ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Σε αυτά τα πέντε αεροδρόμια θα κάνετε την πιο θεαματική προσγείωση

Σε αυτά τα πέντε αεροδρόμια θα κάνετε την πιο θεαματική προσγείωση

Η θέα καθώς το αεοπλάνο πλησιάζει στο αεροδρόμιο Santos Dumont του Ρίο ντε Τζανέιρο

Pedro Gabriel Miziara / Unsplash

Υπάρχουν πολλά που αγαπάμε στα ταξίδια. Η εμπειρία ενός νέου πολιτισμού. Να τρώμε υπέροχο φαγητό. Να μένουμε σε κορυφαία ξενοδοχεία... και να προσγειωνόμαστε σε ένα νέο αεροδρόμιο.

Ειδικά όταν πρόκειται για ένα από τα αεροδρόμια της λίστας που ακολουθεί, η προσγείωση μπαίνει σίγουρα στα highlights του ταξιδιού.

Από τις ατόλες του Ινδικού Ωκεανού μέχρι τις χιονισμένες κορυφές των Άνδεων και τα κανάλια της Βενετίας που λάμπουν στον ήλιο, αυτές είναι μερικές από τις πιο εντυπωσιακές προσγειώσεις σε αεροδρόμια – μαζί με τα tips για την πλευρά του αεροπλάνου που έχει την καλύτερη θέα.

Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία (SDU)

Το Ρίο, το οποίο ανεβοκατεβαίνει πάνω από λόφους και πλαισιώνεται από καταπράσινα βουνά, αμμώδεις παραλίες και τον Ατλαντικό Ωκεανό, διαθέτει ένα από τα πιο όμορφα φυσικά περιβάλλοντα στον κόσμο.

Ενώ οι διεθνείς πτήσεις προσγειώνονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Galeão, έξω από το κέντρο της πόλης, το Santos Dumont – το μικρότερο αεροδρόμιο της πόλης – εξυπηρετεί πολλούς εγχώριους προορισμούς. Δεν είναι απλά στο κέντρο της πόλης, αλλά βρίσκεται ακριβώς στον κόλπο Guanabara, με αποτέλεσμα να έχετε απίστευτη θέα καθώς μπαίνετε ή βγαίνετε. Καθίστε στη δεξιά πλευρά του αεροπλάνου για καλύτερη θέα στις ομορφιές του Ρίο και τον λόφο Πάο ντε Ασούκαρ.

Μαλέ, Μαλδίβες (VIA)

Πετώντας για τις Μαλδίβες, είναι φυσικό να περιμένεις μια θεαματική προσέγγιση. Και αυτό ακριβώς έχεις καθώς πλησιάζεις στο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Velana, στα ανοιχτά του Μαλέ, στο νησί Χουλχουλέ.

Όταν κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1960, είχε έναν διάδρομο προσγείωσης από χαλύβδινα πηχάκια – σήμερα ο διάδρομος είναι στρωμένος με τη συνηθισμένη άσφαλτο. Τίποτα το συνηθισμένο δεν υπάρχει όμως στη θέα του Ινδικού Ωκεανού, με τις πανέμορφες σκορπισμένες ατόλες, καθώς προσγειώνεστε. Θα απολαύσετε το θέαμα σε όποια πλευρά του αεροπλάνου κι αν καθίσετε.

Βενετία, Ιταλία (VCE)

Από τον ουρανό, η Βενετία μοιάζει με ψάρι, που κολυμπά από την Αδριατική Θάλασσα προς την ηπειρωτική χώρα. Από το έδαφος δεν το καταλαβαίνετε, αλλά αυτή είναι η εικόνα της καθώς προσγειώνεστε στο αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο, βόρεια του κέντρου της πόλης, στην ηπειρωτική χώρα.

Καθίστε στα δεξιά του αεροπλάνου και θα δείτε την πόλη να ξετυλίγεται από κάτω σας, ξεκινώντας από τα αντιπλημμυρικά φράγματα MOSE, το νησί Λίντο, το Μεγάλο Κανάλι. Στα τελευταία δευτερόλεπτα της πτήσης θα δείτε τα νησιά Μπουράνο και Τορτσέλο, πριν προσγειωθείτε ανάμεσα στις αλυκές της βόρειας λιμνοθάλασσας.

Ίνσμπρουκ, Αυστρία (INN)

Όσοι δεν αισθάνονται πολύ άνετα πετώντας με αεροπλάνο, καλό θα ήταν να πιουν ένα δυνατό ποτό πριν ξεκινήσει η κάθοδος προς το Ίνσμπρουκ. Το κύριο αεροδρόμιο στην περιοχή του Τιρόλου της Αυστρίας είναι περιτριγυρισμένο από βουνά σε όλες τις πλευρές – βουνά που τα αεροπλάνα πρέπει να περάσουν κατά την τελική κάθοδο, πριν φτάσουν στην κοιλάδα για να προσγειωθούν.

Είναι μια εντυπωσιακή είσοδος – ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν βουνά είναι καλυμμένα με χιόνι. Το θέαμα είναι εξαιρετικό και από τις δύο πλευρές του αεροπλάνου, αν και μπαίνοντας στην κοιλάδα, η αριστερή πλευρά είναι καλύτερη γιατί από εκεί τα βουνά είναι διάσπαρτα με χωριά και, επομένως, πιο ενδιαφέροντα.

Σαντιάγο, Χιλή (SCL)

Μία ακόμα εκπληκτική προσγείωση, αν σας αρέσουν τα βουνά (και αν μπορείτε να ξεχάσετε για λίγο το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του 1972, που έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο τρεις φορές με τελευταία ταινία πέρυσι, την «Κοινωνία του χιονιού»). Καθώς πλησιάζετε προς το Σαντιάγκο θα έχετε μαγευτική θέα των Άνδεων, που δίνει τη θέση της σε ξερούς λόφους και στη συνέχεια σε πεδιάδες, με τα βουνά να υψώνονται στο βάθος, καθώς μπαίνετε στο λεκανοπέδιο για να προσγειωθείτε. Καθίστε στην αριστερή πλευρά του αεροπλάνου για να έχετε τις Άνδεις στο οπτικό σας πεδίο σε όλη τη διαδρομή προς τα κάτω.

Δέκα ακόμη θεαματικές προσγειώσεις

  • Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική (CPT) – καθίστε στα δεξιά
  • Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ (SFO) – καθίστε στα αριστερά
  • Γένοβα, Ιταλία (GOA) – καθίστε στα δεξιά για την πόλη, στα αριστερά για τον κόλπο
  • Λονδίνο Heathrow, Ηνωμένο Βασίλειο (LHR) – καθίστε στα δεξιά
  • Κιγκάλι, Ρουάντα (KGL) – καθίστε στα δεξιά
  • Νίκαια, Γαλλία (NCE) – καθίστε στα αριστερά
  • Σάο Πάολο, Βραζιλία (GRU) – καθίστε σε οποιαδήποτε πλευρά
  • Κουίνσταουν, Νέα Ζηλανδία (ZQN) – καθίστε στα αριστερά
  • Χονγκ Κονγκ, Κίνα (HKG) – καθίστε στα δεξιά
  • Λας Βέγκας, ΗΠΑ (LAS) – καθίστε στα δεξιά

Με πληροφορίες από: 15 of the world’s most spectacular airport landings by Julia Buckley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ