ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Eurovision: Αυλαία για τον τελικό εν μέσω εντάσεων και διαδηλώσεων μέσα κι έξω από το στάδιο

Eurovision: Αυλαία για τον τελικό εν μέσω εντάσεων και διαδηλώσεων μέσα κι έξω από το στάδιο

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και σήμερα έξω από το Malmö Arena, στο Μάλμε της Σουηδίας διαμαρτυρόμενοι κατά της ισραηλινής συμμετοχής στον διαγωνισμό της Eurovision, λίγο πριν τον μεγάλο τελικό.

AP Photo/Martin Meissner

Ταραχές και εντάσεις μέσα στο στάδιο Μάλμε και μαζικές διαδηλωτές απ' έξω σημάδεψαν το μεγάλο τελικό του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, στο Μάλμε τη Σουηδίας. Αν και όλες τις ημέρες της διεξαγωγής των ημιτελικών οι διαδηλώσεις κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στη διοργάνωση δεν έλειψαν - και μάλιστα σημειώθηκαν πολλές ταραχές και συλλήψεις -  σήμερα «άναψαν τα αίματα» καθώς σημειώθηκαν απανωτοί διαξιφισμοί αλλά και αποκλεισμοί μεταξύ των διαγωνιζομένων και της EBU. 

Μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας, τη «λογοκρισία» στο βίντεο του Βεργίου και τις απειλές της Ισπανίας, και η Ιρλανδία έχασε την τελική πρόβα, ενώ η τραγουδίστρια και πρώην διαγωνιζόμενη Αλεσάντρα Μέλε δεν θα παρουσιάσει τη βαθμολογία της Νορβηγίας, στέλνοντας το μήνυμα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Γαλλίας διέκοψε την τελική πρόβα του στέλνοντας αντίστοιχα το δικό του μήνυμα για τον πόλεμο στη Γάζα.

Sweden Eurovision Israel Palestinians DIADHLOSEIS

Με πλακάτ που γράφουν «Εξω από τη Eurovision το Ισραήλ- Καμμία σκηνή για τη γενοκτονία» κυκλοφορούν οι διαδηλωτές έξω από το Malmo Arena στη Σουηδία.

AP Photo/Martin Meissner

Διαδηλώσεις

Κορυφώθηκαν από το πρωί του Σαββάτου (11/5) οι διαδηλώσεις εναντίον της συμμετοχής του Ισραηλ. Oι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές κρατούν παλαιστινιακές σημαίες, χαρακτηρίζοντας ως «κράτος-τρομοκρατη» το Ισραήλ, για τη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα.

Ταυτόχρονα ζητούσαν τον αποκλεισμό του τραγουδιού: «Να ισχύσει στην EBU ό,τι ίσχυσε και με την περίπτωση της Ουκρανίας, λίγα χρόνια πριν, όταν αποκλείστηκε η Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανια».

Σχεδόν 12.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, διαδηλώνουν κάθε μέρα στο Μάλμε κατά της συμμετοχής του Ισραήλ.

Η αστυνομία, η οποία επιβεβαίωσε ότι έκανε χρήση δακρυγόνων, προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές πίσω σε μια πλατεία όπου υπάρχει άδεια να γίνει μια συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων.

«Έριξαν δακρυγόνα στο πρόσωπό μου, με έσπρωξαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Μπο, 26 ετών, δείχνοντας τα κατακόκκινα μάτια της.

Το Μάλμε είναι η πόλη όπου κατοικεί η πλειοψηφία του παλαιστινιακής καταγωγής πληθυσμού που ζει στην σκανδιναβική χώρα. Στην πόλη κατέφθασαν για λόγους ασφαλείας εκατοντάδες αστυνομικοί απο όλη την Σουηδια αλλά και από τις γειτονικές Δανία και Νορβηγία, προκειμενου να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις και να εγγυηθούν την ασφαλεια των θεατών και των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό αποστολών.

Sweden Eurovision Israel Palestinians SYLLHPSEIS DIADHLOSEIS

Δεν έλειψαν οι συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό της Eurovision, στο Μέλμε της Σουηδίας.

AP Photo/Martin Meissner
Sweden Eurovision Israel Palestinians SYLLHPSEIS DIADHLOSEIS MALME

Δεν έλειψαν οι συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό της Eurovision, στο Μέλμε της Σουηδίας.

AP Photo/Martin Meissner

Άρωμα Ισραήλ σε όλες τις καραμπόλες
με τις συμμετοχές

Ακομα και η ίδια η Σουηδία μπήκε στο χορό των αντιδράσεων καθώς, σύμφωνα με τη Sun, η τραγουδίστρια Loreen, που κέρδισε τον διαγωνισμό πέρυσι, ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται να δώσει το τρόπαιο στην Eden Golan, σε περίπτωση που κερδίσει το Ισραήλ τον διαγωνισμό.

Ολλανδία: Εκτός τελικού της Eurovision τέθηκε η Ολλανδία. Είχε προηγηθεί καταγγελία σε βάρος του τραγουδιστή Joost Klein από μια υπάλληλο της τηλεόρασης που ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε απειλές.

Ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας ανακρίθηκε από την αστυνομία, σύμφωνα με το ολλανδικό μέσο ΝΟS. Από ανάκριση πέρασε επίσης, το άτομο που τον κατήγγειλε, καθώς και άλλοι που βρίσκονταν μπροστά στο περιστατικό.

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα. Να σημειωθεί ότι, η διευθέτηση της υπόθεσης μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, σύμφωνα με το NBO.

Ιρλανδία: Το Bambie Thug δεν εμφανίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου την τελική πρόβα τζενεράλε αφότου δήλωσε ότι μια «κατάσταση» απαιτεί «επείγουσα προσοχή» από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), που διοργανώνει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024.

Σύμφωνα με τον ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTE, το Bambie Thug κάλεσε τους διοργανωτές του διαγωνισμού της Eurovision να αντιμετωπίσουν τα σχόλια που έγιναν στην ισραηλινή τηλεόραση πριν από την εμφάνισή του στον ημιτελικό της Τρίτης.

Υποστηρίζοντας ότι ο σχολιασμός παραβίαζε τους κανόνες της Eurovision, το Bambie Thug δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να συμμετέχει στον διαγωνισμό.

Γαλλία: Ο Slimane, ένα από τα μεγάλα φαβορί σύμφωνα με τα προγνωστικά, διέκοψε την τελευταία του πρόβα λίγο πριν τον τελικό, προκειμένου να στείλει το δικό του μήνυμα για τον πόλεμο στη Γάζα. Σε βίντεο που έγινε viral, δείχνει τον τραγουδιστή να λέει τα εξής: «Όταν ήμουν παιδί, ονειρευόμουν τη μουσική. Ονειρευόμουν να είμαι τραγουδιστής για να τραγουδήσω για την ειρήνη. Η μουσική πρέπει να μας ενώνει, ναι, αλλά με αγάπη και ειρήνη».

Βέλγιο: Τα συνδικάτα του βελγικού φλαμανδόφωνου τηλεοπτικού καναλιού, VRT, έριξαν «μαύρο» στις οθόνες κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του Ισραήλ στον ημιτελικό της Eurovision, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα. Φήμες θέλουν την EBU να «τιμωρεί» το Βέλγιο, αφήνοντας εκτός τελικού ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί που διεκδικούσε υψηλή θέση. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός του Βελγίου, καθώς ο ο τραγουδιστής που εκπροσωπούσε τη χώρα είχε γράψει στο στήθος του τη λέξη «Peace», θέλοντας να περάσει ένα αντιπολεμικό μήνυμα με τον τρόπο του.

«Πρόκειται για συνδικαλιστική δράση. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ. Επιπλέον, το κράτος του Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου. Γι' αυτό διακόπτουμε για λίγο την εκπομπή. Κατάπαυση πυρός τώρα. Σταματήστε τη γενοκτονία τώρα», έγραφε το μήνυμα που μεταδόθηκε στον αέρα από το VRT την ώρα της Eurovision.

ΝορβηγίαAllesandra, γνωστή τραγουδίστρια που εκπροσώπησε πέρυσι την Νορβηγία στην Eurovision του Λίβερπουλ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την στήριξη της διοργάνωσης και δεν θα ανακοινώσει εκείνη την βαθμολογία της χώρας της, ως διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό της Ολλανδίας από τη διοργάνωση.

Το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK ανακοίνωσε ότι η τραγουδίστρια δεν θα μοιράσει τους πόντους λόγω της «φλεγμονώδη κατάστασης» στον διαγωνισμό.«United by music είναι το σλόγκαν του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, αλλά αυτή τη στιγμή σας χωρίζει η μουσική», δήλωσε ο Morten Thomassen, πρόεδρος του MGP, του εθνικού διαγωνισμού τραγουδιού της Νορβηγίας.

Ελλάδα:Η ελληνική αντιπροσωπεία αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις για τα πλάνα της Μαρίνας Σάττι από τη συνέντευξη τύπου μετά τον ημιτελικό της Eurovision την Πέμπτη, τονίζοντας πως σε «σε καμία περίπτωση η Μαρίνα δεν είχε σκοπό να προσβάλει την ισραηλινή αντιπροσωπεία».

Τι είχε συμβεί; Σε κάποια πλάνα που κυκλοφόρησαν στα social media από την κοινή συνέντευξη τύπου των καλλιτεχνών που προικ΄ριθηκαν στον τελικό, η Μαρίνα Σάττι φαίνεται να χασμουριέται την ώρα που μιλάει στους δημοσιογράφους η ισραηλνή τραγουδίστρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ