Μέσα στη νέα, δωρική Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Η "στιβαρή" Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στην οδό Πειραιώς 256, τόσο κτιριακά, στα 2.500 τμ με την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Σουζάνας και Δημήτρη Αντωνακάκη, όσο και από άποψη συλλογών, κατά προσέγγιση 64.000 βιβλία και 413 τίτλοι περιοδικών, 600 χαρακτικά φέρει δικαίως τον τίτλο της αρχαιότερης και πληρέστερης βιβλιοθήκης τέχνης στην Ελλάδα.
"Ύστερα από την εμβληματική Εθνική Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού του Φαλήρου, μία άλλη βιβλιοθήκη, μικρότερη σε μέγεθος, μα απαστράπτουσα σαν κοσμηματοθήκη πολιτισμού, γεννήθηκε εδώ, στον παραδοσιακό χώρο των Ελληνικών Υφαντηρίων Σικιαρίδη και πάλι με την ευεργετική συνεισφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος" πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι τα εγκαίνια συμπίπτουν χρονικά με όλη την ιστορική διαδρομή της Ανωτάτης Σχολής καλών Τεχνών, που συμπληρώνει 180 χρόνια από την ίδρυσή της. "Με άλλες λέξεις 'βίοι παράλληλοι' και 'δρόμοι παράλληλοι΄ ανάμεσα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στη Βιβλιοθήκη της" τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
"Εν αρχή ην το 'Σχολείο των Τεχνών΄ που ιδρύθηκε ήδη το 1837" ανέφερε στον χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια των σημερινών εγκαινίων της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. "Γεγονός το οποίο δείχνει ότι αμέσως μετά την πρώτη οργάνωση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και παρά τις τεράστιες δυσκολίες της αρχικής πορείας του, δόθηκε προτεραιότητα στις Τέχνες, όπως ταιριάζει σε έναν λαό και σε ένα έθνος κληρονόμο της αρχαίας Ελλάδας, του πνεύματος και του πολιτισμού της. Από το ΄Σχολείο των Τεχνών, κοιτίδα και λίκνο πολιτισμού, προήλθαν σταδιακώς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Μαζί με τη Σχολή δημιουργήθηκε και συστεγάσθηκε– με πόσες δυσκολίες το ξέρουν μόνο οι άνθρωποι της Σχολής που εργάσθηκαν επί δεκαετίες με σπάνιο ζήλο και μεράκι- και η Βιβλιοθήκη της. Πρόκειται, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, για τη σημαντικότερη στην Ελλάδα βιβλιοθήκη από πλευράς καλλιτεχνικού περιεχομένου, η οποία μαζί με εκείνη της Εθνικής Πινακοθήκης κρύβει στα σπλάχνα της πραγματικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς" σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια ΕΣΠΑ, ενώ οι μελέτες λειτουργίας των χώρων, η σχεδίαση των απαραίτητων υποδομών και κατασκευών, καθώς και η μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης, πραγματοποιήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτησαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νιάρχος, Βασίλης Κασκαρέλης και η παρουσίαση του έργου έγινε από τον πρύτανη της ΑΣΚΤ, καθηγητή Παναγιώτη Χαραλάμπους και τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης, αναπληρωτή καθηγητή Παναγιώτη Πούλο.