ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γιατί η Αλίσα Μιλάνο καλεί τις γυναίκες σε «σεξουαλική απεργία»

Γιατί η Αλίσα Μιλάνο καλεί τις γυναίκες σε «σεξουαλική απεργία»
Photo by Richard Shotwell/Invision/AP

Το Χόλιγουντ πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της υπερβολικά περιοριστικής νομοθεσίας για τις αμβλώσεις που εγκρίθηκε στην Τζόρτζια, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γυρισμάτων στην Πολιτεία αυτή, αλλά και με μια έκκληση της σταρ Αλίσα Μιλάνο για «σεξουαλική απεργία» των γυναικών.

«Όσο εμείς οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να διαθέσουμε το σώμα μας, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μια εγκυμοσύνη», έγραψε στο Twitter η ηθοποιός, η οποία ηγήθηκε πρόσφατα και του κινήματος #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. «ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΓΩ, να απέχετε από κάθε σεξουαλική σχέση μέχρι να ξαναβρούμε την αυτονομία μας», πρόσθεσε.

Η Τζόρτζια απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα στους γιατρούς να προχωρούν σε άμβλωση, από τη στιγμή που θα ακουστούν οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου. Αυτό συνήθως συμβαίνει γύρω στην έκτη εβδομάδα της κύησης, όταν οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν καν αντιληφθεί ότι είναι έγκυες.

Παρόμοιους νόμους υιοθέτησαν πρόσφατα το Κεντάκι και το Μισισίπι, όμως ανατράπηκαν από τα τοπικά δικαστήρια. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και στην Τζόρτζια, οι αρχές σκοπεύουν να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, με απώτερο στόχο να ανατρέψουν την εμβληματική απόφαση του 1973 (Roe v. Wade) με την οποία επιτράπηκαν οι αμβλώσεις όταν το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο.

Αναμένοντας την αρχή και την κατάληξη αυτής της δικαστικής μάχης, η Αλίσα Μιλάνο κάλεσε τις γυναίκες να απέχουν από το σεξ. «Η ιστορία δείχνει ότι οι σεξουαλικές απεργίες είναι πολύ αποτελεσματικές», υποστήριξε.

Στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, οι γυναίκες της Αθήνας κατεβαίνουν σε απεργία με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος. Ιστορικά, η ιδέα αυτή εφαρμόστηκε τον 17ο αιώνα από τις γυναίκες της φυλής Ιροκουά και, πιο πρόσφατα, στη Λιβερία. Στη χώρα αυτή, το κίνημα των γυναικών – που συνδύαζε νηστεία, προσευχές και "σεξουαλική απεργία"– συνέβαλε στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου το 2003. Η εμπνεύστριά του, η ακτιβίστρια και κοινωνική λειτουργός Λέιμα Γκμπόουι, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2011.

Η πρόταση της Αλίσα Μιλάνο, αν και συζητήθηκε πολύ στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, δεν έτυχε της ίδιας ανταπόκρισης. Κάποιες συνάδελφοί, της, όπως η Μπέτι Μίντλερ, της εξέφρασαν τη στήριξή τους, όμως πολλοί ήταν εκείνοι που την χλεύασαν. «Καλή είδηση: οι προοδευτικοί σταματούν να αναπαράγονται», έγραψαν συντηρητικοί σχολιαστές.

Αντιδράσεις ωστόσο έχει προκαλέσει και η πρόταση για μποϊκοτάρισμα των γυρισμάτων στην Τζόρτζια, μια Πολιτεία που επιλέγουν πολλά στούντιο λόγω των πολύ ευνοϊκών φορολογικών νόμων της. Πολλοί σταρ, όπως ο Άλεκ Μπόλντουιν, ο Μπεν Στίλερ, η Μία Φάροου, η Έιμι Σούμερ, συντάχθηκαν με την Μιλάνο, ζητώντας από την κινηματογραφική βιομηχανία να μην προτιμά την Τζόρτζια, όπου μόνο πέρσι επιλέχθηκε για 450 παραγωγές.

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και το συνδικάτο των σεναριογράφων συμφώνησαν, όμως τα μεγάλα στούντιο απέφυγαν να πάρουν θέση. Η Στέισι Έιμπραμς, το ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών που απέτυχε για λίγο να εκλεγεί κυβερνήτρια της Πολιτείας, ζήτησε να μην προχωρήσει το μποϊκοτάζ. «Εκτιμώ τις εκκλήσεις για δράση, όμως οι κάτοικοι της Τζόρτζια που εργάζονται σκληρά στα γυρίσματα για να κερδίσουν το μεροκάματο, δεν πρέπει να τιμωρηθούν», τόνισε.

Σε μια συμβιβαστική λύση, οι σκηνοθέτες Τζορτζ Πιλ και Τζ. Τζ. Έιμπραμς, αποφάσισαν να συνεχίσουν τα γυρίσματα της σειράς Lovecraft Country στην Τζόρτζια, όμως θα παραχωρήσουν το 100% των δικαιωμάτων τους σε οργανώσεις που μάχονται κατά του νέου νόμου για τις αμβλώσεις.

Όσο για τη Μιλάνο, το συμβόλαιό της την υποχρεώνει να ολοκληρώσει στην Τζόρτζια τα γυρίσματα της σειράς Insatiable, για έναν ακόμη μήνα.