ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νταβός: Το διπλό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα

Νταβός: Το διπλό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα
Φωτογραφία αρχείου REUTERS

Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία αλλά και τα βήματα που μπορούν να γίνουν ως προς την επίλυση της ονομασίας της πΓΔΜ «περνούν» μέσω Νταβός και των κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τα βλέμματα σήμερα εστιάζονται στο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της FYROM, Ζόραν Ζάεφ, στο οποίο πρόκειται να αναζητηθεί κοινό έδαφος για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα της γείτονος χώρας.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών, είναι πιθανό να ανοίξει ο δρόμος για την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών, είτε σε κατ’ιδίαν συναντήσεις, είτε μέσω Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Οι συναντήσεις αυτές, εάν διαπιστωθεί πως γίνονται βήματα στη διαπραγμάτευση και ικανοποιείται με σαφείς δεσμεύσεις ως προς τον αλυτρωτισμό η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσουν άμεσα ενδεχομένως και από την προσεχή Παρασκευή.

Ταυτόχρονα σήμερα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχέση με το όνομα της πΓΔΜ, την ώρα που η πολυγλωσσία στο κόμμα, οι διαρροές και η συμμετοχή αρκετών «γαλάζιων» βουλευτών στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, μάλλον δημιουργεί σύγχυση παρά ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς την επίσημη θέση του κόμματος.

Η οικονομία στο επίκεντρο των συναντήσεων της Πέμπτης

Το χρέος και η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, θα βρεθούν επί τάπητος, στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να ζητήσει από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, να αποσαφηνίσει τη στάση του Ταμείου και να ξεκαθαρίσει αν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Η θέση του Ταμείου, όπως είναι φυσικό, θα είναι αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, αν θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου νωρίτερα από το 2019, όπως είχε νομοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των απαιτήσεων του ΔΝΤ καθώς και η ισχύς των αντίμετρων, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε σχέση με το χρέος, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να υιοθετηθεί η λεγόμενη «γαλλική ιδέα», η οποία συνδέει την ανάπτυξη με τη μείωση του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος, την ώρα που η ελληνική πλευρά διαμηνύει σε όλους του τόνους πως επιδιώκει «καθαρή έξοδο», χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης.