ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Νίσυρος: Ένα ενεργό ηφαίστειο στην καρδιά της Ελλάδας (pics)

Νίσυρος: Ένα ενεργό ηφαίστειο στην καρδιά της Ελλάδας (pics)
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Πώς θα σας φαινόταν να περπατούσατε σε ένα ηφαίστειο και να είχατε τη δυνατότητα να δείτε τα ηφαιστειογενή πετρώματα;

Η Νίσυρος μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Σαντορίνη συγκαταλέγεται στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας. Τα παλαιότερα πετρώματα του νησιού χρονολογούνται στα 160.000 έτη ενώ τα νεότερα (προϊστορικά) είναι 15.000 ετών και καλύπτουν ολόκληρο το νησί.

Τα είδη των πετρωμάτων

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού της Νισύρου είναι ορεινό, ηφαιστειογενές και πολύ εύφορο.Το ηφαίστειο αποτελείται από διάφορα είδη πετρωμάτων όπως βασάλτες, ανδεσίτες, δακίτες και ρυόλιθους. Ορισμένα μάλιστα έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κτισμάτων όπως το Παλαιόκαστρο και Καμπαναριό του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου έξω από τα Νικιά.

2576145

Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης.

Ο «Πολυβώτης» είναι ο μεγαλύτερος κρατήρας του ηφαιστείου, έχει διάμετρο 260μ και βάθος 30μ. Στην περιοχή βρίσκονται άλλοι πέντε κρατήρες, ο μεγαλύτερος των οποίων είναι ο «Στέφανος», με διάμετρο 30μ και βάθος 30μ. Επίσης, το ηφαίστειο περιβάλλει κοιλάδα (καλντέρα), με μήκος 2.400μ και πλάτος 950μ.

Οι εκρήξεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο εκρήξεις σημειώθηκαν πριν από 25.000 χρόνια.

Το ηφαίστειο εξερράγη και το 1422 ενώ τέσσερις αιώνες αργότερα, το 1872, η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε σεισμούς. Τέφρα και άλλα υλικά κάλυψαν το έδαφος του Ράμμου.

Το έδαφος των περιοχών Λακκοί και Ράμμος είχε μεταμορφωθεί σε μια λίμνη με ζεστό αλμυρό νερό, που ξεχείλισε από τον κρατήρα. Η πιο πρόσφατη ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το 1888. Δημιουργήθηκε κυλινδρικός αγωγός από ηφαιστειακά στοιχεία με διάμετρο τουλάχιστον 25 μέτρων.