Η Τέιλορ Σουίφτ στρατολογεί 180 καλλιτέχνες στην επίθεση της κατά του YouTube
To 2014 ξεκίνησε πόλεμο κατά των υπηρεσιών streaming αποσύροντας τον μουσικό κατάλογο της από το Spotify για να τον κάνει (άμεσα) διαθέσιμο στο Apple Music.
To 2015 εξανάγκασε την Apple Music να αποδίδει χρήματα στους καλλιτέχνες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της τρίμηνης free trial περιόδου στις υπηρεσίες streaming προς τους συνδρομητές της. "Δεν σας ζητούμε δωρεάν iPhones. Παρακαλούμε μην μας ζητάτε να σας παρέχουμε τη μουσική μας χωρίς αποζημίωση" έλεγε ένα χρόνο σχεδόν πριν.
Σήμερα η πιο νέα αυτοδημιούργητη εκατομμυριούχος της βιομηχανίας του θεάματος σύμφωνα με το Forbes, η 26χρονη Τέιλορ Σουίφτ συμμαχεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής για να διεκδικήσει χρήματα από το YouTube, δηλαδή τη Google.
Σε ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν 180 ακόμη επαγγελματίες των charts, οι Τέιλορ Σουίφτ, U2, Πολ ΜαΚάρτνεϊ, Kings of Leon και άλλοι απαιτούν από την ψηφιακή πλατφόρμα να μεταχειρίζεται τους καλλιτέχνες καλύτερα απευθυνόμενοι στο Κογκρέσο.
Στην επιστολή τους αιτούνται την αναθεώρηση του νόμου Digital Millennium Copyright Act (D.M.C.A.) που αφορά στα online πνευματικά δικαιώματα.
Στην επιστολή που υπογράφουν και οι κολοσσοί της δισκογραφίας Sony και Universal, οι καλλιτέχνες απαιτούν από το Κογκρέσο να επανεξετάσει το νόμο που μεταξύ άλλων ποινικοποιεί την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων επιβάλλοντας κυρώσεις και να αλλάξουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στην ψηφιακή πλατφόρμα του YouTube να φιλοξενεί τραγούδια και album μέσω των αναρτήσεων των χρηστών του, χωρίς να πληρώνει πνευματικά δικαιώματα.
Ο νόμος θεσπίστηκε 18 χρόνια πριν και έχει προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στις σχέσεις των καλλιτεχνών με το YouTube που έχει το νόμιμο δικαίωμα να φιλοξενεί copyrighted υλικό με μόνη προϋπόθεση να το αποσύρει όταν απαιτηθεί.
Από την πλευρά του το YouTube που μετρά περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες σε 88 χώρες ανέφερε ότι "λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις των καλλιτεχνών” και μελετάνε τις λεπτομέρειες.
Η Google, η εταιρία στην οποία και ανήκει το YouTube, δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση της ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου. O αγώνας της Τέιλορ Σουίφτ για τη δικαίωση των πνευματικών δημιουργών και η επίθεση εναντίον του καθεστώτος συνεχίζεται.