ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο οικονομικότερος τρόπος για να ταξιδέψει κανείς στο διάστημα; Με αερόστατο

Ο οικονομικότερος τρόπος για να ταξιδέψει κανείς στο διάστημα; Με αερόστατο

Η HALO Space είναι μία από τις εταιρείες που θα μεταφέρουν τουρίστες του διαστήματος με αερόστατο

HALO Space

Τρεις εταιρείες διαστημικού τουρισμού ανταγωνίζονται για να δώσουν στους πλούσιους και τους υπερπλούσιους τη δυνατότητα να νιώσουν όπως ο Γιούρι Γκακάριν πριν από 63 χρόνια, όταν αναφώνησε «Βλέπω τη Γη! Είναι τόσο όμορφη!».

Το πιο μακρινό ταξίδι υπόσχεται η SpaceX του Ίλον Μασκ, που ταξιδεύει όσους έχουν να διαθέσουν δεκάδες εκατομμύρια, 300 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Οι Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι οικονομικότερες επιλογές στα 450.000 δολάρια, που σας μεταφέρουν σε ύψος 80 έως 120 χιλιομέτρων για να ζήσετε την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας – η γραμμή Κάρμαν, 100 χιλιόμετρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, είναι το υψόμετρο που αναγνωρίζεται διεθνώς ως το όριο μεταξύ Γης και διαστήματος.

Τέλος, οι πιο οικονομικές προσφορές έρχονται από εταιρείες όπως η Space Perspective, η World View και τώρα η ισπανική startup HALO Space, οι οποίες σε τιμές που κυμαίνονται από 50.000 έως 200.000 δολάρια πετούν τους επιβάτες με αερόστατα 25 έως 40 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Κάψουλα για οκτώ επιβάτες

Την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, ο διευθύνων σύμβουλος της HALO Space Κάρλος Μίρα παρουσίασε τον εσωτερικό σχεδιασμό της διαστημικής κάψουλας Aurora, με την οποία ελπίζει να μεταφέρει 10.000 επιβάτες στο «κοντινό» διάστημα μέχρι το 2030.

Η κάψουλα – σχεδιασμένη από τον θρυλικό Φρανκ Στίβενσον, σχεδιαστή αυτοκινήτων για τη Ferrari, την Alpha Romeo και άλλες εταιρείες – έχει πλάτος 5 μέτρα και ύψος 3,5 μέτρα και θα κρέμεται από ένα τεράστιο μπαλόνι ηλίου. Οκτώ επιβάτες θα κάθονται στο εσωτερικό της για ταξίδια που θα διαρκούν έως και έξι ώρες.

Η HALO Space δήλωσε κατά την παρουσίαση ότι προσφέρει «νέες, ασφαλείς και μηδενικών εκπομπών εναλλακτικές λύσεις για τις διαστημικές πτήσεις» και ότι, έχοντας ήδη ολοκληρώσει πέντε επιτυχημένες δοκιμαστικές πτήσεις, είναι η πιο προηγμένη εταιρεία στον τομέα της.

Ιδρύθηκε μόλις το 2021 και έχει τον φιλόδοξο στόχο να αρχίσει να προσφέρει εμπορικές πτήσεις το 2026, ξεκινώντας από 164.000 δολάρια ανά άτομο. Με τιμή αυτή, κι ας είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνες των SpaceX, Blue Origin και Virgin Galactic, θα προσελκύσει επιβάτες που είναι συνηθισμένοι στην πολυτέλεια. Επομένως, μέσα σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο, έπρεπε να ενσωματωθούν άνετα καθίσματα, μεγάλα παράθυρα, αποθηκευτικοί χώροι και, κυρίως, ένας θάλαμος τουαλέτας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επιβάτες ενημερώνονται συνεχώς, διασκεδάζουν, χαλαρώνουν», ενώ πρέπει επίσης να υπάρχει η δυνατότητα να τρώνε, να πίνουν και να συναναστρέφονται. Αυτό είναι ένα από τα προνόμια της εμπειρίας που δεν είναι μηδενικής βαρύτητας∙ μπορεί κανείς να κινείται κανονικά, και δεν απαιτείται ειδική εκπαίδευση.

Ανατολή στη στρατόσφαιρα

Η επόμενη δοκιμαστική πτήση έχει επιβεβαιωθεί για τον Ιούνιο. Ο Mira λέει ότι η HALO Space θα λειτουργεί όλο το χρόνο από τέσσερις ηπείρους, με τοποθεσίες που επιλέγονται για τις «άριστες γεωγραφικές και καιρικές συνθήκες» τους.

Οι πτήσεις θα ξεκινούν πριν από το χάραμα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να ζήσουν μια «λευκή» ανατολή στην άκρη της στρατόσφαιρας. Αξίζει την τιμή των πολλών χιλιάδων δολαρίων; Αυτό είναι προς συζήτηση. Αλλά σίγουρα θα είναι ένα πρωινό που δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο.

Με πληροφορίες από: What’s the cheapest way to reach near-space? Ride a balloon by Maureen O'Hare, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ