ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο κανόνας των «10 ταινιών» του Κουέντιν Ταραντίνο είναι μάλλον ανούσιος

Ο κανόνας των «10 ταινιών» του Κουέντιν Ταραντίνο είναι μάλλον ανούσιος

Ο Quentin Tarantino φτάνει στο gala του 31ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Palm Springs στις 2 Ιανουαρίου 2020.

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File

Το «The Movie Critic» δεν θα γυριστεί ποτέ. Η τελευταία ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με το Deadline.

Το έργο λέγεται ότι περιστρέφεται γύρω από έναν κριτικό πορνό ταινιών στη δεκαετία του 1970 και φημολογείται ότι θα πρωταγωνιστούσε ο Μπραντ Πιτ καθώς και ο Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, ο λαμπρός πρωταγωνιστής στο Ρίτσαρντ Τζιούελ του Κλιντ Ίστγουντ. Τώρα, το The Movie Critic φαίνεται ότι εγκαταλήφθηκε.

Για πολλά χρόνια, ο Ταραντίνο επέμενε ότι θα αποσυρθεί μετά τη 10η ταινία του, ή στα 60 του. Αυτή τη στιγμή είναι 61 ετών και μέχρι στιγμής έχει σκηνοθετήσει εννέα ταινίες, αν μετρήσουμε τα δύο Kill Bill σαν μία ταινία. Αυτός ο όρκος έγινε φαινομενικά ως μια προσπάθεια να διατηρήσει την ακεραιότητα του έργου του.

«Οι σκηνοθέτες δεν γίνονται καλύτεροι όσο μεγαλώνουν», είχε πει στο Playboy το 2012. «Συνήθως οι χειρότερες ταινίες στη φιλμογραφία τους είναι αυτές οι τέσσερις τελευταίες στο τέλος... Δεν το θέλω αυτό στη φιλμογραφία μου».

Το πρώτο και πιο κραυγαλέο ζήτημα με την άποψη του Ταραντίνο είναι πως δεν ισχύει για όλους τους σκηνοθέτες να «χαλάνε τις ταινίες τους όσο μεγαλώνουν».

Αν και αυτό μπορεί να ισχύει σε γενικές γραμμές με σπουδαίους μουσικούς και πολλές φορές με μυθιστοριογράφους, η τρέχουσα σκηνή κινηματογραφικών ταινιών είναι γεμάτη με σκηνοθέτες που κάνουν μερικές από τις καλύτερες δουλειές τους στην όγδοη, ένατη, ακόμη και στην περίπτωση του Αμερικανού ντοκιμαντερίστα Frederick Wiseman, 10η δεκαετία.

Μάρτιν Σκορσέζε, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Hayao Miyazaki, Claire Denis, Πέδρο Αλμοδόβαρ, David Lynch. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα για να απαριθμήσουμε. Αν ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ είχε αποφασίσει να αποσυρθεί στα 60 του, δεν θα είχαμε το Eyes Wide Shut. Αν το είχε κάνει ο Ακίρα Κουροσάβα, δεν θα υπήρχε το Ran.

Ο ίδιος ο Ταραντίνο είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι σκηνοθέτες δεν γλιστρούν απλώς στη δημιουργική λήθη μόλις περάσουν τα 60. Το «Once Upon a Time... in Hollywood» του 2019 ήταν αναμφισβήτητα η καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ταινία που έκανε ποτέ. Κατά ειρωνικό τρόπο, θα ήταν το τέλειο κλείσιμο για την καριέρα του.

Η στάση του Ταραντίνο με το όριο των 10 ταινιών φαίνεται μάλλον άσκοπη και κάνει κακό στο κοινό του αλλά και στον ίδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ