Bloomberg: Υπερβολική η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Υπερβολική χαρακτηρίζει την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το πρακτορείο Bloomberg, ασκώντας έντονη κριτική στην προσέγγιση των τεχνοκρατών της Ουάσιγκτον για το μεγάλο «αγκάθι» που εξακολουθεί να διχάζει τους δανειστές της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται εδώ πως το ΔΝΤ κατέθεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να καταβάλλει τόκους ή κεφάλαιο προς την Ευρωζώνη μέχρι το 2040. Το ΔΝΤ προτείνει τα δάνεια της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη να ωριμάζουν στο διάστημα 2040-2080, καθώς και να τεθεί το επιτόκιο των δανείων αυτών στο 1,5%, για δεκαετίες. Πρόκειται, ωστόσο, για μια πρόταση που βρίσκεται πολύ μακριά από τις σκέψεις και τα σχέδια των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος.
Συμμεριζόμενο τις θέσεις των Ευρωπαίων, το Bloomberg όχι μόνο δεν τάσσεται υπέρ της πρότασης του ΔΝΤ, αλλά τη χαρακτηρίζει μάλιστα «τρελή ιδέα», η οποία δεν πρόκειται να συνιστά τίποτα περισσότερο εκτός από ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ της διαπραγματευτικής τακτικής του ΔΝΤ, με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στη Γερμανία - τον μεγαλύτερο σε εθνικό επίπεδο δανειστή της Ελλάδας - ώστε να δεχθεί να παρακαθίσει τουλάχιστον στο τραπέζι των συζητήσεων.
Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους της, η Ελλάδα δεν θα αποκαταστήσει ποτέ την οικονομική της «υγεία». Ωστόσο, η ιδέα να δεχθούν - έναν χρόνο πριν τις γερμανικές εκλογές - ο Wolfgang Schaeuble και η Angela Merkel πρόταση που «παγώνει» τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους για σχεδόν 2,5 δεκαετίες, παρέχοντας αμνηστία στο πιο υποχρεωμένο κράτος της Ευρωζώνης, είναι στην καλύτερη περίπτωση παράλογη και στη χειρότερη επικίνδυνη.
Την ίδια στιγμή, ελλοχεύει ο κίνδυνος, μετά τη διατύπωση μιας τέτοιας πρότασης, οι σχέσεις του ΔΝΤ με τους άλλους δανειστές της Ελλάδας να επιδεινωθούν σημαντικά, σε τέτοιο μάλιστα σημείο που να βρεθεί στον αέρα το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας.
Το «βουνό» του ελληνικού χρέους είναι τόσο υψηλό που ακόμη κι η Αθήνα λάβει δόση - μαμούθ ύψους 10 δισ. ευρώ, στην περίπτωση θετικής έκβασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου, αυτή θα «εξανεμιστεί» το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, αφού προορίζεται για λόγους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Τι σημαίνει αυτό; Πως μέχρι τον Ιούλιο του 2017, η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμη 7 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ έχει απόλυτο δίκιο, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, να χαρακτηρίζει απαραίτητη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε η χώρα να κατορθώσει να περάσει σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης. Όμως το «πάγωμα» όλων των αποπληρωμών του ελληνικού χρέους ως το 2040 είναι κάτι που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτό από τη Γερμανία.
Το ΔΝΤ επιμένει, την ίδια στιγμή, να τάσσεται υπέρ της λύσης του αυτόματου «κόφτη» των δαπανών, σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Ελλάδας. Ο «κόφτης» αυτός θα συνοδεύεται με νέα μέτρα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Ποιο νόημα υπάρχει όμως, είτε σε πολιτικό είτε σε οικονομικό επίπεδο, για μια χώρα που πασχίζει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να επιβάλλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας; «Κανένα νόημα», υποστηρίζει το Bloomberg.
Όπως επισημαίνει ακόμη το πρακτορείο, οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, υποτονικές. Η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, συνεισφέρει σε ποσοστό πάνω από 18,5% στο ελληνικό ΑΕΠ κι όμως οι φορείς του τουρισμού προειδοποιούν πως, λόγω της αδυναμίας που παρατηρήθηκε στο πρώτο τετράμηνο του 2016, έχει ήδη τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο ο στόχος για ετήσια έσοδα 15 δισ. ευρώ.
«Αυτό μπορεί να σημαίνει πως το 2016 δεν αποκλείεται να είναι πολύ χειρότερο από το 2015», προειδοποιεί το πρακτορείο και επισημαίνει πως η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος διατυπώνεται σε μια πολύ περίεργη, αν όχι ύποπτη στιγμή. Πότε; Σχεδόν έναν μήνα πριν τη διεξαγωγή - στις 23 Ιουνίου - του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, η έκβαση του οποίου θα κρίνει την παραμονή - ή την αποχώρηση - της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να είναι εύθραυστη, με πλειάδα οικονομολόγων να απειλούν με επιστροφή της ακόμη και στην ύφεση το 2017.
«Απαιτείται περισσότερος ρεαλισμός από όλους εκείνους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και δη στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Η Γερμανία πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός πως η χώρα χρειάζεται μια περιορισμένη ελάφρυνση του χρέους της, το ΔΝΤ πρέπει να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να είναι τόσο σκληρό σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του από την Ελλάδα, ενώ η ίδια η χώρα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειες για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και διευθέτηση του προβλήματος διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Διαφορετικά, η ελληνική κρίση θα αναζωπυρωθεί και η Ευρωζώνη θα βιώσει την επανάληψη του δράματος του περασμένου καλοκαιριού, γεγονός που δύναται να απειλήσει το μέλλον του ίδιου του ευρώ», καταλήγει το Bloomberg.