ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Αστυνομικός πυροβόλησε κατά λάθος στη διάρκεια της εφόδου στο Κολούμπια

HΠΑ: Αστυνομικός πυροβόλησε κατά λάθος στη διάρκεια της εφόδου στο Κολούμπια
H Αστυνομία εισβάλλει στο UCLA AP Photo/Ryan Sun

Μεγάλες διαστάσεις έχουν πάρει οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Παρά την απομάκρυνση των φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και της Κολούμπια, οι καταλήψεις συνεχίζονται και εξαπλώνονται σε Καναδά, Αυστραλία, αλλά και στη Γαλλία, όπου η Σορβόννη ηγείται των κινητοποιήσεων.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε πολλές αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, μετά την επέμβαση της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, από όπου απομάκρυνε φοιτητές που διαδήλωσαν κατά του πολέμου στη Γάζα.

Πάνω από 2.000 οι συλλήψεις

Επεισόδια σημειώθηκαν στα πανεπιστήμια του Όρεγκον και του Νιου Χαμσάιρ, με τις συλλήψεις να ξεπερνούν συνολικά τις 2.100 από την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 18 Απριλίου.

Ένταση καταγράφεται στον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ στο Παρίσι η αστυνομία μπήκε στο φημισμένο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών και απομάκρυνε 70 φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ώρες, στο πλαίσιο των αστυνομικών επεμβάσεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ένας αστυνομικός από το τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) πυροβόλησε κατά λάθος με το όπλο του σε αίθουσα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια την Τρίτη, ωστόσο κανείς δεν τραυματίστηκε, ανέφερε το CBS News, επικαλούμενο το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Oι αστυνομικές αρχές διεξάγουν πλέον έρευνα γύρω από τις συνθήκες κατά τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ένας αξιωματικός της Μονάδας Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης χρησιμοποιούσε πυροβόλο όπλο εξοπλισμένο με φακό για να ρίξει φως σε συγκεκριμένο σημείο και πυροβόλησε κατά λάθος ένα πλαίσιο σε τοίχο.

Μπάιντεν: «Ναι στη διαμαρτυρία, αλλά όχι στην πρόκληση χάους»

Στο μεταξύ, μετά από μέρες επικρίσεων και πιέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναγνώρισε στους διαδηλωτές το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, καταδικάζοντας όμως τη βία.

«Υπάρχει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά όχι το δικαίωμα στην πρόκληση χάους. Υπάρχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Στην αποφοίτηση. Δεν υπάρχει χώρος για ρητορική μίσους, για οποιαδήποτε πράξη βίας, για αντισημιτική ισλαμοφοβία ή διακρίσεις» είπε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ