ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: «Η Τουρκία έχει πληροφόρηση» για το τεμάχιο «8» της ΑΟΖ

Κύπρος: «Η Τουρκία έχει πληροφόρηση» για το τεμάχιο «8» της ΑΟΖ
Turkish Defence Ministry via AP, Pool

Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει στη διάθεσή της πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει στην κυριότητά της μελέτες για το τεμάχιο «8» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως γνωστοποίησε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Ο κ. Κούσιος ξεκαθάρισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αφήνει καμία υπόνοια ότι τα στοιχεία δόθηκαν στην Άγκυρα από τις εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL που έχουν άδεια έρευνας υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

«Φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια για τις εταιρείες», είπε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για διαμοιρασμό των κερδών από τις γεωτρήσεις του Γιαβούζ, ο κ. Κούσιος είπε: «Μου ακούγεται σαν τον κλέφτη που λέει στον νοικοκύρη θα σου δώσω τα μισά. Είναι ξεκάθαρη απόδειξη του έκνομου και παράνομου τρόπου που κινείται η Τουρκία, χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Έχει εξελιχθεί σε πειρατή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο ίδιος, σύμφωνα με το philenews.gr, εξέφρασε και την ικανοποίηση της Λευκωσίας για την στάση που τηρούν οι ΗΠΑ, ενώ έκρινε πως η Ε.Ε. λειτουργεί με κάποια διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα όσον αφορά στην υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πρόκληση το Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ, μόνο η Κύπρος έχει δικαιώματα

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έφθασε την Παρασκευή στο νότιο τμήμα της Κύπρου, προκειμένου να πραγματοποιήσει γεώτρηση.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα, το τουρκικό γεωτρύπανο ξεκίνησε γεώτρηση στον στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1», στο οποίο ενεργεί η εταιρεία ΕΝΙ, που έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα, στοιχεία που επικαλείται ο Φιλελεύθερος, δείχνουν ότι η Άγκυρα προχωρά σε στοχευμένη γεώτρηση ίδιων προδιαγραφών με αυτή της ΕΝΙ. Συγκεκριμένα, η γεώτρηση αναμένεται να φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων. Δηλαδή, το γεωτρύπανο θα αναζητήσει στόχο κοιτάσματος σε βάθος 1.370 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Στο τέλος του 2017 η ΕΝΙ προχώρησε σε διαδικασίες αδειοδότησης στον εν λόγω στόχο. Το σημείο γεώτρησης είχε καθοριστεί το σημείο «3», λόγω και της διαμόρφωσης, κλήσεων κ.τ.λ. της επιφάνειας του βυθού. Επίσης, στην περιοχή του «Ερατοσθένης Νότιο», οι υποβρύχιες έρευνες είχαν ανακαλύψει τόσο συσσωρεύσεις αγγείων όσο και υπολείμματα ναυαγίου, για τον λόγο αυτό επιλέγηκε σημείο γεώτρησης το σημείο «3» μεταξύ εννέα σημείων στην ίδια περιοχή που είχαν μελετηθεί, έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα ευρήματα αυτά.

H ιταλική ENI, εκτός από το τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ, είναι επίσης παρούσα και στα τεμάχια 2, 3, 6, 9 και 11.