ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Ο κορωνοϊός «κλείνει» ένα από τα πλέον φημισμένα ξενοδοχεία των ΗΠΑ

Νέα Υόρκη: Ο κορωνοϊός «κλείνει» ένα από τα πλέον φημισμένα ξενοδοχεία των ΗΠΑ
CNNi

Από το 1924, το ξενοδοχείο Ρούζβελτ υπήρξε αδιάψευστος μάρτυρας της Ιστορίας.

Το ξενοδοχείο – ορόσημο της Νέας Υόρκης υπήρξε το εκλογικό αρχηγείο του κυβερνήτη Τόμας Ντιούι, ο οποίος λανθασμένα ανακοίνωσε ότι είχε νικήσει τον Χάρι Τρούμαν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 1948.

Ωστόσο το Ρούζβελτ χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα ως σκηνικό σε ταινίες όπως το «The Irishman», ενώ βοήθησε στη δημιουργία μιας σημαντικής παράδοσης με αφορμή την ημέρα Πρωτοχρονιάς.

Αποτελώντας σημείο αναφοράς ως προς το περίγραμμα των κτηρίων που βρίσκονται στην περιοχή του Μανχάταν, το ιστορικό ξενοδοχείο καμαρώνει για την κομψή αρχιτεκτονική του και βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά από την πλατεία Τάιμς αλλά και τον Τερματικό Σταθμό του Γκραντ Σέντραλ.

Ωστόσο, το ξενοδοχείο Ρούζβελτ δεν θα υπάρχει στο εξής, δεν θα συμμετέχει ούτε σε κινηματογραφικές ταινίες αλλά ούτε και ως αναπόσπαστο κομμάτι της αμερικανικής Ιστορίας.

Εκπρόσωπος της ξενοδοχειακής μονάδας δήλωσε στο CNNi ότι το ξενοδοχείο θα σταματήσει φέτος να λειτουργεί, κλείνοντας οριστικά τις πόρτες του στο κοινό.

Οι Διεθνείς Αερογραμμές του Πακιστάν, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Ρούζβελτ, ανακοίνωσε ως βασικούς λόγους της διακοπής των δραστηριοτήτων του την πανδημία του κορωνοϊού και τη συνακόλουθη πτώση της τουριστικής κίνησης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Εξαιτίας του παρούσας και άνευ προηγουμένου κατάστασης και του συνεχούς αβέβαιου αντίκτυπου από τον Covid 19, οι ιδιοκτήτες του Ξενοδοχείου Ρούζβελτ έλαβαν τη δύσκολη απόφαση να κλείσουν το ξενοδοχείο, ενημερώνοντας αυτή την εβδομάδα τους συνεταίρους τους. Το εμβληματικό ξενοδοχείο, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της πόλης της Νέας Υόρκης, αντιμετώπισε χαμηλή ζήτηση [ενν. σε επίπεδο προσέλευσης επισκεπτών] και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διακόψει τις εργασίες του πριν από το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το κτήριο μετά και το προγραμματισμένο κλείσιμο του ξενοδοχείου».

Ο κορωνοϊός έχει διαλύσει την ξενοδοχειακή βιομηχανία, αναγκάζοντας πολλές μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα να λάβουν δραστικά μέτρα, για να επιζήσουν. Τα ποσοστά κρατήσεων έφτασαν σε νέο ιστορικό χαμηλό και πολλοί εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κλάδο είτε έχουν αδειοδοτηθεί είτε έχουν απολυθεί.

Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ, η αμερικανική βιομηχανία αναψυχής και φιλοξενίας έχασε συνολικά 7,5 εκατ. θέσεις εργασίας τον Απρίλιο του 2020 και, έκτοτε, μόλις το ήμισυ αυτών των θέσεων έχει καλυφθεί εκ νέου.

Επιπλέον, σε έρευνα που διενήργησε η Αμερικανική Ένωση Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων, διαπιστώθηκε ότι το 74% των αμερικανικών ξενοδοχείων «βλέπει» ακόμη περισσότερες απολύσεις στον ορίζοντα, εάν η ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν λάβει επιπλέον βοήθεια από τις ομοσπονδιακές Αρχές.

Έχοντας λάβει το όνομα του προέδρου των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούζβελτ, το ξενοδοχείο εμφανίζεται επίσης στις ταινίες «Maid in Manhattan», «Malcolm X» και «Wall Street».

Στο ξενοδοχείο αυτό, ο διάσημος Αμερικανο-καναδός βιολιστής Γκάι Λομπάρντο μετέδωσε για πρώτη φορά ζωντανά την Πρωτοχρονιά του 1929 το κλασικό μελοποιημένο σκωτσέζικο ποίημα του Ρόμπερτ Μπερνς «Auld Lang Syne», σήμα κατατεθέν της σύγχρονης φολκλορικής κουλτούρας των ΗΠΑ αλλά και της Σκωτίας.

New York's Roosevelt Hotel to close after nearly 100 years due to the coronavirus pandemic, by Simret Aklilu, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ