ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσμπορν: «Δεν θα σταματήσει η συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» - «Άδειασμα» σε Σούνακ

Όσμπορν: «Δεν θα σταματήσει η συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» - «Άδειασμα» σε Σούνακ
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Μπορεί πριν από μερικά 24ωρα η βρετανική κυβέρνηση να εκτέθηκε διεθνώς από το διπλωματικό ατόπημα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ωστόσο, σήμερα ο Διευθυντής του Βρετανικού ΜουσείουΤζορτζ Όσμπορν με μια βαρυσήμαντη παρέμβαση έρχεται να σώσει κάτι από το... πολιτικό πρεστίζ της χώρας, τονίζοντας ότι δεν ασπάζεται τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ σημείωσε ότι «...θα συνεχίσω να παλεύω για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα παρά την κίνηση του Σούνακ».

Ο Ρίσι Σουνάκ μπορεί δημιούργησε ένα άνευ προηγουμένου διπλωματικό επεισόδιο ακυρώνοντας το προγραματισμένο ραντεβού με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως, το βράδυ της Πέμπτης ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος ήταν καγκελάριος των Συντηρητικών το διάστημα 2010-2016, επέμεινε ότι το πολιτικό ατόπιμα του Σούνακ δεν θα σταματήσει τις μακροχρόνιες συνομιλίες για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μάλιστα, ο ίδιος μέσα από το Podcast «Political Currency», το οποίο βγήκε στον αέρα πριν από λίγη ώρα, είπε ξεκάθαρα ότι η ενόχληση Σούνακ είχε να κάνει με την συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ την προηγούμενη μέρα!

Ο Όσμπορν συνέχισε λέγοντας ότι ο Σούνακ, ο οποίος ηγείται του Συντηρητικού Κόμματος, «προσπάθησε να κερδίσει «φτηνούς πόντους από την υπόθεση με τα Μάρμαρα», βλέποντας ότι οι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Μάλιστα, ο Οσμπορν, θέλησε να βάλει ξανά τα πράγματα στη θέση του λέγοντας πως: Το Βρετανικό Μουσείο διερευνούσε εδώ και χρόνια μια συμφωνία με την Αθήνα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να φτάσουμε σε συμφωνία με τους Έλληνες».

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η στάση του ηγέτη της αντιπολίτευσης (Κιρ Στάρμερ) θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να συμβεί μια ανταλλαγή υπό μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών: «Μια πιθανή εξέλιξη για να φτάσουμε σε συμφωνία θα μπορούσε να αναφέρει ότι τα Γλυπτά θα περνούν χρόνο τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.

Και αυτό είναι, νομίζω, κάτι που αξίζει να ερευνηθεί. Και μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει είτε όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει μάλλον αυτή την εβδομάδα. Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη Συντηρητική Κυβέρνηση.

Μουσείο Ακρόπολης: Πολιτισμός είναι και οι συμπεριφορές

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Μουσείο της Ακρόπολης, ύστερα από τη διατάραξη των σχέσεων Αθήνας -Λονδίνου, εξαιτίας της ακύρωσης από τον Ρίσι Σούνακ της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μουσείου της Ακρόπολης

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο Κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα.

Καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης

Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης».

Βρετανός υπουργός Ασφαλείας: Αρνήθηκε να σχολιάσει τον Σούνακ

Νωρίτερα, ο υπουργός Ασφαλείας της Βρετανίας, Τομ Τούγκενατ, βρέθηκε στα στούντιο των βρετανικών μέσων ενημέρωσης και αρνήθηκε να πει ότι ο κύριος Σούνακ είχε δίκιο που ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του.

Επέμεινε βέβαια στη θέση της βρετανικής κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ηγετών, ενώ η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ξέρουμε ότι είναι κάθετη σε αυτό.

Δεν δόθηκε ποτέ δέσμευση για μη αναφορά στο πάγιο ζήτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο υπουργός Ασφάλειας παραδέχθηκε ότι φυσικά και ο κύριος Μητσοτάκης ήταν επόμενο να ζητήσει να επανενωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.