ΚΟΣΜΟΣ

Μπαχτσελί: Υπάρχουν φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Μπαχτσελί: Υπάρχουν φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
AP Photo

Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος κυκλοφορούν στη γειτονική Τουρκία, τις οποίες σχολίασε μάλιστα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Υπάρχουν φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος» είπε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, και συνέχισε: «Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα μείνει κανένας ζωντανός».

Την ίδια ώρα, προειδοποίησε πως «αν κάποιος σχεδιάζει πραξικόπημα, αν υπάρχει κάποιος που σκέφτεται να στρέψει τα όπλα κατά του έθνους, να ξέρει ότι δεν θα πετύχει σε αυτή την άτιμη προσπάθειά του χωρίς να χύσει το αίμα των 82 εκατομμυρίων του λαού».

«Παίζεται ένα άγριο παιχνίδι στην πλάτη της Τουρκίας» τόνισε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Σε μια κατά παραγγελία έκθεση ενός think tank, με χορηγούς το Πεντάγωνο και τη CIA, διατυπώνεται με άθλιο τρόπο το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος δήθεν εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει στα μεσαία κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ανέφερε, επίσης, ότι «πραξικόπημα σημαίνει σκοτάδι, σημαίνει εμφύλια σύγκρουση. Θα σημάνει την ταφή και το τέλος της Τουρκίας».

Τα περί απόπειρας πραξικοπήματος σχολίασε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ.

«Οι συζητήσεις περί πραξικοπήματος είναι περιττές για την Τουρκία. Όλα τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα βρίσκονται σε επαγρύπνηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι προηγήθηκε

Τις τελευταίες ημέρες το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία έχει οξυνθεί, μετά τις δηλώσεις του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, απόστρατου στρατηγού Ιλκέρ Μπάσμπουγ, ο οποίος επέκρινε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, ότι ευθύνονται για τη δράση των Γκιουλενιστών, οι οποίοι κατηγορούνται από την κυβέρνηση για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο στρατηγός Μπάσμπουγ, ο οποίος υπήρξε αρχηγός του γενικού επιτελείου από το 2008 έως το 2010 και φυλακίστηκε στη συνέχεια για το σχέδιο συνωμοσίας που έγινε γνωστό με την κωδική ονομασία «Εργκενένκον», υποστήριξε εμμέσως ότι το ΑΚΡ ευθύνεται για το πραξικόπημα του 2016, επειδή με σχέδιο νόμου που κατέθεσε το 2009 άνοιξε το δρόμο να δικάζονται οι στρατιωτικοί από πολιτικά δικαστήρια.

«Ας ψάξουν τους πολιτικούς που στις 26 Ιουνίου 2009 έφεραν αυτό το νομοσχέδιο» είπε ο Μπασμπούγ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν άφησε τη δήλωση αυτή να «πέσει κάτω» και αντέδρασε με ιδιάιτερη σφοδρότητα. Υποστήριξε ότι η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση αποσκοπούσε στο να εμποδίσει την εκδήλωση πραξικοπήματος και να τερματίσει μία πρακτική που στο παρελθόν προσέφερε τη νομική βάση για μία τέτοια εξέλιξη. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από όλους τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του να καταθέσουν μήνυση, επειδή όπως είπε με τις δηλώσεις του Μπάσμουγ θίγεται η Εθνοσυνέλευση.

Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε από το ΑΚΡ ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του πρώην επιτελάρχη.