Συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία
Παύση των εχθροπραξιών σε μια εβδομάδα και άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία συμφώνησαν την Παρασκευή οι διεθνείς δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να εξασφαλίσουν καθολική εκεχειρία ή τερματισμό των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.
Έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Μόναχο με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που κατέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ, Ρωσία και άλλες χώρες, επιβεβαίωσαν την δέσμευση τους για μια πολιτική μετάβαση όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόν Κέρι, αναγνώρισε ότι η συνάντηση του Μονάχου κατοχύρωσε δεσμεύσεις που βρίσκονται μόνο στα χαρτιά.
«Αυτό που χρειαζόμαστε να δούμε τις επόμενες ημέρες είναι πράξεις στο πεδίο μάχης,» είπε προσθέτοντας ότι «χωρίς πολιτική μετάβαση, δεν είναι πιθανό να επιτευχθεί ειρήνη.»
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε στην συνέντευξη Τύπου ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία αφού η παύση των εχθροπραξιών δεν δεσμεύει τον ISIS και την αλ – Νούσρα,
«Οι εναέριες δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να μάχονται κατά αυτών των οργανώσεων,» είπε.
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι λένε ότι λίγες από τις ρωσικές επιδομές στοχεύουν αυτές τις οργανώσεις, με την πλειοψηφία των επιθέσεων να πλήττουν την αντιπολίτευση της Συρίας που στηρίζεται από τις Δυτικές δυνάμεις.
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν στην Γενεύη σύντομα, με την συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ πρόσθεσε ότι η παύση εχθροπραξιών είναι δύσκολη υπόθεση.
Από την άλλη, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών θα μπορούσε να επιτύχει μόνο εφόσον η Ρωσία σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές που στηρίζουν τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.
Η συριακή αντιπολίτευση χαιρέτισε τον σχεδιασμό για την παύση των εχθροπραξιών. Προειδοποίησε ωστόσο, ότι η συμφωνία πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη πόσο αποτελεσματική είναι, πριν αποφασίσει να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου στη Γενεύη.