δημάρχου Μαρίας Κακαλή, στο Act For Earth στο CNN Greece.
Κυρία Δήμαρχε, ο Άγιος Ευστράτιος αναμένεται να γίνει το πρώτο «πράσινο» νησί της Ελλάδας που θα έχει ενεργειακή αυτονομία. Τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους του;
Στο νησί μας υλοποιούνται έργα που στόχο έχουν την ενεργειακή αυτονομία του νησιού μας με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στόχος μας ήταν και συνεχίζει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη με ήπιες παρεμβάσεις. Αυτό σημαίνει πως προστατεύουμε το περιβάλλον μας δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές, βελτιώνουμε τις ήδη υπάρχουσες και εκσυγχρονίζουμε τον τόπο μας με στόχο την ανάπτυξη του. Σκοπός αυτών η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων και η δημιουργία κινήτρων για την αύξηση των επισκεπτών μας.
Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ποιο είναι το όφελος για τον άνθρωπο και ποιο για το περιβάλλον;
Το νησί του Αγίου Ευστρατίου πρωτοπορεί. Σε μία προσπάθεια με σκοπό την υλοποίηση έργων για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, στο νησί μας εκτελούνται έργα για αυτό το σκοπό. Το πρόγραμμα Πράσινο Νησί Αη Στράτης έχει ως στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι μία ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση με στόχο τη διείσδυση των ΑΠΕ κατά 85%. Το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, φορέας υλοποίησης είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δικαιούχος ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, αποτελείται από μία σειρά υποέργων που αφορούν τόσο την κατασκευή νέων υποδομών όσο και παρεμβάσεις στις ήδη υπάρχουσες.
Αυτή την περίοδο εκτελούνται στο νησί μας τα έργα που αφορούν την κατασκευή του υβριδικού σταθμού, του δικτύου τηλεθέρμανσης, η τοποθέτηση της ανεμογεννήτριας και του πάρκου φωτοβολταικών, ανάδοχος εταιρεία είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών προβλέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και η ηλέκτριση να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Συγχρόνως, σύντομα προβλέπεται να ξεκινήσουν τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης όλων των δημοτικών κτηρίων του Δήμου μας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει επίσης την κατασκευή Σταθμού Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων και την προμήθεια αυτών για να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου μας.
Δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους να έχουν θέρμανση και ζεστό νερό από τη χρήση των ΑΠΕ, οπότε θα δουν αποταμίευση στους λογαριασμούς τους καθώς η τιμή πώλησης του νερού προβλέπεται να είναι ανταγωνιστικότερη από αυτό του πετρελαίου.
Σε ποιες άλλες ενέργειες, φιλικές προς το περιβάλλον, σκοπεύετε να προχωρήσετε για τον τόπο σας;
Η ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς και του φυσικού μας πλούτου είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες. Η αποκάλυψη των κοινοχρήστων χώρων του Παλαιού Οικισμού είναι ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για τον τόπο μας και στόχο έχει την ανάδειξη της περιοχής, οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές του έτους 2023 και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Οπότε θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους μας να περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια του πρώτου οικισμού του Αγίου Ευστρατίου, να παρατηρήσουμε πως ήταν φτιαγμένα τα σπίτια και ευχόμαστε οι ιδιοκτήτες αυτών να μπορέσουν στο μέλλον να κατασκευάσουν εκ νέου τα σπίτια τους, τηρώντας τους όρους δόμησης καθώς ο οικισμός είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός και διατηρητέος.
Σύντομα ξεκινούν τα έργα που αφορούν την ανάδειξη και αποκατάσταση των οικολογικών μονοπατιών Αγίου Ευστρατίου, έργο Leader, πρόκειται για τρεις παραδοσιακές διαδρομές, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους. Δίνεται οι δυνατότητα στους φυσιολάτρες και τους περιπατητές να γνωρίσουν καλύτερα το νησί μας και να επισκεφθούν περιοχές ιδιαίτερης ομορφιάς, όπως το Δάσος της Βελανιδιάς που βρίσκεται βορειοανατολικά του νησιού μας.
Τέλος, η βελτίωση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και η δημιουργία πράσινων σημείων με σκοπό την καλύτερη αποκομιδή και διαλογή των απορριμμάτων είναι ένα έργο το οποίο θα δώσει ακόμη ένα στίγμα στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των επισκεπτών που έρχονται στο νησί σας και με ποιες δραστηριότητες στη φύση μπορούν να ασχοληθούν;
Πρέπει να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών μας. Αυτό οφείλεται αρχικά στο ότι έχει βελτιωθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ηπειρωτική Χώρα και έχει γίνει μία καλή προσπάθεια για την προβολή του νησιού μας.
Οι επισκέπτες μας είναι κυρίως οικογένειες με παιδιά, άνθρωποι που θέλουν να ηρεμήσουν από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, που έχουν ανάγκη να έρθουν σε επαφή με αυθεντικούς ανθρώπους, να κάνουν περίπατο στη φύση και να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα.
Οι επισκέπτες μας είναι άνθρωποι που αγαπούν και σέβονται τον τόπο και τους ανθρώπους και τις περισσότερες φορές έρχονται κάθε χρόνο.
Δεδομένου ότι ο Άγιος Ευστράτιος είναι ένα μικρό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου και με λίγους σε αριθμό, μόνιμους κατοίκους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε τους χειμερινούς μήνες;
Ο χειμώνας στα νησιά μας είναι ιδιαίτερος. Δε θα πω δύσκολος, γιατί οι νησιώτες είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα. Η ζωή μας, η καθημερινότητά μας εξαρτάται απόλυτα από τις καιρικές συνθήκες. Αν οι άνεμοι είναι έντονοι υπάρχει δυσκολία στην εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και στην προσέγγιση των πλοίων, οπότε η μεταφορά αγαθών και επιβατών είναι δύσκολη. Επίσης, το θέμα της υγείας μας ανησυχεί αρκετά, στο νησί υπάρχει Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, στο οποίο υπηρετούν δύο αγροτικοί ιατροί, μία νοσηλεύτρια και μία τραυματιοφορέας αλλά πάντα τα δύσκολα περιστατικά φεύγουν εκτός, είτε στο γειτονικό νησί της Λήμνου είτε στη Μυτιλήνη, ακόμη και σε νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.
Ποια είναι τα κίνητρα που μπορείτε να προσφέρετε στους νέους για να μείνουν στον τόπο σας;
Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε οι προσπάθειές μας, μέσα από την υλοποίηση των παραπάνω έργων και νέων, έχουν σκοπό να αυξήσουν τον αριθμό μονίμων κατοίκων στο νησί μας και να επιστρέψουν οι νέοι άνθρωποι, γιατί έχει παρατηρηθεί ερημοποίηση.
Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Σε μία νησιωτική χώρα οφείλουμε να εφαρμόσουμε νησιωτική πολιτική αλλά όχι λαμβάνοντας μέτρα οριζόντια, δεν έχει τις ίδιες ανάγκες το νότιο με το βόρειο Αιγαίο, δεν έχουν τις ίδιες υποδομές οι Κυκλάδες με τα νησιά της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου, δεν έχουν το ίδιο κόστος ζωής τα νησιά μας. Οφείλουμε και πρέπει να δούμε τις Περιφέρεις ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη αρχικά τις αποστάσεις, τις υποδομές, τις ιδιαιτερότητες των μικρών κοινωνιών των νησιών μας.
Παρόλα αυτά, επειδή μία τέτοια προσπάθεια απαιτεί χρόνο, μελέτη και μετά υλοποίηση θα μπορούσαν να παρθούν αποφάσεις για τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για την έναρξη ή τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων με προτεραιότητα τους νέους στα νησιά μας, τη μείωση του ΦΠΑ ή ακόμη και την κατάργηση αυτού για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων, την πρόσληψη προσωπικού με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα, τοποθέτηση υπαλλήλων (ιατρών, σώματα ασφαλείας, εκπαιδευτικών) με ελάχιστη παραμονή 5 έτη και επιδότηση ενοικίου.
Αυτές είναι μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην παραμονή των νέων στα νησιά μας και μελλοντικά στην αύξηση του πληθυσμού.