Πώς θα ζήσουμε στον Άρη;
«Για σένα μπαμπά» είπε ο Ben Cotton, κυβερνήτης του αεροσκάφους που θα προσεδαφιστεί για πρώτη φορά στον Άρη και πάτησε το κουμπί της εκτόξευσης. Το αεροσκάφος βρίσκεται πλέον στον αέρα, τα μάτια της δίδυμης αδερφής της Hanna Seung, Joon, δακρύζουν. Θα καταφέρει το αεροσκάφος να εκτοξευθεί, να ταξιδέψει και να προσγειωθεί με επιτυχία στον κόκκινο πλανήτη χωρίς καμία απώλεια;
Ταξιδέψαμε μέχρι το Λονδίνο και βρεθήκαμε στο Barbican theatre για την avant premiere της νέας σειράς «MARS» που θα προβληθεί στο National Geographic. Καλεσμένοι από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη 40 δημοσιογράφοι, ανάμεσα σε αυτούς και το CNN Greece, που είχε την ευκαιρία να δει σε πρώτη προβολή ένα ντοκιμαντέρ -ή μήπως ένα συνδυασμό ντοκιμαντέρ με στοιχεία δράματος;- για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.
Μπήκαμε στον πολυχώρο θεάματος και ακολουθήσαμε τις πινακίδες, στις οποίες αναγράφονταν το όνομα του πλανήτη και τις οποίες κρατούσαν άνθρωποι ντυμένοι με ρούχα της NASA. Κατεβήκαμε στην αίθουσα προβολής. Στη θέση μάς περίμενε ένα κουτί ποπ κορν με γεύση καραμέλα. Το επεισόδιο ξεκίνησε και αμέσως ο ενθουσιασμός έπρεπε να σβήσει για να αντικατασταθεί από την απόλυτη ησυχία.
Αμέσως στην οθόνη μας εμφανίστηκε ένα περιβάλλον που καθόλα έμοιαζε με εκείνο της γνωστής Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος. Επιστήμονες και σύμβουλοι του Διαστήματος ξεκίνησαν να μιλούν για την πορεία του σύμπαντος, πρωτοπόροι του παρόντος όπως ο Jim Green (Planetary Science Division Director), ο Andy Weir (The Martian), και ο Elon Musk (CEO της SpaceX) περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα καθώς και όλες τις νέες εξελίξεις που η ανθρωπότητα με αγωνία περιμένει να ανακοινωθούν. Μεταφερόμαστε από το 2016 και όλα όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες σήμερα, στο 2033 όταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή ταξιδεύει για την επόμενη κατοικία της ανθρωπότητας. Θα τα καταφέρει να μετατρέψει τον Άρη στην επόμενη κατοικία της ανθρωπότητας;
Το πρώτο πράγμα που καλείται το πλήρωμα να αντιμετωπίσει είναι η έλλειψη βαρύτητας. Το δεύτερο είναι η… «προσμάρσωση» (δανεισμός από την λέξη «προσελήνωση»). Το διαστημόπλοιο μοιάζει να φλέγεται καθώς προσπαθεί να μπει στην τροχιά, ο captain δίνει αγώνα για να επιβιώσει καθώς εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία ταξιδεύει το αεροσκάφος κοντεύει να πάθει αιμορραγία. Η αγωνία έχει εκτοξευθεί… (περίπου μέχρι τον Άρη!).
Πολλά για το καστ δεν θα σας πω. Διότι τους γνώρισα προσωπικά και πραγματικά δεν θα είμαι αντικειμενική. Καλύτερα να ανακαλύψετε μόνοι σας τη δυνατότητα που έχουν να σε μεταφέρουν στο Διάστημα με μία απίστευτη αληθοφάνεια. Να αγωνιάς για τη «λάθος» προσεδάφιση και τα 70 χιλιόμετρα που θα πρέπει να διανύσουν. Να συγκλονίζεσαι τη στιγμή που ο captain πέφτει, χτυπά και βήχοντας αίμα βγαίνει από το στόμα του. Θα καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή;
Όμως, αυτή η αποστολή είναι κάτι περισσότερο από μία μετοίκηση σε έναν άλλο πλανήτη. Και κάπου εδώ να πούμε το σημαντικότερο: Ποιος ο στόχος για να εγκατασταθεί το ανθρώπινο γένος στον Άρη; Η απάντηση είναι η προφανής: Ο υπερπληθυσμός της Γης.
«Το κέρδος είναι η αξία του να ρισκάρεις»
Με 40 χρόνια δημοσιογραφικής και επιστημονικής εμπειρίας ο Stephen Petranek είναι ο Big Thinker του εγχειρήματος. Συγγραφέας του βιβλίου «How we’ll live on Mars», με την πρώτη του ομιλία στο TED να μετρά πάνω από ένα εκατομμύριο views, ήταν ο… «διαστημάνθρωπος» που θα αναλάμβανε να μας ταξιδέψει μέχρι τον κόκκινο πλανήτη.
Για το National Geographic η εξερεύνηση νέων συνόρων είναι στο DNA τους. Και μπορεί η θερμοκρασία στον Άρη κατά τους χειμερινούς μήνες να είναι 200 βαθμοί Φαρενάιτ υπό του μηδενός, όμως, ο κόκκινος πλανήτης είναι το πιο «καυτό» θέμα που αφορά στο Διάστημα. Οι αστροναύτες μπορεί να ξεκινήσουν μία αποστολή προς τον Άρη το 2024, όπως η SpaceX σχεδιάζει, όμως οι προβλέψεις της NASA το τοποθετούν λίγο πιο μακριά, μέσα στη δεκαετία του 2030 (και πάλι δεν αφορά σε προσγείωση αλλά στο να μπούμε σε τροχιά).
«Η μετοίκηση στον Άρη δεν είναι πλέον ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας»,
λέει στο πρώτο επεισόδιο της σειράς ο creative director της NASA, που έχει κληθεί ουκ ολίγες φορές να σχεδιάσει πράγματα που δεν ανήκουν στη σφαίρα της πραγματικότητας. Και, ναι, είναι αλήθεια: Δεν είναι πλέον ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι η πραγματικότητα με την οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι σύντομα, σε δέκα ή σε είκοσι χρόνια, και θα χειροκροτήσουμε περήφανοι όσο θα θυμόμαστε αυτή την πρώτη σειρά που μας έφερε στην Άρη λίγο πιο κοντά, που μπήκε στα σπίτια μας, νωρίτερα από την πραγματική εικόνα.
Αυτό το ήξερες;
-Η μέρα στον Άρη ονομάζεται sol και διαρκεί περίπου 25 ώρες.
-Ένα έτος στον Άρη διαρκεί 687 μέρες.
-Η μέση απόσταση από τη Γη είναι 227 εκατ. χιλιόμετρα.
-Το ταξίδι μέχρι τον κόκκινο πλανήτη διαρκεί 243 μέρες.
«Δεν πρόκειται για ένα απλό επαγγελματικό ταξίδι, σε μία διαφορετική χώρα, όπου απλώς χάνεις το διαμέρισμά σου, το σπίτι σου, την οικογένειά σου» είπε ο Ρώσος κοσμοναύτης Mikhail Kornienko που πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Είναι σαν να χάνεις τη Γη σαν ολότητα. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό συναίσθημα. Είναι η έλλειψη χλωρίδας, σαν να μην υπάρχει αρκετό δάσος, καλοκαίρι, χειμώνας, χιόνι».
Το σίγουρο είναι ένα: Ο άνθρωπος εκείνος που θα καταφέρει να πατήσει το πόδι του στον Άρη και να καρφώσει μία σημαία, θα είναι ένας πολύ γενναίος και θαρραλέος άνθρωπος.
Justin Wilkes (Executive Producer) και Everardo Gout (Director) / Cosima Shaw (Leslie Richardson), John Light (Dr. Paul Richardson) και Clementine Poidatz (Amelie Durand) / Ben Cotton (Ben Sawyer) και Jihae (Joon and Hana Seung)
Anamaria Marinca (Marta Kamen) και Sammi Rotibi (Robert Foucault) / Robert Braun (MARS Consulting Scientist) και Stephen Petranek (MARS Big Thinker).
Στην Ελλάδα η πρεμιέρα θα γίνει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Το National Geographic θα μεταδώσει τη μοναδική σειρά 6 επεισοδίων «ΑΡΗΣ» ξεκινώντας από την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 21:00. Το National Geographic είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης.
Πώς θα μπορούσαμε, ενδεχομένως, να αναπτύξουμε τον πολιτισμό σε έναν άλλο πλανήτη εκτός του δικού μας πλανήτη; Αν δεν σε σκοτώσει το ταξίδι, τότε μπορεί να σε σκοτώσει το να ζήσεις εκεί. Και η ερώτηση είναι μία: Θα πήγαινες ποτέ στον Άρη;