Αβοκάντο: Η ιστορία μιας περίεργης αλλά… βάσιμης διατροφικής «τρέλας»
Τα αβοκάντο είναι ένα σύνηθες συστατικό σε μενού εστιατορίων ανά τον κόσμο, από την Καλιφόρνια έως και τη Μανίλα.
Η πάστα του αβοκάντο τρώγεται πάνω σε μια ξεροψημένη φέτα ψωμί ή στα τάκος αλλά στο παρελθόν έχει κάνει την εμφάνισή του ακόμη και σε… παγωτό, smoothies ή κάποια σάλτσα για μακαρόνια.
Η κατανάλωση του αβοκάντο στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να αυξάνεται από το 1989. Τότε καταναλώνονταν περίπου 0,4 κιλά κατά άτομο, σύμφωνα με το Agriculture Marketing Research Center – μια ερευνητική ομάδα που δέχεται επιχορήγηση από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.
Μέχρι το 2014, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αυξήθηκε στα 3,17 κιλά και σήμερα τα αβοκάντο θεωρούνται ένα δημοφιλές φρούτο –κυρίως επειδή έχουν τεράστια διατροφικά οφέλη.
Τι ακριβώς, όμως, τα κάνει τόσο καλά για την υγεία μας;
«Τα αβοκάντο είναι από τα λίγα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και χαμηλή σε ζάχαρη» είπε στο CNNi ο δρ. Ντόναλντ Χένσρουντ, ιατρικός διευθυντής του προγράμματος Υγιεινής Διατροφής της Μάγιο Κλίνικ (Mayo Clinic) στο Ρότσεστερ της Μινεσότα και ειδικός σε θέματα διατροφής και προληπτικής ιατρικής.
Πηγή: Pixabay
«Μαζί με τους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο, τα αβοκάντο περιέχουν κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία σχετίζονται με πολλά οφέλη υγείας» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Τα αβοκάντο περιέχουν, επίσης, άλλα συστατικά όπως βιταμίνες Β, E, C, και ίνες, που τα κάνουν ακόμη πιο υγιεινά. Η περιεκτικότητά τους σε κάλιο είναι υψηλότερη απ’ ότι οι μπανάνες».
Και παρότι το φρούτο μετατράπηκε σε διατροφική μανία, η ιστορία του αβοκάντο ξεκίνησε στη Νότια Αμερική πριν από 10.000 χρόνια.
Σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster, η ονομασία του αβοκάντο προέρχεται από την αζτεκική λέξη ahuacatl, που σημαίνει όρχις. Το όνομα του φρούτου φέρεται να σχετίζεται με το… σχήμα του.
Όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν στις ΗΠΑ, τα αβοκάντο κέντρισαν το ενδιαφέρον τους. Τότε, το φρούτο αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε γραπτό.
Πηγή: Pixabay
Ακόμη και πριν το αβοκάντο αρχίσει να εξαπλώνεται στις ισπανικές αποικίες, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καταναλωνόταν ήδη λόγω της γεύσης του αλλά και για λόγους υγείας, όπως αναφέρει άρθρο του 2007 που εμφανίστηκε στο Harvard Papers in Botany.
To 1605, o Ισπανός στρατιώτης και ποιητής Γκαρθιλάσο ντε λα Βέγκα περιέγραψε το αβοκάντο ως ένα «πεντανόστιμο φρούτο και πολύ καλό για την υγεία των ασθενών», όπως αναφέρει η σχετική έρευνα. Ο ποιητής πιθανώς να είχε «δει» από τότε κάτι που σήμερα γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας –ότι τα αβοκάντο είναι μια πηγή υγιεινών μονοακόρεστων λιπών.
Τα μονοακόρεστα λίπη έχουν πολλαπλά οφέλη υγείας, καθώς βοηθούν να μειωθεί η κακή χοληστερόλη ενώ η βιταμίνη E βοηθάει την όραση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Στοιχεία από μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες δείχνουν ότι η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπών, όπως αυτά που περιέχονται στα αβοκτάντο, μειώνουν τη συνολική θνησιμότητα» είπε ο ειδικός. Έρευνα έχει δείξει ότι τα λίπη αυτά μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 27%.
Και πώς μπορεί κάποιος να επωφεληθεί από το φρούτο;
Η πάστα αβοκάντο πάνω σε ψωμί έχει μετατραπεί σε έναν… δημοφιλή τρόπο κατανάλωσης του φρούτου στις ΗΠΑ αλλά η Τζένα Στάνγκλαντ, διαιτολόγος στην κλινική Βιβεράντ στην Μινεάπολις, λέει ότι υπάρχουν και άλλοι τρόπο για να μπει το αβοκάντο στην καθημερινή σας δίαιτα.
«Το λάδι αβοκάντο έχει αρχίσει να εμφανίζεται όλο και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως λάδι ή συστατικό μαρινάδας ή σως για σαλάτα. Αυτό το λάδι περιέχει τα υγιεινά λιπαρά αντί για αυτά που περιέχουν κορεσμένα λίπη» ανέφερε η διατροφολόγος.
Η ίδια εξήγησε ότι το αβοκάντο μπορεί να κοπεί σε κύβους και να μπει μέσα σε γιαούρτι ή smoothies.
Παρόλα αυτά, επειδή τα αβοκάντο έχουν αρκετές θερμίδες, η Στάνγκλαντ προειδοποιεί ότι οι μερίδες θα πρέπει να είναι… μετρημένες! Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι αβοκάντο σε κύβους προσθέτει περί τις 117 θερμίδες σε μια σαλάτα.
Avocados: History of an unlikely but legitimate healthy food craze - By Jacqueline Howard