ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη επιβίωσης σε τρία μέτωπα για προσφυγικό

Μάχη επιβίωσης σε τρία μέτωπα για προσφυγικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα μας καθώς οι χώρες του Δρόμου των Βαλκανίων ετοιμάζονται να φράξουν τη διέξοδο των προσφύγων προς την Ευρώπη και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει την προηγούμενη εβδομάδα, στη Σύνοδο Κορυφής, ρητή, αλλά προφορική, διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το συνοριακό status quo μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6η Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία της Αυστρίας, συγκαλείται αύριο έκτακτη σύσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τη συμμετοχή των ΠΓΔΜ, Σλοβενίας, Σερβίας, Αλβανίας, Κοσόβου, Βοσνίας, Κροατίας και Μαυροβουνίου, της οποίας αντικείμενο θα είναι ο συντονισμός των χωρών για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Η Αθήνα έχει προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Βιέννη για τη συγκεκριμένη Διάσκεψη ενώ τις θέσεις της ελληνικής πλευράς θα αναπτύξει ο κ. Μουζάλας και στην αυριανή Σύνοδο των υπουργών μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.

«Οι συναντήσεις αυτές (σ.σ.: των χωρών των δυτικών Βαλκανίων) διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οργανώνει τη συνεδρίαση μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Βιέννη προσκάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι μετανάστες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία) να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο συντονισμού για τη «μεταναστευτική διαχείριση», πριν από εκείνη των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε για την πραγματοποίηση αυτής της περιφερειακής συνόδου στην οποία δεν έχει προσκληθεί, μολονότι εδώ και πολλές ημέρες υφίσταται τις συνέπειες του περιορισμού του αριθμού των μεταναστών που επιτρέπεται να διέρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων. Χιλιάδες αιτούντες άσυλο έχουν αποκλεισθεί στο έδαφός της.
Η Αθήνα χαρακτήρισε "μη φιλική" την πρωτοβουλία της Βιέννης. «Θα γίνει ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες», διευκρίνισε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.
Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως αυτού του τύπου η περιφερειακή σύνοδος με τις χώρες των Βαλκανίων είναι ένα «σταθερό σχήμα» και δεν γίνεται για πρώτη φορά.

Για το θέμα έκανε δήλωση και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Κούτρας: «Η επανάληψη ενός λάθους δεν το καθιστά σωστό ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη, για όλη την Ευρώπη, περίοδο».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ρούτε

Τη δυσαρέσκεια του, για την αδυναμία της ΕΕ να εξασφαλίσει τα όσο συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας, η οποία, αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για την αυριανή συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Αντιπαράθεση με Τουρκία

«Η Τουρκία προσπαθεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ο υπουργός Άμυνας έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την οποία ζητάει να τεθεί σε άμεση εφαρμογή η συμφωνία που αφορά τις περιπολίες για τους πρόσφυγες.
«Ζητώ την τοποθέτηση της νατοϊκής δύναμης ανατολικά των ελληνικών νησιών» δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην επιστολή τονίζεται πως η Τουρκία συνεχώς εγείρει απαιτήσεις για να επιτρέψει την ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών πλοίων σε μια προσπάθεια να τινάξει όλη τη συμφωνία στον αέρα.

Δύο νέα hotspots για το διαχωρισμό των εθνοτήτων

Τη δημιουργία δύο νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων/μεταναστών για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, μελετά η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Είχε προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού υπουργείων. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ως χώροι εξετάζονται μία τοποθεσία έξω από τον Βόλο, που ανήκει στον Δήμο και την Εκκλησία, όπου υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις -ύδρευσης, τουαλέτες-,μία τοποθεσία στην Ήπειρο σε παλαιό στρατόπεδο και οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στον ΟΛΘ, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων προς μετεγκατάσταση.
Άλλωστε, παρατήρησε ο υπουργός, πρόκειται για πρόχειρες μεταφερόμενες εγκαταστάσεις.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προετοιμάζεται για την εκπόνηση οποιουδήποτε σχεδίου που αφορά στην υλοποίηση των υποχρεώσεων μας έναντι της ΕΕ.
Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών που φιλοξενούνται σε όλα τα κέντρα ανέρχεται σε 13.000 ενώ υπάρχει υποχρέωση για 20.000.

Η ΕΕ, σε αντίθεση με την Αυστρία και άλλες χώρες των Βαλκανίων, βοηθά την Ελλάδα με κάθε τρόπο. Μετά δε την επιτάχυνση των διαδικασιών συγκρότησης των κέντρων λόγω της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει και ουδείς τη μέμφεται πλέον, τόνισε ο κ. Καμμένος.