ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΚΙΝΑΛ: Επόμενος στόχος το διψήφιο ποσοστό στις κάλπες

Συνέδριο ΚΙΝΑΛ: Επόμενος στόχος το διψήφιο ποσοστό στις κάλπες
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το μεγάλο βήμα για την συγκρότηση του νέου κόμματος, μετά την ταραχή των τελευταίων μηνών, έκαναν στο Κίνημα Αλλαγής. Με την έγκριση του νέου καταστατικού ο σχηματισμός επιχειρεί νέο ξεκίνημα ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε σε όλες σχεδόν τις ομιλίες στο έκτακτο συνέδριο, που έκλεισε με την εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρχαν αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και την παρακαταθήκη του. Και η ίδια η Φώφη Γεννηματά, σε μία από τις ομιλίες της ξεκαθάρισε πως «το έμβλημά μας, ο ήλιος και το όνομα του ΠΑΣΟΚ όπως και το ’15, έτσι και τώρα, θα είναι στα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας» .

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως το συνέδριο πραγματοποιήθηκε για να συσπειρωθεί το εναπομείναν σώμα ψηφοφόρων και μάλιστα δύο μήνες περίπου πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ηγεσία άλλωστε του ΚΙΝΑΛ έχει βάλει ως στοίχημα το διψήφιο ποσοστό στις κάλπες αλλά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υστερεί πολύ του στόχου.

Σε πρακτικό επίπεδο, η μόνη ουσιαστική ανάγκη ήταν η αλλαγή του καταστατικού στο οποίο έως τώρα γινόταν αναφορά στο Ποτάμι και την ΔΗΜΑΡ, δύο κόμματα που έχουν αποχωρήσει από την προσπάθεια αυτή με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά αιτία τα παιχνίδια εξουσίας στο εσωτερικό του. Ήδη άλλωστε από τις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου είχε φανεί πως οι κάλπες στήθηκαν για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσοι είχαν ηγετικές βλέψεις. Και κάποιοι δεν αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα.

Για την Φώφη Γεννηματά ανάγκη ήταν με απόφαση συνεδρίου να απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και να απαντήσει έτσι σε όσους καταλογίζουν στο ΚΙΝΑΛ πως μετεκλογικά θα συνεργαστεί με το ένα από τα δύο κόμματα για την συγκρότηση κυβέρνησης.

«Έχουμε αυτόνομη πορεία. Λέμε ένα βροντερό ναι και ένα βροντερό όχι. Βροντερό ναι στην ήττα και την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βροντερό όχι στη δεξιά παλινόρθωση. Επιβεβαιώνουμε και σήμερα στο Συνέδριο μας την απόφαση αυτή, 4.500 Σύνεδροι και θα την τηρήσουμε απαρέγκλιτα. Οποιαδήποτε αλλαγή θέσης προϋποθέτει απόφαση Συνεδρίου» είπε από το βήμα του συνεδρίου απορρίπτοντας κάθε σενάριο συνεργασίας και μάλιστα τονίζοντας πως η απόφαση αυτή μπορεί να αλλάξει μόνο με νέα απόφαση συνεδρίου.

Παρόλα αυτά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άφησε κάποια παράθυρα ανοιχτά:

  • Εξέφρασε την αντίθεση της για τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την ηγεσία. Δεν εξέφρασε την αντίθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ καθολικά.
  • Σύμφωνα με το νέο καταστατικό του κόμματος δεν απαιτείται συνέδριο για να αλλάξει μια απόφαση. Θα μπορούσε να γίνει με ένα ηλεκτρονικό δημοψήφισμα το οποίο προβλέπεται.
  • Σημείωσε πως «το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβερνήσεις που θα συνεχίσουν τη συντηρητική πολιτική που ασκεί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –Ακροδεξιάς». Άρα, το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση με άλλη πολιτική ατζέντα που θα σχηματιστεί όμως από τα υπάρχοντα κόμματα. Άλλωστε και η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε σε «κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και λαϊκής νομιμοποίησης με αυξημένο κύρος και δυνατότητα διαρθρωτικών αλλαγών. Μια Κυβέρνηση με αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ και αξιοπιστία». Πρόκειται για μόνιμη πρόταση του ΚΙΝΑΛ στη βάση προγραμματικής συμφωνίας.

Τελευταία πράξη του έκτακτου συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ είναι η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Οι συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν έχουν ιδιαίτερη σημασία για το πολιτικό μέλλον τόσο του κόμματος όσο και της ίδιας της Φώφης Γεννηματά. Το όργανο που θα προκύψει θα αριθμεί 251 μέλη. Θα συμμετέχουν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, οι είκοσι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και οι δυο ευρωβουλευτές. Δηλαδή, ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Εύα Καϊλή. Μέσα σε διάστημα 15 ημερών, η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέξει το Πολιτικό Συμβούλιο των 21 μελών και το γραμματέα. Στη θέση αναμένεται πως θα παραμείνει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.