ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Record Digging: Οι Pissed Jeans είναι πιο μισάνθρωποι από ποτέ αλλά μας αρέσει

Record Digging: Οι Pissed Jeans είναι πιο μισάνθρωποι από ποτέ αλλά μας αρέσει
Το συγκρότημα PIssed Jeans σε Photoshoot για το νεο τους άλμπουμ Half Divorced. photo/Bandcamp

Υπήρξε μια εποχή που κάθε εγκόσμια ταπείνωση της ενήλικης ζωής είχε ένα αντίστοιχο επεισόδιο στην τηλεοπτική σειρά Seinfeld. Τώρα αυτές οι ταπεινώσεις βρίσκονται στα ζοφερά και αστεία τραγούδια των Pissed Jeans. Δύο δεκαετίες στην καριέρα τους, οι πανκ ρόκερς από την Πενσυλβάνια είναι κάτι σαν ποιητές των αξιολύπητων ανδρών που ταλαιπωρούνται από την ίδια τους την ύπαρξη που πνέει τα λοίσθια.

 

Ανησυχείτε για την απάνθρωπη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης; Υπάρχει ένα τραγούδι των Pissed Jeans για αυτό. Έχετε κατάθλιψη για την πρόωρη ενηλικίωση; Υπάρχει άλλο ένα τραγούδι των Pissed Jeans που μιλάει γι' αυτό. Φαντάζεστε τον θάνατο του αυστηρού διευθυντή σας στη δουλειά; Αυτή η μπάντα έχει ένα τραγούδι ακόμη και γι' αυτό.

Νέο άλμπουμ

Στο Half Divorced, το πρώτο τους άλμπουμ μετά από επτά χρόνια, οι Pissed Jeans δεν έχουν αναθεωρήσει τον ήχο τους, δεν έχουν επανεφεύρει τον εαυτό τους ή δεν έχουν «ωριμάσει» τόσο πολύ ως καλλιτέχνες καθώς έχουν συγκεντρώσει ένα νέο κατάλογο σύγχρονων δυστυχιών για να μας περιγράψουν: εκρήξεις, κλοπές αυτοκινήτων έως και χρέη από ιατρικές υπηρεσίες. Πάρτε όλα αυτά και βάλτε τα σε ένα σωστό πακέτο post punk.

Αν το Half Divorced λέμε ότι είναι το πιο αστείο άλμπουμ των Pissed Jeans, σίγουρα δεν είναι το πιο συγκινητικό τους μουσικά. Το «Helicopter Parent» και το «Junktime», ένα ποίημα για τα τοξικά απόβλητα, αποτελούν εξαιρέσεις - λασπώδεις, αργές εκρήξεις που αναδεικνύουν το ταλέντο της μπάντας για ένταση και απελευθέρωση, ενισχυμένο από τα απελπισμένα ουρλιαχτά του τραγουδιστή.

Ο υπόλοιπος δίσκος το πάει πιο safe, με γρήγορα και βρώμικα κιθαριστικά ξεσπάσματα όπως το «Killing All the Wrong People» και το «Alive With Hate» που συγκεντρώνουν άφθονη ενέργεια, αλλά ελάχιστα σε πρωτοτυπία τελικά.

Οι Pissed Jeans είναι πλέον σαράντα χρονών, με κανονικές δουλειές και οικογένειες. Προφανώς, κάθε γοητεία που σχετίζεται με το παίξιμο σε ένα μετρίως επιτυχημένο πανκ συγκρότημα έχει προ πολλού εξατμιστεί. Εξακολουθούν, όμως, να το κάνουν ακόμη γιατί το εννοούν κι αυτό ίσως φτάνει. Επίσης έχουν μερικούς από τους πιο αστείους στίχους εκεί έξω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ