ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ δωρίζει 1,5 εκατ. δολάρια για τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης

Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ δωρίζει 1,5 εκατ. δολάρια για τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/EUGENE GARCIA

Ο αμερικανός ηθοποιός Μαρκ Γουόλμπεργκ ανακοίνωσε ότι κάνει δωρεά 1,5 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο για τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε για την αμοιβή του στην ταινία "Όλα τα λεφτά του κόσμου", που ήταν χίλιες φορές υψηλότερη σε σχέση με αυτήν της συμπρωταγωνίστριάς του Μισέλ Γουίλιαμς.

«Τις τελευταίες ημέρες η αμοιβή μου για τα γυρίσματα σκηνών της ταινίας "Όλα τα λεφτά του κόσμου" έγινε θέμα σοβαρής συζήτησης», παραδέχτηκε ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός του 2017, με συνολικά έσοδα 68 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

«Υποστηρίζω 100% τη μάχη υπέρ της δίκαιης αμοιβής και δίνω 1,5 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο νομικής υπεράσπισης της (οργάνωσης) Time's up στο όνομα της Μισέλ Γουίλιαμς», δήλωσε.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις αποδοχές που έλαβε ο 45χρονος ηθοποιός για να γυρίσει εκτάκτως ολόκληρα μέρη της ταινίας, ώστε ο βρετανός σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ να απομακρύνει από την ταινία του τον Κέβιν Σπέισι.

Μετά τις κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης σε βάρος του Σπέισι από δεκάδες άνδρες, ο 58χρονος πρωταγωνιστής αντικαταστάθηκε στην ταινία από τον Κρίστοφερ Πλάμερ.

Η αμοιβή του Γουόλμπεργκ είχε συγκριθεί με αυτήν που έλαβε η συμπρωταγωνίστριά του Μισέλ Ουίλιαμς, η οποία είχε δεχτεί να αμείβεται με 80 δολάρια την ημέρα, λαμβάνοντας συνεπώς συνολικά λιγότερα από 1.000 δολάρια.

Αυτή η αναλογία 1 προς 1.500, που αποκαλύφθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε οξεία αντιπαράθεση, μεσούσης της καταιγίδας που μαίνεται για την κατάσταση των γυναικών στο Χόλιγουντ, η οποία ξέσπασε τον Οκτώβριο με την υπόθεση του 65χρονου κινηματογραφικού παραγωγού και μεγιστάνα Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Το πρόγραμμα Time'up εγκαινιάστηκε στις αρχές Ιανουαρίου από 300 γυναίκες του Χόλιγουντ με στόχο την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, τόσο στο χώρο του κινηματογράφου όσο και στους άλλους χώρους εργασίας. Η οργάνωση ίδρυσε ένα ταμείο στήριξης των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης που θα αναλάβει τα νομικά τους έξοδα. Μόλις μερικές ημέρες μετά την ίδρυση του, το ταμείο είχε περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια, με τον αρχικό στόχο να έχει εκπληρωθεί.

Εκτός από τη μάχη κατά της παρενόχλησης, το κίνημα θέλει να αγωνιστεί για την ανέλιξη περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης, καθώς και για ίσες αμοιβές για ισοδύναμες υπηρεσίες.