ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος, η κοσμοπολίτισσα των Δωδεκανήσσων

Ρόδος, η κοσμοπολίτισσα των Δωδεκανήσσων
Eurokinissi

Η Ρόδος, το σμαραγδένιο νησί, το νησί των Ιπποτών, το νησί του Ήλιου, είναι το μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα και το τρίτο πολυπληθέστερο, μετά την Κρήτη και την Εύβοια.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη της Ρόδου. Μέσα στην πόλη βρίσκεται και η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Δεν είναι μόνο μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου, αλλά και από το 1988, έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Οι πρώτοι κάτοικοι

Πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Κάρες από την Μικρά Ασία. Ακολούθησαν οι Φοίνικες και οι Μινωίτες, από την Κρήτη. Το 1.100 π.Χ. οι Δωριείς κυριάρχησαν στο νησί και ίδρυσαν τις τρεις μεγάλες πόλεις: Λίνδο, Κάμιρο και Ιαλυσό.

Παραλίες

Όπου και αν σταθείς στη Ρόδος, ατενίζεις το απέραντο γαλάζιο. Οι παραλίες πολλές και προσφέρονται όχι μόνο για κολύμβσηση αλλά και για θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες. Οι πιο ξακουστές είναι: Αφάντου, Λαδικό, Έλλη, Άντονι Κουίν, Καλλιθέα, Ιξιά, Ιαλυσός, Κιοτάρι, Φαληράκι, Πρασονήσι, Λίνδος, Τσαμπήκα, Γεννάδι, Αγάθη, Καβουράκια, Κάλαθος, Κατσούνι, Κολύμπια, Γλύστρα, Άγιος Γεώργιος, Γλυφάδα, Άγιος Παύλος, Βληχά, Κοκκινόγεια, Στεγνά.

Τα Κανόνια του Ναβαρόνε

Η Ρόδος, μάγεψε όχι μόνο του Ιππότες αλλά και τον ηθοποιό Άντονι Κουίν. Οι αρχές του νησιού έδωσαν στην αγαπημένη του παραλία, που κολυμπούσε, το όνομά του. Ο ηθοποιός αγόρασε αυτό το τμήμα του νησιού όταν γύριζε τη ταινία “Τα Κανόνια του Ναβαρόνε”. Σε ολόκληρο το νησί έχετε τη δυνατότητα εκτός απο το να κολυμβήσετε και να ασχοληθείτε με ποικίκλες δραστηριότητες και να θαυμάσετε δεκάδες αξιοθέατα

Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Βυζαντινό Μουσείο)

Σύμφωνα με το Δήμο Ρόδου, το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου λειτουργεί και ως Βυζαντινό Μουσείο. Χτίστηκε στη θέση της κάτω Ακρόπολης της αρχαίας Ρόδου, εκεί που αρχικά βρισκόταν ο ναός του Θεού Ήλιου. Στην ίδια θέση τον 7ο αιώνα υπήρχε ένα βυζαντινό παλάτι και στη συνέχεια τον 14ο αιώνα, οι ιππότες του Αγίου Ιωάννου κατασκεύασαν το παλάτι ως κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και ως διοικητικό κέντρο της πόλης. Καταστράφηκε το 1856 από μεγάλη έκρηξη πυρίτιδας που ήταν κρυμμένη στα υπόγεια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με τα αρχικά του σχέδια από τους Ιταλούς το 1940.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ρόδου και από τα γύρω νησιά.

Το μουσείο της Κοσμητικής Συλλογής Δωδεκανήσου

Περιλαμβάνει αντικείμενα που προέρχονται από την Εθνογραφική Συλλογή των Ιταλών, από το Λαογραφικό Αρχείο της Δωδεκανήσου και από δωρεές, ανασκαφές και κατασχέσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου.

Το μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

Περιλαμβάνει συλλογές ζωγραφικής και χαρακτικής που εκπροσωπούν πλήρως την ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα και τους διακεκριμένους καλλιτέχνες της, πολλά γλυπτά, σχέδια και ντοκουμέντα. Οι συλλογές περιγράφουν την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία εκατό χρόνια.

Το Ενυδρείο της Ρόδου

Κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το έτος 1934. Το 1937 άρχισε να λειτουργεί ως ερευνητική μονάδα με την ονομασία Βασιλικό Iνστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Ρόδου («Reale Instituto di Ricerche Biologiche di Rodi»).

Eβραϊκό Μουσείο Ρόδου

To Εβραϊκό Μουσείο της Ρόδου λειτούργησε το 1997. Εμπνευστής της ιδέας δημιουργίας του Μουσείο και ιδρυτής είναι ο Αρών Χασών δικηγόρος από το Λος Άντζελες και Ροδίτης τρίτης γενιάς.

Το μουσείο της μέλισσας

Το μοναδικό Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας στην Ελλάδα δίνει στον επισκέπτη του τη δυνατότητα να ζήσει μοναδικές εμπειρίες και να γνωρίσει από κοντά το θαυμαστό κόσμο των μελισσών στις διαφανείς κυψέλες παρατήρησης, την παράδοση και την ιστορία της Μελισσοκομίας στη Ρόδο και τη διαδικασία επεξεργασίας του μελιού.

Ροδίτικο Σπίτι

Αναπαράσταση του παραδοσιακού ροδίτικου σπιτιού. Στους χώρους του πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις 23 Ιουνίου, η αναβίωση του Κλήδονα.

Διατηρητέο παραδοσιακό σπίτι Κοσκινού

Ο παραδοσιακός οικισμός Κοσκινού αποτελείται από σπίτια με πολύχρωμες προσόψεις, όμορφες αυλές με το χαρακτηριστικό ροδίτικο χοχλακάκι και την παραδοσιακή εσωτερική του διακόσμηση με κεραμικά πιάτα και υφαντά στους τοίχους. Βρίσκεται στο χωριό Κοσκινού. Το διατηρητέο παραδοσιακό σπίτι στο κέντρο του χωριού Κοσκινού αναβιώνει την παράδοση, την τέχνη και την αρχοντιά των ανθρώπων του χωριού. Η εσωτερική διακόσμηση με κεραμικά πιάτα και υφαντά στους τοίχους γοητεύει τους επισκέπτες.

Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας

Φιλοξενεί ορυκτά και απολιθώματα από την Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο όπως τα ορυκτά του Λαυρίου και πολλά χαλκούχα και μολυβδούχα ορυκτά, πετρώματα, απολιθωμένους κορμούς δέντρων και απολιθωμένα φυτά. Σε ξεχωριστές προθήκες βρίσκονται οργανισμοί παλαιότερων εποχών και απολιθωμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί.

Γιορτές και πανηγύρια

Οι σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές είναι το προσκύνημα στον Άγιο Φανούριο (27 Αυγούστου), τον προστάτη του νησιού της Ρόδου, της Παναγιάς της Κρεμαστής (15 Αυγούστου), της Παναγιάς Τσαμπίκας (8 Σεπτεμβρίου), του Αγίου Σουλά (30 Ιουλίου) στο χωριό Σορωνή, της Παναγιάς Σκιαδενής (Σάββατο του Λαζάρου - Κυριακή του Θωμά) στο χωριό Μεσαναγρός, της Παναγιάς Υψενής (23 Αυγούστου) στη Λάρδο και της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου)

Μυθολογία

Ο Πίνδαρος γράφει ότι όταν ο Δίας και οι άλλοι θεοί αποφάσισαν να μοιράσουν τη γη, δεν κράτησαν έναν κλήρο για το θεό Ήλιο, που έλειπε. Ο Ήλιος, παραπονέθηκε για την αδικία, αλλά δεν άφησε το Δία να ξανακάνει την κλήρωση, καθώς ζήτησε από το Δία να του δώσει το εύφορο νησί που αναδυόταν από τη θάλασσα. Στο όμορφο νησί ο Δίας έσμιξε με την ντόπια νύμφη Ιμαλία, που του έκανε τρεις γιους (τον Σπαρταίο, τον Κρόνιο και τον Κύτο), και ο Ποσειδώνας με την αδελφή των Τελχινών, την Αλία, που του έκανε έξι γιους και μια κόρη, τη Ρόδο. Ο Ήλιος με τη Ρόδο γέννησαν εφτά γιους, τους Ηλιάδες: τον Όχιμο, τον Κέρκαφο, τον Μάκαρα, τον Ακτίνα, τον Τενάγη, τον Τρίοπα, τον Κάνδαλο και μια κόρη την Ηλεκτρυώνη. Ο Διόδωρος ο Σικελός αναφέρει πώς οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Τελχίνες, τεχνίτες και εφευρέτες με μαγικές μαγικές ικανότητες.

Περισσότερα για το νησί και την πόλη της Ρόδου μπορείτε να διαβάσετε στο ενημερωτικό υλικό του Δήμου Ρόδου.

Η πόλη έξω από τα τείχη

Ρόδος 2400 χρόνια ζωντανής ιστορίας

Διασκέδαση και Γαστρονομία