ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο Μπρους Λι πάλεψε με έναν κομπάρσο στα γυρίσματα του «Enter the Dragon»

Όταν ο Μπρους Λι πάλεψε με έναν κομπάρσο στα γυρίσματα του «Enter the Dragon»

Σκηνή από την ταινία «Enter The Dragon».

photo/Sequoia Pictures Concord Production Inc. Warner Bros.[

Ο κινηματογράφος πολεμικών τεχνών δεν θα ήταν στη θέση που είναι σήμερα αν δεν υπήρχαν οι ταινίες του Bruce Lee, και όταν ψάχνουμε για τη σημαντικότερη συμβολή του Lee στις ταινίες δράσης, είναι δύσκολο να δούμε πέρα ​​από τον αντίκτυπο του Enter the Dragon του 1973, ένα αληθινό αριστούργημα του είδους σε σκηνοθεσία Robert Clouse.

Η ταινία βλέπει τον Lee να παίζει έναν πολεμικό καλλιτέχνη που ονομάζεται επίσης Lee, ο οποίος συμμετέχει σε ένα θανατηφόρο τουρνουά πολεμικών τεχνών προκειμένου να ερευνήσει έναν άρχοντα του εγκλήματος που ονομάζεται Han για τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών. Εδώ βρίσκουμε ένα λαμπρό συνδυασμό των ειδών ταινιών κατασκόπων και blaxploitation δράσης σε αυτό που θα γινόταν μια από τις μεγαλύτερες ταινίες πολεμικών τεχνών που γυρίστηκε ποτέ.

Το Enter the Dragon δεν εξερεύνησε μόνο την κινεζική φιλοσοφία, το βαθύτερο νόημα πίσω από τις πολεμικές τέχνες και τα θέματα της τιμής και της δικαιοσύνης, αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι οι πραγματικές σκηνές μάχης είναι μερικές από τις καλύτερες που έχουμε δει.

Η μαχητική ικανότητα του Lee ξεδιπλώνεται πλήρως καθώς καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από εχθρούς κατά τη διάρκεια του τουρνουά στο ιδιωτικό νησί του Han.

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι ο Lee έπρεπε να πολεμήσει τουλάχιστον ένα ακόμη άτομο από αυτό που περίμενε αρχικά. Υπάρχει μια ολόκληρη μυθολογία γύρω από τη ζωή του Lee και το πώς ήταν πραγματικά στα πλατό των πολλών ταινιών του. Ο Quentin Tarantino βούτηξε περίφημα σε αυτήν την άλλη πλευρά του Lee στο Once Upon a Time in Hollywood και στη συνέχεια επικρίθηκε από την οικογένεια του Lee και ορισμένους από τους συναδέλφους του ηθοποιούς.

Η σκηνή στην ταινία του Tarantino μας δείχνει μια φανταστική εκδοχή του Lee, τον οποίο υποδύεται ο Mike Moh, που προκαλείται σε μια μάχη από τον χαρακτήρα κασκαντέρ του Brad Pitt, Cliff Booth. Η σκηνή φαίνεται να είχε τουλάχιστον κάποια σύνδεση με την πραγματικότητα μιας και στο Enter the Dragon, ο Lee όντως πάλεψε έναν κομπάρσο.

Ο ηθοποιός και καλλιτέχνης πολεμικών τεχνών Bob Wall, ο οποίος υποδύθηκε τον σωματοφύλακα του Han στην ταινία, εξήγησε στο περιοδικό Black Belt πώς έγινε η δοκιμασία.

«Υπήρχε αυτός ο νεαρός Κινέζος που δούλευε ως κομπάρσος στην ταινία», άρχισε ο Wall. «Σε ένα διάλειμμα, αυτός ο τύπος μιλούσε με ένα σωρό φίλους. Καταλαβαίνω λίγο καντονέζικα και τους άκουσα να συζητούν για τις πολεμικές τέχνες του Bruce Lee».

Κάποιος θα πίστευε ότι ο κομπάρσος και οι φίλοι του θα ξετρελαίνονταν από τον Lee, αλλά ο Wall εξήγησε ότι ένιωθαν ακριβώς το αντίθετο, αμφισβήτησαν τις ικανότητες του Lee.

Σύμφωνα με τον Wall, ο Lee είχε συχνά αμφισβητηθεί κατά τη διάρκεια των παραγωγών του, αλλά πάντα «διατηρούσε την ψυχραιμία του».

Ωστόσο, τελικά, ο Lee βαρέθηκε την αυθάδεια του Κινέζου κομπάρσου και ξαφνικά τον έδειξε και είπε: «Εσύ! Έλα κάτω. Τώρα!» Ένας άγριος καυγάς ξέσπασε μεταξύ των δύο, με τον Wall να ισχυρίζεται ότι ο κομπάρσος μπορούσε να κρατήσει τον εαυτό του στη μάχη αξιοπρεπώς. Ωστόσο, δεν ταίριαζε με τον Lee, ο οποίος απέδειξε ότι ήταν πραγματικά ανώτερος.

«Ο Μπρους έπαιξε μαζί του για μερικά λεπτά και μετά τον χτύπησε μέχρι που ο τύπος ήταν αιμόφυρτος στο πάτωμα», είπε ο Wall. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε και ο Κινέζος επέστρεψε στη θέση του και δεν τόλμησε να ξανα αμφισβητήσει τις ιδιότητες του Lee.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ