Επέστρεψε στη Γη μετά από 200 ημέρες στο Διάστημα (pics + vid)
Ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ βρίσκεται σήμερα το πρωί στην Κολωνία όπου πρόκειται να μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών έπειτα από μια αποστολή σχεδόν 200 ημερών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Ο αστροναύτης προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κολωνίας (βορειοδυτική Γερμανία) γύρω στις 03:15 (τοπική ώρα, 04:15 ώρα Ελλάδας), όπου τον υποδέχθηκε η σύντροφός του, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Πεσκέ και ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Νονίτσκι επέστρεψαν χθες στη γη, στις στέπες του Καζακστάν, με μια κάψουλα Σογιούζ. Η κάψουλα που μετέφερε τους δύο αστροναύτες προσγειώθηκε στις 17:10 (ώρα Ελλάδας), όπως ήταν προγραμματισμένο, όχι μακριά από την πόλη του Τζεσκαζγκάν, στο κέντρο του Καζακστάν. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τις διαστημικές υπηρεσίες έδειχναν τους δύο άνδρες την ώρα που μέλη συνεργείων τους έβγαζαν από την κάψουλα, πριν τους απομακρύνουν από τον τόπο της προσγείωσης και ενώ ο ήλιος έδυε στην στέπα.
Ο γάλλος πρέοδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρακολούθησε στο Παρίσι την απ' ευθείας αναμετάδοση που οργανώθηκε στη γαλλική διαστημική υπηρεσία Cnes, χειροκρότησε κατά την προσγείωση. «Μπράβο σε όλους, είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι», είπε ο πρόεδρος στον Πεσκέ μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, πριν τον ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του. «Είμαι πολύ καλά, ξανασυνηθίζω σιγά-σιγά στη βαρύτητα», απάντησε ο Τομά Πεσκέ ομολογώντας εντούτοις ότι το τηλέφωνο του φαινόταν αρκετά βαρύ, έπειτα από έξι μήνες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
Έπειτα από έξι μήνες στο διάστημα, μπορεί να είναι δύσκολο για τους αστροναύτες να συνηθίσουν και πάλι στη βαρύτητα της Γης. Όμως για τον Μπερνά Κομέ, πρόεδρο της ιατρικής επιτροπής της ESA, «σήμερα ελέγχουμε καλύτερα την επιστροφή ενός αστροναύτη. Πριν γυρνούσαν περισσότερο επιβαρυμένοι». Ο Τομά Πεσκέ και ο Όλεγκ Νοβίτσκι, ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει στη Μόσχα, πραγματοποίησαν την κάθοδο στη Γη σε 3 ώρες και 20 λεπτά. Είχαν ωστόσο χρειαστεί περισσότερο από δύο ημέρες για να φθάσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.