ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέο ρεκόρ για έργο της Λεονόρα Κάρινγκτον - Πωλείται για 28,5 εκατομμύρια δολάρια

Νέο ρεκόρ για έργο της Λεονόρα Κάρινγκτον - Πωλείται για 28,5 εκατομμύρια δολάρια

Το έργο ‘Les Distractions de Dagobert’.

Sothebys/Twitter

Το Les Distractions de Dagobert, ένας κλασικός πίνακας της σουρεαλίστριας ζωγράφου και συγγραφέα Λεονόρα Κάρινγκτον, πουλήθηκε για 28,5 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία, καθιστώντας το το πιο ακριβό έργο της καλλιτέχνιδας μέχρι σήμερα.

Ο Eduardo F. Costantini, ένας Αργεντινός επιχειρηματίας που ίδρυσε το Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires, αγόρασε το έργο τέχνης. Μετά από μόλις 10 λεπτά προσφοράς, εξασφάλισε τον πίνακα κατά τη δημοπρασία του Sotheby's, ξεπερνώντας τις προβλέψεις ότι θα αγοραζόταν με τιμή μεταξύ 12 και 18 εκατομμυρίων δολαρίων.

https://www.instagram.com/reel/C7AoxIyr4A4/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ο Costantini έχει αγοράσει επίσης πολλά άλλα εμβληματικά έργα τέχνης στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων έργων διακεκριμένων καλλιτεχνών όπως η Frida Kahlo, ο Diego Rivera, ο Remedios Varo και ο Wilfredo Lam. Σε δήλωσή του, ο Costantini είπε: «Ένας εμβληματικός πίνακας, The Distractions of Dagobert, είναι ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα έργα στην ιστορία του σουρεαλισμού και ένα απαράμιλλο αριστούργημα της λατινοαμερικανικής τέχνης».

Η Κάρινγκτον ήταν μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του σουρεαλισμού. Γεννήθηκε στην Αγγλία και έζησε εκεί κατά την παιδική της ηλικία, αν και μετακόμισε προσωρινά στην Ιταλία για ένα μικρό διάστημα για να σπουδάσει στην Ακαδημία Τέχνης της κυρίας Penrose.

Πίσω στο Λονδίνο, η Carrington σπούδασε περαιτέρω την τέχνη, έχοντας γοητευτεί από σουρεαλιστικούς πίνακες που είχε δει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Γαλλία. Τελικά έζησε για λίγο στη Γαλλία, όπου ξεκίνησε την καλλιτεχνική της καριέρα πριν βρει σπίτι στην Πόλη του Μεξικού.

Έδωσε στον σουρεαλισμό μια χαρακτηριστική γυναικεία πινελιά, με μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα της να είναι το Αυτοπροσωπογραφία (Πανδοχείο του αλόγου της αυγής), ο μαγικός κόσμος των Μάγια και το μυθιστόρημα «Η τρομπέτα που ακούει».

Το Les Distractions de Dagobert ζωγραφίστηκε το 1945, λίγο μετά τη μετακόμιση της Carrington στην Πόλη του Μεξικού. Είναι ένας χαοτικός αλλά όμορφος πίνακας, γεμάτος εικόνες σε κάθε ίντσα του καμβά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ