ΑΠΟΨΕΙΣ

Το προσφυγικό θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το προσφυγικό θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Reuters/ Michalis Karagiannis

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρήθηκε για ακόμη μία φορά να καταστεί σαφές από την ελληνική πλευρά ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα πιέζουν ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων την οποία η ίδια η ΕΕ έχει συμφωνήσει. Παράλληλα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία καταβάλλουν προσπάθειες για συνολική λύση και διατήρηση των ανοιχτών συνόρων, συντασσόμενες με την Ελλάδα και πιέζοντας για εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ενώ η Πορτογαλία ήδη προχώρησε σε ανοιχτή επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία μετεγκατάστασης και να συνδράμει την Ελλάδα στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και η Αυστρία, απ'όπου ουσιαστικά περνούν οι πρόσφυγες στον επίπονο και μακρύ δρόμο τους προς την Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, κλείνουν τα σύνορά τους δημιουργώντας μείζον θέμα στη χώρα μας. Η στάση κρατών-μελών όπως η Αυστρία, αλλά και η Σλοβενία, δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το πνεύμα αλληλεγγύης και είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν ότι ανήκουν σε μια κοινότητα κρατών με δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Αναλόγως, για τα υπό ένταξη στην ΕΕ κράτη όπως η ΠΓΔΜ, μια τέτοια απομονωτική στάση δεν διευκολύνει καθόλου την ενταξιακή τους πορεία την οποία με κάθε τρόπο επιδιώκουν. Κατά συνέπεια, εκείνο που αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ το επόμενο διάστημα είναι να αυξηθούν οι πιέσεις προς αυτά τα κράτη. Και οι πιέσεις αυτές προέρχονται και θα προέλθουν τόσο από μια μεγάλη ομάδα κρατών-μελών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, όσο και από την ίδια την πλειοψηφία της ευρωπαϊκής κοινωνίας που αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες και αναδεικνύει με κάθε τρόπο την πίεσή της για εξεύρεση λύσης, άνοιγμα των συνόρων και ασφαλή μεταφορά των προσφύγων στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, η αντιπολίτευση επί ένα σχεδόν χρόνο αρνούταν να αντιληφθεί τόσο το μέγεθος του προβλήματος όσο και τις προσπάθειες τις κυβέρνησης για ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι ελληνικό. Η αύξηση των ροών μεταξύ 2015-16 είναι άνω του 1000%, με την Ελλάδα, παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, να δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Όπως πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως δηλώσει, καμία χώρα δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα αυτό που διαχειρίζεται η Ελλάδα σήμερα. Γιατί πολύ απλά ξεπερνά τις δυνατότητες ενός και μόνο αποκλειστικά κρατικού μηχανισμού, όσο άρτιος κι αν αυτός είναι.

Σημασία έχει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο προσφυγικό προκειμένου να καταφέρει η χώρα ενωμένη να έχει μια ισχυρή φωνή λογικής ενάντια στις ακροδεξιές και ξενοφοβικές δυνάμεις της Ευρώπης. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή κάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπλεύσουν σε αυτό το μεγάλο εθνικό θέμα. Οι συμμαχίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτονόητη επιδίωξη της κυβέρνησης και της Ελλάδας προκειμένου να αναχαιτιστούν απαράδεκτες, μονομερείς ενέργειες συγκεκριμένων κρατών που βλάπτουν το συμφέρον όλων στην ΕΕ.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για το προσφυγικό, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό. Η ευρωπαϊκή συνοχή και η ΕΕ όπως την έχουμε γνωρίσει δεν θα είναι πια ίδια αν δεν επικρατήσει η λογική και η συνεργασία μεταξύ μας.

Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ