ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης στο Μουσείο της Ακρόπολης

Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης στο Μουσείο της Ακρόπολης
(EUROKINISSΙ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη και το ζωγραφικό έργο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού» θα αποτελέσουν τα έργα με τα οποία το Μουσείο της Ακρόπολης θα τιμήσει την 28η Οκτωβρίου. Παράλληλα, η είσοδος τόσο στο Μουσείο όσο και στην περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», θα είναι ελεύθερη.

Τα δυο έργα, που θα εκτίθενται στο ελληνικό μουσείο ως τις 8 Απριλίου 2018, «ταξίδεψαν» ως τη χώρα μας στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δυο μουσεία. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορεί το Μουσείο Ακρόπολης, η εκθεσιακή δράση «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» (28 Οκτωβρίου 2017 - 30 Απριλίου 2018) υλοποιεί μέρος των στόχων που έθεσε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο Μουσεία.

Αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σαγκάης (11 Ιανουαρίου - 8 Απριλίου 2018) με την παρουσίαση δύο αριστουργημάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 (520-510 π.Χ.) και ενός ερυθρόμορφου καλύμματος λεκανίδας με διονυσιακή σκηνή (350-325 π.Χ.). Οι δύο αυτές δράσεις αποτελούν το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στα δύο Μουσεία.

Τα δύο έργα που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι ξεχωριστά. Πρόκειται για μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη του 7ου αι. π.Χ. που είχε κατασκευαστεί για την πριγκίπισσα Zi Zhong Jiang και χρησίμευε ως αγγείο νερού για το πλύσιμο των χεριών πριν από τις ιεροτελεστίες και τα συμπόσια. Η καινοτόμα διακόσμηση του σκεύους με σχηματοποιημένα ζωόμορφα μοτίβα και ειδώλια, μοναδική στα χάλκινα σκεύη της εποχής, καθιστά τη λεκάνη του Μουσείου της Σαγκάης ένα πραγματικά σπάνιο αριστούργημα της Κινεζικής χαλκοτεχνίας.

Το δεύτερο έργο τέχνης από το Μουσείο της Σαγκάης, είναι ο εικονογραφημένος χάρτινος κύλινδρος του Κινέζου ζωγράφου Wu Hong της Δυναστείας των Τσίνγκ (17ος αι. π.Χ.), με τίτλο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού».

Ο κύλινδρος απεικονίζει ένα ειρηνικό τοπίο με βουνά, ποτάμια, αγροικίες, περίπτερα, γέφυρες, βάρκες και ανθρώπινες μορφές ανάμεσά τους, περιγράφοντας έναν κόσμο ιδεατό ή έναν παράδεισο, που στα κινεζικά ονομάζεται shi-wai-tao-yuan. Η λεπτότητα και η ακρίβεια της πινελιάς του καλλιτέχνη προσδίδουν μοναδική αξία στο έργο αυτό, στο οποίο κυριαρχεί η ρεαλιστική απόδοση ενός τοπίου που μπορεί κανείς να δει, να περιπλανηθεί σε αυτό και να το βιώσει.

Τις συλλογές του Μουσείου της Σαγκάης, που ιδρύθηκε το 1952 για να στεγάσεi έργα της αρχαίας κινεζικής τέχνης, απαρτίζουν ένα εκατομμύριο αντικείμενα, από τα οποία 140.000 έχουν χαρακτηριστεί εθνικοί θησαυροί.

Οι συλλογές του καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από τη Νεολιθική περίοδο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, και 21 κατηγορίες εκθεμάτων, όπως χάλκινα κεραμικά και καλλιγραφικά έργα, πίνακες ζωγραφικής, έργα από νεφρίτη και ελεφαντόδοντο, σκεύη από μπαμπού και λακαρισμένο ξύλο, μαντικά οστά, σφραγίδες, νομίσματα και τέχνεργα των εθνικών μειονοτήτων. Οι συλλογές των χάλκινων, της κεραμικής, της καλλιγραφίας και της ζωγραφικής είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.

Αριστουργήματα και θησαυροί του Μουσείου της Σαγκάης έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ το ίδιο το Μουσείο υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες

-Τα δύο αντικείμενα της εκθεσιακής δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης», θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης από τις 28 Οκτωβρίου 2017 έως τις 30 Απριλίου 2018.

-Για την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο δεν απαιτείται εισιτήριο.

-Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν το ενημερωτικό βίντεο που θα προβάλλεται σε επανάληψη στον ίδιο χώρο με τα δύο εκθέματα, καθώς και να διαβάσουν το μικρό ενημερωτικό έντυπο της εκθεσιακής δράσης που θα διατίθεται δωρεάν στα κινέζικα, στα αγγλικά και στα ελληνικά.

-Στα Πωλητήρια του Μουσείου θα διατίθεται προς πώληση το μεγάλο ενημερωτικό έντυπο της εκθεσιακής δράσης στα κινέζικα, στα αγγλικά και στα ελληνικά.