Κάλυμνος: Το νησί των σφουγγαράδων, του ύψους και του... βάθους (pics)
Καταδύσεις στο βυθό με τα ναυάγια και αναρριχήσεις στα επιβλητικά βράχια.
Η Κάλυμνος είναι το νησί των σφουγγαράδων και το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων. Πρωτεύουσα της Καλύμνου είναι η Πόθια.
Στα στενά δρομάκια της Πόθια συναντάς παλιά αρχοντικά που έχτισαν οι καπετάνιοι αλλά και παραδοσιακά σπιτάκια των σφουγγαράδων.
Γύρω από τη Χώρα μπορείτε να επισκεφθείτε γραφικούς οικισμούς- όπως τον Πάνορμο, το Χωριό, τα Σκαλιά και τις Μυρτιές. Ο Βαθύς είναι μια εύφορη κοιλάδα με εσπεριδοειδή που καταλήγει σε βαθύ κόλπο. Επίσης η Κάλυμνος διαθέτει το δικό του φιόρδ. Το λιμανάκι της Ρήνας στον Βαθύ είναι ένα πανέμορφο κανάλι με γαλαζοπράσινα νερά που παραπέμπει σε νορβηγικό φιόρδ.
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης
Οι εκκλησίες και τα κτήρια
Εντυπωσιακός είναι ο ναός του Σωτήρος Χριστού (1861), που έχει ασημένιο τρούλο και μαρμάρινο τέμπλο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς. Ξακουστός είναι και ο ναός του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σάββα. Στο νότιο τμήμα του νησιού, αξίζει να δείτε το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, την παλαιοχριστιανική νεκρόπολη και το κάστρο του Αγίου Κωνσταντίνου. Επιβλητικά κτίρια, όπως το Επαρχείο και το Δημαρχείο, μαρτυρούν τις αρχιτεκτονικές επιρροές της ιταλικής κατοχής στο νησί.
πηγή: Eurokinissi
Η Κάλυμνος είναι διεθνές κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας σφουγγαριών. Μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέμεινε η μοναδική ελληνική σπογγαλιευτική δύναμη, με εξαγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ταξίδι στην ιστορία του νησιού μπορείτε να κάνετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου δεσπόζει η περίφημη χάλκινη «Κυρά της Καλύμνου». Στο Ναυτικό Μουσείο θα θαυμάσετε αντικείμενα από ναυάγια και θα ενημερωθείτε για τις μεθόδους σπογγαλιείας.
Δύτες με παραδοσιακό και σύγχρονων εξοπλισμό κατάδυσης στη διάρκεια της εκδήλωσης "Οι Σφουγγαράδες της Καλύμνου". Πηγή: Eurokinissi / Γιώργος Ρηγούτσος.
Στο «Καλύμνικο Σπίτι» θα μάθετε περισσότερα για τον καλύμνικο τρόπο ζωής στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα. Το Κάστρο Χρυσοχεριάς κτίστηκε τον 15ο αι. από τους Ιωαννίτες Ιππότες. Στις παρυφές του θα συναντήσετε και τους τρεις πετρόκτιστους ανεμόμυλους, σήμα κατατεθέν του νησιού.
Σπινιάνο και μούρι: Οι ξεχωριστοί μεζέδες
Σε γραφικά ταβερνάκια μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το «σπινιάλο», τον μεζέ των βουτηχτάδων από φούσκες, αχινούς ή σαλάχια που συντηρούνται σε θαλασσινό νερό ή το «μούρι», γεμιστό αρνί ή κατσίκι στη γάστρα.
Πηγή: Eurokinissi
Που θα κάνετε μπάνιο
Από τις πιο δημοφιλείς είναι η αμμώδης παραλία του Μασουρίου, 9 χλμ. δυτικά της Πόθιας. Τα Θέρμα είναι η πιο κοντινή (οργανωμένη) παραλία στην Πόθια, σε απόσταση 2 χλμ. ενώ τα Βλυχάδια απέχουν 5 χλμ. από την Πόθια. Τα Λινάρια επισκέπτονται οικογένειες παραλία, ενώ οι νέοι προτιμούν το κοσμοπολίτικο Καντούνι. Ο Πλατύς Γιαλός έχει μαύρη αμμουδιά του. Ο Εμπορειός είναι ιδανικός για wind και kite surfing. Αν θέλετε να απομονωθείτε επιλέξτε τον κόλπο των Αργινώντων ή τις παραλίες Αλμυρές, Δρασώντα, Πεζώντα, Παλιονήσου, Σικάτη και Πετρώντα που είναι προσβάσιμες μόνο με καΐκι.
Πηγή: Eurokinissi
Μπορείτε να κολυμπήσετε στον Χοχλακά, την Πλάκα, την Πόθα και το Paradise.
Αναρρίχηση στα βράχια, βουτιές στο βυθό
Απόκρημνα, επιβλητικά βράχια είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις της αναρρίχησης. Στο νησί υπάρχουν περισσότερες από 1300 χαραγμένες αναρριχητικές διαδρομές κάθε βαθμού δυσκολίας. Κάθε χρόνο διοργανώνεται το Αναρριχητικό Φεστιβάλ που προσελκύει κάθε χρόνο στο νησί κορυφαίους αναρριχητές από όλο τον κόσμο.
Το νησί προσφέρεται ακόμα για καταδύσεις στην αρχαία πολιτεία ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Τέλενδο, πεζοπορία, αναρρίχηση και ψαροντούφεκο. Συνδέεται με καραβάκι με τον κόλπο των Μυρτιών, στην Κάλυμνο.
Ερασιτεχικές καταδύσεις σε Ναυάγιο στην νήσο Ψέριμο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης "Οι Σφουγγαράδες της Καλύμνου". Eurokinissi/Γιώργος Ρηγούτσος
Ο βυθός της έχει ναυάγια, πολύχρωμους υφάλους και θαλάσσιες σπηλιές. Στο νησί λειτουργούν οργανωμένα καταδυτικά κέντρα, προσφέροντας καταδύσεις σε επιλεγμένα σημεία όπως ναυάγια, υποβρύχια σπήλαια και υφάλους. Επίσης, στο νησί λειτουργεί και η Σχολή Δυτών Καλύμνου. Κάθε χρόνο διοργανώνεται, επίσης, το «Καταδυτικό Φεστιβάλ και Αγώνες Σκανταλόπετρας».
Eurokinissi/Γιώργος Ρηγούτσος
Πεζοπορία
Εκτός από τα μονοπάτια που ενδείκνυνται για περπάτημα, στο νησί έχουν καταγραφεί περισσότερα από 50 σπήλαια. Στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει ωραίο πευκοδάσος, με λείψανα βυζαντινών σπιτιών (Θόλοι).
Ιστορία
Σύμφωνα με την odysseus.culture.gr, την πύλη με ιστορικά στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Κάλυμνος κατοικείται από τους χρόνους της νεολιθικής εποχής.
Αρχαιότεροι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Κάρες. Το αποδεικνύουν τα ερείπια με Καρικά χαρακτηριστικά στην αρχαία μητρόπολη του Κάστελλα, κοντά στα σημερινά Στημένια. Αργότερα το κατοίκησαν οι Φοίνικες. Στην περίοδο 1150 π.Χ. - 800 π.Χ., η Κάλυμνος εποικίστηκε από τους Δωριείς.
Σημαντική απόδειξη είναι η σημερινή ονομασία Δάμος και τα αξιόλογα ερείπια του Ιερού από το ναό του θεού Απόλλωνα. Επιγραφές που σώζονται σήμερα μαρτυρούν ότι οι Δωριείς κυριάρχησαν στο νησί με αρχηγό το Θεσσαλό, γιο του Ηρακλή και της Χαλκιόπης.
Aρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου. Πηγή:Eurokinissi/Υπουργείο Πολιτισμού
Ο Όμηρος την ονομάζει Καλύδνες και αναφέρει ότι συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο στέλνοντας μαζί με άλλα νησιά 30 πλοία με αρχηγούς τον Φείδιππο και τον Άντιφο.
Στο τέλος της Αρχαϊκής εποχής και στις αρχές των Κλασικών χρόνων η Κάλυμνος είναι μια πολιτεία αυτόνομη. Το πολίτευμά της είναι δημοκρατικό, αφού οι αποφάσεις παίρνονται από την Εκκλησία του λαού -που λέγεται αλλιώς Δάμος- και από τη Βουλή.