ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση στη Μεσόγειο: Ο Ερντογάν στέλνει στρατό στην Λιβύη

Ένταση στη Μεσόγειο: Ο Ερντογάν στέλνει στρατό στην Λιβύη
ASSOCIATED PRESS / POOL

Κλιμακώνεται η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μετά και την ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  πως η χώρα του ξεκίνησε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, με σκοπό την ενίσχυση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, στην Τρίπολη υπό τον πρωθυπουργό, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Επί της ουσίας, ο Τούρκος πρόεδρος υλοποιεί τα όσα έλεγε εδώ και καιρό, δηλώνοντας αποφασισμένος να στηρίξει το καθεστώς Σάρατζ, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, που προβλέπει τη χαράξη νέων θαλασσίων συνόρων καθώς και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία αυτή έχει χαρακτηριστεί παράνομη από την Αθήνα, καθώς αγνοεί στοιχειώδης όρους και προϋποθέσεις που διέπουν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Τη θέση αυτή δείχνουν να συμμερίζονται και αρκετές από τις χώρες του αραβικού κόσμου, όπως για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει πρόσφατα το Ριάντ, καταδικάζοντας την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε: «Δεν μας ενοχλεί η καταδίκη της Σαουδικής Αραβίας. Τουναντίον, εμείς καταδικάζουμε την ανακοίνωση του Ριάντ έναντι της Τουρκίας».

Σφοδρή επίθεση σε Αθήνα και Λευκωσία

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε, για ακόμη μία φορά, να στρέψει τα «πυρά» τόσο κατά της Αθήνας όσο και εναντίον της Λευκωσίας, με φόντο τη συμφωνία που είχε υπογράψει πρόσφατα η Άγκυρα με την κυβέρνηση του αλ Σάρατζ στην Τρίπολη.

«Και στο παρελθόν υπήρξε προσπάθεια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να περιορίσουν την Τουρκία στη Μεσόγειο. Χαλάσαμε τα σχέδια του "ντουέτου" των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που ήθελαν να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε, εξάλλου, τι είχε συζητήσει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στις 4 Δεκεμβρίου 2019.

«Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ συνομιλήσαμε περίπου μιάμιση ώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία. Μας είπε τα περί παράνομων ενεργειών κλπ. Και τότε του είπα ότι "εμείς κάναμε συμφωνία με το κράτος, ενώ εσείς συνεργάζεστε με τον Χαφτάρ. Ο Χαφτάρ είναι ένας πραξικοπηματίας που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Θα πρέπει αυτό να το δείτε και να το αποδεχτείτε. Εμείς συνεργαζόμαστε με τη νόμιμη κυβέρνηση"», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Στην κοινή τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk και το Kanal D, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε, εξάλλου, στην υπόθεση θανάτου του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, ο Ερντογάν έλαβε ανοικτά το μέρος του Ιράν, αποκαλύπτοντας πως, λίγες ώρες πριν από την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Εκείνο το βράδυ συνομιλούσα με τον Τραμπ. Τέσσερις με πέντε ώρες μετά συνέβη αυτό το γεγονός. Αυτό σημαίνει ότι ήταν σχεδιασμένο. Όταν μάθαμε την είδηση, πάθαμε σοκ. Είχα ζητήσει από τον Τραμπ αυτοσυγκράτηση», συνέχισε ο Ερντογάν.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Σουλεϊμανί «ήταν μια προσωπικότητα που είχε αποδείξει τον εαυτό της».

«Πιστεύω ότι η εξόντωση ενός ανώτατου στρατιωτικού μιας χώρας δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση. Πρόκειται για μια εξέλιξη που κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή. Εμείς αυτά τα λέγαμε συνεχώς για τη Συρία», πρόσθεσε.

Μέτωπο και κατά των ΗΠΑ

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία έχει περάσει μια δύσκολη περίοδο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας πως η Άγκυρα απορρίπτει οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβλήθουν από πλευράς Ουάσινγκτον.

«Μέλη του Κογκρέσου θέλουν να βλάψουν τη χώρα μας. Τα νομοθετικά μέτρα των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων που στοχεύουν την Τουρκία είναι μάταια», είπε σχετικά.

Στην Άγκυρα ο Πούτιν στις 8 Ιανουαρίου

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου υποδέχεται στην Άγκυρα τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, «με τον οποίο», όπως είπε, «θα συζητήσουμε το μέλλον της Τουρκίας».

«Θα θέσουμε επί τάπητος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών όλα τα διμερή και περιφερειακά θέματα που αφορούν στις σχέσεις μας», συνέχισε ο Ερντογάν.