ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι σεξουαλικές σκηνές μειώνονται ραγδαία στις ταινίες του Χόλυγουντ σύμφωνα με έρευνα

Οι σεξουαλικές σκηνές μειώνονται ραγδαία στις ταινίες του Χόλυγουντ σύμφωνα με έρευνα

Σκηνή από την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things».

Photo/Film4 TSG Entertainment Element Pictures Fruit Tree Limp

Ενώ πρόσφατες ταινίες όπως το Poor Things ή το Saltburn μπορεί να υποδηλώνουν το αντίθετο, το Χόλιγουντ στην πραγματικότητα απομακρύνεται περισσότερο από το sex καθώς η έρευνα δείχνει ότι οι σκηνές σεξ μειώνονται.

Φαίνεται ότι το νεότερο κοινό έχει ξεπεράσει την εμμονή με τις σεξουαλικές σκηνές. Σε μια μελέτη του 2023, αποκαλύφθηκε ότι σχεδόν οι μισοί θεατές Gen-Z ήθελαν λιγότερο γυμνό στις οθόνες τους.

Μετά από έρευνα σε 1.500 εφήβους ηλικίας μεταξύ δέκα και 24 ετών, το Κέντρο Μελετητών και Αφηγητών (CSS) στο UCL διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των εφήβων ηλικίας 13-24 ετών (51,5%) ήθελε να δει περισσότερο περιεχόμενο με επίκεντρο τις φιλίες και τις πλατωνικές σχέσεις αντί τα ρομαντικά ή σεξουαλικά ζητήματα. Το 47,5% θεώρησε ότι το σεξ δεν χρειαζόταν για την πλοκή στις περισσότερες ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές.

Αυτή η πεποίθηση αντανακλάται σε όλο το Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει σχεδόν 40% λιγότερο σεξουαλικό περιεχόμενο στις μεγάλες ταινίες από ό,τι στην αρχή της χιλιετίας.

Με εντολή του The Economist, η ομάδα συγκέντρωσε τις 250 κορυφαίες ταινίες από κάθε χρόνο από το 2000. Διαπίστωσαν ότι οι ταινίες που κυκλοφόρησαν το 2023 είχαν μόλις το 60% του σεξουαλικού περιεχομένου που βρέθηκε στις 250 κορυφαίες το 2000. Το είδος που σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε ασαφείς σκηνές ήταν ταινίες δράσης, με το 70% να έχει λιγότερες ή καθόλου προσωπικές σκηνές σε σύγκριση με την αρχή της δεκαετίας.

Ακόμη και οι ρομαντικές ταινίες, όπου θα μπορούσατε να υποθέσετε ότι οι σεξουαλικές σκηνές θα ήταν πιο ουσιαστικές στην πλοκή ή θα αποτελούν βασικό στοιχείο του είδους, γνώρισαν πτώση. Αν και ήταν η μικρότερη αλλαγή, υπήρχε μια πτώση κάτω του 20%.

Καθώς ταινίες όπως το Saltburn, το Poor Things ή το All Of Us Strangers κυριαρχούν στα πρόσφατα box office, όλα με άφθονο γυμνό και ξεκάθαρες σκηνές σεξ, είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι ισχύει το αντίθετο.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο μεγαλύτερος παράγοντας αυτής της μείωσης του σεξουαλικού περιεχομένου» προήλθε από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες ταινίες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Μπορεί οι κινηματογραφιστές να αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις του Gen-Z και να αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι σκηνές σεξ δεν είναι απαραίτητες.

Μπορεί η ανησυχία για την ευημερία του ηθοποιού να σημαίνει ότι κόβονται οι πιο άβολες σκηνές. Από την άλλη πλευρά, όλα θα μπορούσαν να οφείλονται στην προστασία των κερδών και στη συγκράτηση του σεξουαλικού περιεχομένου για να διασφαλιστεί η ομαλή κυκλοφορία με ένα ευρύ, επικερδές εύρος ηλικιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ