ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έργο τέχνης του Ζαν Μισέλ Μπασκιά πουλήθηκε για 46,5 εκατομμύρια δολάρια

Έργο τέχνης του Ζαν Μισέλ Μπασκιά πουλήθηκε για 46,5 εκατομμύρια δολάρια

Έργο του Jean-Michel Basquiat με τίτλο «Air Power» 1984, μέρος της συλλογής Bowie που εκτίθεται στις αίθουσες δημοπρασιών Sotheby's στο Λονδίνο.

AP

Ο Jean-Michel Basquiat είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν, μισός Αϊτινός και μισός Πορτορικάνος, ξεκίνησε ως μέλος του ντουέτου καλλιτεχνών δρόμου SAMO, στη δεκαετία του '80 εξέθετε τα έργα του σε γκαλερί και μουσεία σε όλον τον κόσμο και έφυγε απ' τη ζωή το 1988 σε ηλικία 27 χρόνων από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Αυτό, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των έργων του γέννησαν έναν θρύλο. Μόλις το 1992, το Whitney Museum of American Art φιλοξένησε αναδρομική έκθεση με τα έργα του.

Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς Αφροαμερικανούς εικαστικούς όλων των εποχών: στις 8 Μαΐου του 2017, στον οίκο Sotheby's, ένα από τα «κρανία» του Basquiat (με τίτλο «Untitled») κατοχυρώθηκε σε αγοραστή για το ποσό των 110,5 εκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας καινούργιο ρεκόρ για έργο Αμερικανού καλλιτέχνη σε δημοπρασία.

Επιπλέον, ο Μπασκιά ήταν ένας από τους πιο οικονομικά επιτυχημένους καλλιτέχνες στην εποχή του. Περίφημες είναι οι σκηνές που εμφανιζόταν δημόσια ντυμένος με πανάκριβα ρούχα Armani, όλο μπογιές από τα χρώματα που χρησιμοποιούσε όταν ζωγράφιζε.

Η συμμετοχή του αείμνηστου σύγχρονου καλλιτέχνη στην δημοπρασία ήταν το έργο τέχνης του 1982 με τίτλο Untitled (ELMAR).

https://www.instagram.com/p/C6-EGY2sW7U/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ο οίκος Christies υπολόγισε ότι το έργο θα απέφερε 60 εκατομμύρια δολάρια σε μια υψηλή εκτίμηση, μια από τις πιο ακριβές αποτιμήσεις των Basquiat μέχρι σήμερα.

Το Untitled (ELMAR) δεν κατάφερε να φτάσει τελικά την ανώτερη εκτίμηση των 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρά τη διαφορά των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, η πώληση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, καθώς εξακολουθεί να αποτελεί ένα εκπληκτικό ορόσημο για το χαρτοφυλάκιο των Basquiat και ένα θερμό φόρο τιμής στον εκλιπόντα καλλιτέχνη.

Ο Basquiat αντλούσε συχνά έμπνευση και από την Καραϊβική καθώς και από την περίπλοκη μουσική κουλτούρα στο Μπρούκλιν των δεκαετιών του 1970 και του 1980.

Τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη γνώρισαν τεράστια επιτυχία σε δημοπρασίες το 2021, καθώς πωλήθηκαν έναντι 439,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε σύνολο και κατέλαβαν τη δεύτερη θέση μετά τους πίνακες ζωγραφικής του εμβληματικού Πάμπλο Πικάσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ