Μήνυμα για τη μεταμνημονιακή εποχή το γερμανικό «βέτο» στη δόση των 15 δισ. ευρώ
Πλούσιο παρασκήνιο υπάρχει πίσω από την απόφαση της Γερμανίας να βάλει στον «πάγο» την άμεση καταβολή της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, λόγω της μετάθεσης της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου για έξι μήνες, για την οποία δεν είχε ενημερωθεί το Eurogroup.
Η κίνηση αυτή, που είναι ένα σαφές μήνυμα πως μονομερείς ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση δεν θα γίνονται ανεκτές και μεταμνημονιακά, έγινε γνωστή στο οικονομικό επιτελείο στις αρχές της εβδομάδας και ενώ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ήταν στις ΗΠΑ.
Ουσιαστικά γνωστοποιήθηκε στην Ελλάδα πως η Γερμανία ζητά διαβεβαιώσεις πως θα υπάρξουν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Αυγούστου.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και έδωσε τις διαβεβαιώσεις αυτές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης πληροφορήθηκαν χθες πριν εκκινήσει το Eurogroup πως ο Όλαφ Σολτς και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιέργκ Κούκις δεν θα έδιναν το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της δόσης.
Το παρασκήνιο της μετάθεσης της καταβολής της δόσης των 15 δισ. ευρώ, λόγω της μετάθεσης της αύξησης του ΦΠΑ έγινε γνωστό στους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup. Εκεί ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν με την ιδιότητα των κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και ενέκριναν την αναθεωρημένη έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, το Συμπληρωματικό Μνημόνιο και την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Στο σημείο αυτό αιφνιδίασε, καθώς ανέφερε πως η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Αυγούστου και αφού πρώτα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές εθνικές εγκρίσεις. Δεδομένου ότι άπαντες πίστευαν πως τα κοινοβούλια της ευρωζώνης είχαν εγκρίνει τη χορήγηση της δόσης, ο Σεντένο, ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Κλάους Ρέγκλινγκ ερωτήθηκαν για το εάν η μετάθεση της καταβολής της δόσης σχετίζεται με το θέμα του ΦΠΑ.
Απαντώντας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε το γεγονός. Συγκεκριμένα, είπε πως η Γερμανία ήγειρε ενστάσεις για την καταβολή της δόσης και ζήτησε να υπάρξουν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατ. ευρώ που θα αντισταθμίσουν τη μη αύξηση του ΦΠΑ. Ο ίδιος προσέθεσε πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε πως θα λάβει μέτρα εξοικονόμησης 28 εκατ. ευρώ για να εξισορροπήσει την μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
Ο Ρέγκλινγκ είπε πως η Γερμανία θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εθνικές διαδικασίες για να «επιδοκιμάσει» την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ και ως τότε θα υπάρχει η έγκριση 18 χωρών από τις 19 της ευρωζώνης, καθώς η Γερμανία θα διατηρήσει την ένστασή της.
Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως ήδη έχει υπάρξει ενημέρωση της ευρωζώνης πως τα 28 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από περιστολή αμυντικών δαπανών. Συγκεκριμένα, 10 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από εξοπλιστικά πρόγραμμα, 5 εκατ. ευρώ από δαπάνες σχετικές με τη συμμετοχή της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, από την αναθεώρηση των δαπανών συντήρησης αεροσκαφών θα εξοικονομηθούν 4 εκατ. ευρώ, άλλα 5 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από το κονδύλι για την υγειονομική περίθαλψη ασφαλισμένων του Δημοσίου, από το κονδύλι για προμήθειες φαρμακευτικού υλικού θα εξοικονομηθούν 2 εκατ. ευρώ και από το κονδύλι για τα οδοιπορικά του υπουργείου Αμύνης θα εξοικονομηθούν 2 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει καμία άλλη περιπλοκή στο ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,5 δισ. ευρώ θα πάνε στο ταμειακό μαξιλάρι και τα 5,5 δισ. ευρώ για την διευθέτηση του χρέους.