Η ομιλία του Τσίπρα στη «Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία»
“Η διεθνής κοινότητα έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτήν την κρίση. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τις επιπτώσεις της κρίσης μόνο με όρους γεωπολιτικής η δημόσιας τάξης”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη «Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία» στο Λονδίνο.
“Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης και έτσι επιμένουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση με ανθρωπισμό, και με βάση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αξίες”, σημείωσε, λέγοντας ότι από τον Ιούλιο έχουν εισέλθει στη χώρα μας πάνω από 900.000 εκ των οποίων οι 500.000 ήταν Σύροι.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βάρος με το οποίο επιφορτίστηκαν οι δημόσιες αρχές, αλλά και στις αξιέπαινες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και των κατοίκων του νησιού, που κάνουν ότι μπορούν.
«Δε μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε χτίζοντας τείχη, ρίχνοντας ανθρώπους στη θάλασσα και να ρισκάρουμε θανάτους. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρώπους από χώρα σε χώρα σαν να ήταν η ευθύνη κάποιων άλλων», τόνισε.
“Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, η οποία να εστιάζει στην ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, σε συνεργασία και με βοήθεια στις χώρες οι οποίες γειτονεύουν με την Συρία και οι οποίες φέρουν και το μεγάλο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων” .
“Πρέπει να προωθήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, νέες ευκαιρίες εργασίας στην Ιορδανία και το Λίβανο. Και πρέπει να εργαστούμε για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες”, στο πλαίσιο του κοινού Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να πιέσουμε και να υποστηρίξουμε ειρηνευτικές συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες στη Συρία, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συμφιλίωση και επιστροφή των Σύρων στην πατρίδα τους.
«Η μάχη η οποία δίνεται από τους Έλληνες – και άλλους – πολίτες για την αντιμετώπιση της κρίσης και την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων δεν είναι συμβολική αλλά ανεκτίμητη», καταλήγει ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει συμβάλλει με ένα συμβολικό ποσό των 300.000 ευρώ για την καταπολέμηση του προβλήματος.