ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παραδοσιακό Πάσχα στην Καλαμάτα και τα χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης

Παραδοσιακό Πάσχα στην Καλαμάτα και τα χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο με τιμές και ιδιαίτερη κατάνυξη. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα μέρη στα οποία ξεχωριστά έθιμα και παραδόσεις έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και να φτάσουν ως τις μέρες μας, αποτελώντας σημεία αναφοράς για τον κάθε τόπο.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που φέτος θέλετε να «αποδράσετε» από το «κλεινόν άστυ» για να περάσετε παραδοσιακά τις ολιγοήμερες πασχαλινές σας διακοπές, τότε μια εξόρμηση στην Πελοπόννησο αποτελεί αναμφισβήτητα μια εγγυημένη επιλογή. Στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα και τα χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης, θα βιώσετε το ελληνικό Πάσχα όπως ακριβώς επιθυμείτε.

Εξόρμηση στην Καλαμάτα

Σε απόσταση δύο μόλις ωρών από τη Αθήνα, η Καλαμάτα είναι ένας προορισμός που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε, αν δεν θέλετε να διανύσετε πολλά χιλιόμετρα για να γιορτάσετε το Πάσχα.

Οι κάτοικοι της πόλης και των χωριών που βρίσκονται γύρω από αυτή τηρούν έθιμα και παραδόσεις που μας έρχονται από τα παλιά. Ένα από αυτά είναι ο γνωστός μας σαϊτοπόλεμος, που πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

pasha kalamata 1

Πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, έχει τις ρίζες του στις μάχες που οι κάτοικοι της Καλαμάτας έδιναν των κατά των Τούρκων. Τότε, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποιούσαν σαΐτες, για να διώξουν το ιππικό των εχθρών. Σήμερα, ο σαϊτοπόλεμος προσφέρει κάθε χρόνο σε ντόπιους και τουρίστες ένα εντυπωσιακό θέαμα. Ωστόσο, τα πασχαλινά έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο στην περιοχή δεν περιορίζονται στις φλεγόμενες σαΐτες.

Το κάψιμο του Ιούδα και η ξεχωριστή περιφορά του επιταφίου στις Κιτριές

Σε αρκετές γειτονιές της Καλαμάτας, όπως για παράδειγμα στον Αβραμόγιαννη, πραγματοποιείται τη Μεγάλη Παρασκευή το κάψιμο του Ιούδα, ενώ το ίδιο βράδυ οι γυναίκες σε πολλά χωριά της περιοχής δημιουργούν μοναδικά φαναράκια με πορτοκάλια και νεράντζια, τα οποία και τοποθετούν στα παράθυρα των σπιτιών τους, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα για την περιφορά του Επιταφίου.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη στις Κιτριές. Εκεί, η περιφορά γίνεται στις 12 τα μεσάνυχτα με τους πιστούς να κατεβαίνουν από το παλιό καλντερίμι προς την πλατεία του χωριού. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως ο Επιτάφιος τοποθετείται σε ένα από τα καΐκια των ντόπιων ψαράδων, προκειμένου να κάνει τον κύκλο του όρμου των Κιτριών, προτού επιστρέψει στο λιμάνι του παραθαλάσσιου χωριού της Μεσσηνίας.

Τέλος, στη λίστα με τα πασχαλινά έθιμα που οι κάτοικοι της Μεσσηνίας εξακολουθούν να τηρούν έως τις μέρες μας περιλαμβάνονται και τα «Ξαμόνια». Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται τη Μεγάλη Πέμπτη στα ξωκλήσια της βόρειας Καλαμάτας και επιτάσσει πιστοί και ιερείς να συγκεντρώνονται στις 12 τα μεσάνυχτα και να περιηγούνται ψέλνοντας ύμνους μέχρις τις πρωινές ώρες στα ξωκλήσια της περιοχής.

pasha kalamata 4

Το έθιμο της λιτανείας στη Μάνη

Τα χωριά της μεσσηνιακής Μάνης αποτελούν, επίσης, μια εξαιρετική επιλογή για τον ταξιδιώτη, ο οποίος θέλει να γιορτάσει το Πάσχα παραδοσιακά. Η λιτανεία που πραγματοποιείται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στα χωριά της περιοχής προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες. Οι πιστοί μαζί με τους ιερείς ξεκινούν νωρίς το πρωί από τις εκκλησίες για να κάνουν τον γύρο των χωριών, κρατώντας εικόνες και ψέλνοντας αναστάσιμα τροπάρια.

pasxa kalamata 4

Το σίγουρο είναι πως η Μεσσηνία αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για το Πάσχα. Τα έθιμα, οι παραδόσεις και οι γεύσεις θα ικανοποιήσουν τον επισκέπτη, ο οποίος θέλει να βιώσει τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού μακριά από την πόλη και κοντά στη Φύση και το παραδοσιακό στοιχείο.