FOCUS

Μάνδρα: Οδοιπορικό στην ξεχασμένη πλευρά της Αττικής

Μάνδρα: Οδοιπορικό στην ξεχασμένη πλευρά της Αττικής
CNN GREECE

“Αν δεν γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα εγώ δεν πρόκειται να κάνω καμία επισκευή στο σπίτι. Σκέφτομαι ακόμη και να φύγω από την Μάνδρα” λέει η κυρία Δήμητρα Πέππα μπροστά από το σπίτι της που για μια φορά ακόμη σχεδόν βυθίστηκε στη λάσπη, στην πλημμύρα της περασμένης Τρίτης.

“Ένα κράτος μπορεί να κάνει πόλεμο σε μία μέρα και δεν μπορεί εδώ και επτά μήνες να περάσει ένα νόμο, να πάρει μία απόφαση για να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα” θα πει στο CNN Greece o κ Μελέτης Ζήσης το σπίτι του οποίου βρίσκεται στην άκρη του οικισμού της Μάνδρας και είναι από αυτά που δέχεται πρώτο το χείμαρρο του νερού κάθε φορά που βρέχει.

Για δεύτερη φορά μέσα σε επτά μήνες η Μάνδρα υφίσταται μια ακόμη καταστροφή από πλημμύρα καθώς τα δύο ρέματα που κατεβαίνουν από τα γύρω βουνά περνούν κυριολεκτικά μέσα από την πόλη παρασύροντας τα πάντα στο διάβα τους.

Η Μάνδρα έχει ζήσει τρεις μεγάλες πλημμύρες τα τελευταία τρία χρόνια και αρκετές ακόμη στο παρελθόν και μέχρι σήμερα περιμένει τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στη διαδικασία ανάθεσης όπως αναφέρει και η τελευταία ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

“Ναι στο παρελθόν έγιναν λάθη” παραδέχονται οι κάτοικοι, “περιορίσαμε τα ρέματα, ο αγωγός κάτω από οδό Κοροπούλη όπου κατεβαίνει ο μεγάλος όγκος του νερού είναι στενός και δεν μπορεί απορροφήσει όλο το νερό αλλά επιτέλους πρέπει κάτι να γίνει. Να γκρεμιστεί η πόλη δεν γίνεται. Η μόνη λύση είναι να γίνουν επιτέλους τα έργα”.

Πριν από ένα μήνα βρεθήκαμε με το CNN Greece στη Μάνδρα για να καταγράψουμε πως προχωρά η αποκατάσταση της πόλης από την προηγούμενη πλημμύρα που άφησε πίσω της 20 νεκρούς. Η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη τότε έκανε δραματική έκκληση να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά για να μην επαναληφθεί η καταστροφή του Νοεμβρίου και άθελά της έγινε μάντης κακών.

Υπόσχεση για έναρξη των έργων

Μιλώντας μαζί της ξανά δύο μέρες μετά την πρόσφατη πλημμύρα μας είπε ότι στην τελευταία επαφή που είχε με το υπουργείο εσωτερικών και με την Περιφέρεια Αττικής έλαβε την υπόσχεση ότι θα κατατεθεί τροπολογία ώστε τα έργα να προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες.

Οι κάτοικοι της Μάνδρας μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές έχουν κουραστεί και απογοητευτεί. Κάποιοι είχαν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης στα σπίτια τους και στα καταστήματά τους αλλά με την πλημμύρα αυτής της εβδομάδας επέστρεψαν στο σημείο μηδέν και πολλοί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν καμιά εργασία πια αν δεν γίνουν τα έργα. Κάποιοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την πόλη και κάποιοι άλλοι το έχουν κάνει ήδη.

“Οι πολίτες έχουν καταπονηθεί και με μεγάλη δυσκολία προσπαθούν να ανασυστήσουν τα νοικοκυριά τους” λέει η δήμαρχος.

“Πήρε κάποια επιδόματα και κάναμε μεγάλο αγώνα αλλά είναι λίγα μπροστά στο μεγάλο όγκο των καταστροφών και το κόστος των ζημιών. Από το Δήμο βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση για την πληρωμή του βοηθήματος την οποία την ετοιμάσαμε και την αποστείλαμε στο υπουργείο για έγκριση. Αυτή η γραφειοκρατία είναι που μας καθυστερεί. Δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου για να αυτενεργήσει και να γίνει γρήγορα. Για το κάθε νοικοκυριό το βοήθημα είναι ανάμεσα σε 3.000 έως 5.000 ευρώ και σε σύνολο θα είναι γύρω στα 3 εκατομμύρια”.

Αν όμως δει κανείς τις ζημιές στα σπίτια των κατοίκων καταλαβαίνει ότι αυτά τα ποσά είναι σταγόνα στον ωκεανό.


Αν κάνει κανείς μια βόλτα στη Μάνδρα θα δει δεκάδες “καταστήματα – φαντάσματα”. Οι ενοικιαστές τους πήραν το βοήθημα για την καταστροφή που υπέστησαν αλλά οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν έχουν πάρει κανένα βοήθημα ακόμη με αποτέλεσμα να τα έχουν αφήσει όπως τα άφησε η πλημμύρα.

Ακόμη και αυτό όμως δεν είναι το μείζων μας λέει ο κ. Νίκος Στάθης “Ας φτιάξουν τα αντιπλημμυρικά και ας μην πάρω το βοήθημα. Θα ξαναφτιάξω τα καταστήματά μου με τις δικές μου δυνάμεις. Αν δεν γίνουν τα έργα ότι και να κάνω θα είναι άσκοπο.”

Αποκατάσταση

Μετά την καταστροφή του περασμένου Νοεμβρίου o Δήμος Μάνδρας ξεκίνησε την αποκατάσταση των ζημιών στα όρια των αρμοδιοτήτων του και μέχρι στιγμής όπως μας λέει η κ. Κριεκούκη έχει ολοκληρώσει το 20% των εργασιών που πρέπει να γίνουν, ενώ αρκετά έργα αποκατάστασης όπως ένας παιδικός σταθμός, ο δημοτικός κινηματογράφος, η πλατεία Κοροπούλη, το δημοτικό κοιμητήριο κ.α. αποκαταστάθηκαν με χορηγίες ιδιωτών.

Η αποκατάσταση των πεζοδρομίων και ο φωτισμός της οδού Κοροπούλη ξεκίνησε αλλά με την προχθεσινή πλημμύρα κάποια πεζοδρόμια καταστράφηκαν και πάλι.

Ένα χαρακτηριστικό που θα δει κανείς στην πόλη μετά τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου είναι οι μάντρες. Όσοι κάτοικοι μπορούσαν έχτισαν μάντρες ύψους ενάμιση μέτρου γύρω από τα σπίτια τους και στις προσόψεις των καταστημάτων τους, προκειμένου να αποτρέψουν μια νέα καταστροφή στην περίπτωση νέας πλημμύρας.

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια θα διαπιστώσει κανείς και πολύ υψηλές μάντρες που γίνονται αφορμή για τσακωμούς και καταγγελίες μεταξύ των κατοίκων είτε με την υποψία της αυθαιρεσίας, είτε γιατί οι μάντρες αλλάζουν τη ροή των νερών της πλημμύρας και το οδηγούν με μεγαλύτερη ορμή στα σπίτια που δεν έχουν μάντρες και έτσι αυτά παθαίνουν μεγαλύτερες ζημιές. Με λίγα λόγια και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει απουσία σχεδιασμού και ο καθένας κάνει ότι θέλει και ότι μπορεί για να σώσει τη δική του περιουσία έστω και αν αυτό μπορεί να είναι σε βάρος του γείτονά του.

Δασικές οδοί

Τέλος ένα ακόμη ζήτημα που θα βρούμε μπροστά μας στο επόμενο διάστημα είναι οι αγροτικοί και δασικοί δρόμοι της ευρύτερης περιοχής. “Ένα μεγάλο μέρος των αγροτικών και δασικών οδών έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες” λέει η κυρία Κριεκούκη “και η πολιτεία θα πρέπει να συνδράμει το δήμο ή να τους αναλάβει μόνη της γιατί ο δήμος δεν μπορεί να σηκώσει άλλα φορτία.
“Οι αγροτικές και οι δασικές οδοί είναι πάρα πολύ σημαντικές σε περιόδους πυροπροστασίας η οποία ήδη έχει ξεκινήσει. Για τη Δυτική Αττική είναι θέμα ύψιστης σημασίας γιατί η περιοχή μας έχει πολλές δασικές εκτάσεις. Και αυτό το γνωρίζει η πολιτεία, το έχουμε πει και έχει γίνει αναφορά και από την πυροσβεστική