Θρίλερ με το θάνατο Βρετανίδας στην Κρήτη: Ανοίγει ξανά η υπόθεση μετά από 10 χρόνια
Την αλήθεια πίσω από τον θάνατο της μητέρας τους πριν από δέκα χρόνια στην Κρήτη, ελπίζουν πλέον ότι θα μάθουν τα παιδιά της Βρετανίδας Jean Hanlon, μετά την απόφαση του εισαγγελέα Ηρακλείου να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση. Τα παιδιά της είχαν υποβάλλει σχετικό αίτημα πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς μία νέα μάρτυρας αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση.
Τα παιδιά είχαν ζητήσει να ερευνηθεί εκ νέου η υπόθεση προτού μπει οριστικά στο αρχείο, κι αυτό γίνεται δυνατό μετά την μαρτυρία μίας φίλης του θύματος.
«Όταν είδα πρόσφατα ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία της Τζιν σε βρετανικό κανάλι, κατάλαβα ότι κάποια πράγματα δεν είχαν ερευνηθεί από τις ελληνικές αρχές. Στοιχεία που γνώριζα για κάποια άτομα, στοιχεία που γνωρίζουν και άλλοι εδώ στο νησί, τα οποία όμως δεν είχαν εξεταστεί από την αστυνομία. Έτσι πήρα την απόφαση να μιλήσω στους γιους της Τζιν. Όποτε χρειαστεί θα πάω στις αρχές εδώ στο νησί για να καταθέσω τα όσα γνωρίζω», δήλωσε η ίδια μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Η Jean Hanlon βρέθηκε νεκρή και σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης στο λιμάνι του Ηρακλείου, το απόγευμα της 13ης Μαρτίου 2009, έπειτα από τέσσερις ημέρες εξαφάνισης.
10 χρόνια αναζητούν το «γιατί»
Ο θάνατος της Jean Hanlon αποδόθηκε από τις αρχές σε πνιγμό από ατύχημα, αιτίαση την οποία οι οικείοι της δεν αποδέχτηκαν, τόσο λόγω της μυστηριώδους εξαφάνισής της, όσο και λόγω των τραυμάτων που είχε σε ολόκληρο το σώμα της, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δεύτερο δελτίο Τύπου που υπογράφει ο Michael Porter.
Για το λόγο αυτό, οι ίδιοι απευθύνθηκαν στις Αρχές, έγινε περαιτέρω έρευνα και σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας «τα τραύματα προήλθαν προτού η 53χρονη βρεθεί στο νερό».
Η άτυχη γυναίκα είχε σπασμένο λαιμό και πλευρά, οι πνεύμονές της ήταν διαμπερείς και στο σώμα της έφερε σημάδια από πάλη, γεγονότα που κατέδειξαν στην αστυνομία πως άγνωστοι - ακόμη - δράστες έριξαν την 53χρονη στη θάλασσα.
Έκτοτε, οι έρευνες της αστυνομίας ήταν πολλές, όμως οδήγησαν «στο κενό».
Όπως αναφέρει ο κ. Porter, η υπόθεση του θανάτου της 53χρονης Jean Hanlon μπήκε στο αρχείο το 2015 όμως «άνοιξε» ξανά, έπειτα από δική του παρέμβαση και συνάντησή του με τον Έλληνα Πρέσβη στο Λονδίνο.
Το 2018 η υπόθεση μπήκε εκ νέου στο αρχείο και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Porter, «αν μέχρι το 2029 δεν υπάρξει κάποιο νέο στοιχείο αναφορικά με την υπόθεση, προκειμένου να “ανοιχτεί” ξανά, θα “κλείσει” για πάντα» και τα ερωτηματικά θα μείνουν εσαεί αναπάντητα να βασανίζουν τις ψυχές των οικείων της.
Για το θάνατο της Jean Hanlon προβλήθηκε, τον περασμένο Ιούνιο, από το βρετανικό Channel 5, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δολοφονία στον Παράδεισο: Ο φόνος της Jean Hanlon», ενώ η οικογένειά της έχει δημιουργήσει τρία διαφορετικά προφίλ σε Facebook, Twitter και Instagram με ονομασία «Justice for Jean» (Δικαιοσύνη για τη Jean).
Ταυτόχρονα, η οικογένεια της 53χρονης «μαζεύει» υπογραφές, μέσω ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, προκειμένου να «ανοίξει» και πάλι η υπόθεση.
Η εξαφάνιση, το μήνυμα και το ημερολόγιο
Η Jean μετακόμισε μόνιμα στο Ηράκλειο το 2008, ενώ μερικούς μήνες αργότερα, το Μάρτιο του 2009, έμελλε να αφήσει την τελευταία της πνοή στο νησί.
Τα ίχνη της άτυχης 53χρονης χάθηκαν από το Ηράκλειο, το βράδυ της 9ης Μαρτίου του 2009, ενώ, το τελευταίο της SMS προς το κινητό τηλέφωνο ενός φίλου της, ήταν η λέξη «Βοήθεια».
Τέσσερις ημέρες μετά τη εξαφάνισή της, το απόγευμα της 13ης Μαρτίου 2009, η σορός της γυναίκας βρέθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου «γεμάτη μελανιές και τραύματα, σε κατάσταση αποσύνθεσης, χωρίς μαλλιά και μάτια», αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sun».
Οι γιοι της άτυχης Βρετανίδας, πιστεύουν, από την πρώτη στιγμή, πως ο θάνατος της μητέρας τους δεν αποτελεί ατύχημα, με την πεποίθησή τους αυτή να ενισχύουν οι εγγραφές της 53χρονης - μερικές εβδομάδες πριν από την εξαφάνισής της - στο ημερολόγιό της, στις οποίες η 53χρονη αναφερόταν συχνά σε κάποιον «Νίκο».
Μια από τις εγγραφές ανέφερε: «Ο Νίκος με κάλεσε για δείπνο, αλλά αρνήθηκα», έγραφε μία εγγραφή, με μία άλλη να αναφέρει «Ο Νίκος μου είπε να πάω από εκεί απόψε, αλλά είπα όχι».
Με βάση τα νέα αυτά στοιχεία, η αστυνομία είχε προσάγει δύο υπόπτους, ωστόσο και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.
Το βράδυ της 9ης Μαρτίου η Jean ανέφερε σε έναν φίλο της πως όλη την ημέρα την ακολουθούσε ένα πράσινο αυτοκίνητο. Έπειτα, ήπιε λίγο κρασί με τον εργοδότη της και έφυγε ξαφνικά από τη συνάντησή τους, λέγοντας του πως πηγαίνει μία βόλτα στο Ηράκλειο.
Το ίδιο βράδυ, καταγράφηκε μία κλήση από το κινητό της τηλέφωνο, από την περιοχή του Ηρακλείου. Σε αυτή την κλήση, η Jean φέρεται να είπε σε κάποιον φίλο της πως βρισκόταν σε μπαρ με έναν άνδρα που μιλούσε Ελληνικά, χωρίς όμως να είναι Έλληνας, ενώ λίγα λεπτά αργότερα του έστειλε μήνυμα στο οποίο του έγραφε «Βοήθεια». Μία ώρα αργότερα, βέβαια, τον διαβεβαίωσε πως όλα είναι καλά.
Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που κάποιος είχε επικοινωνία μαζί της.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η Jean είχε τραύματα στον κόκκυγα, στη μέση, στο λαιμό και το κεφάλι, τα οποία καταδείκνυαν πτώση.
Ενώ, το γεγονός ότι το άψυχο σώμα της Jean βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση οι ειδικοί ανέφεραν πως οφείλεται στο γεγονός ότι, στην Κρήτη -όπου το μήνα Μάρτιο η θερμοκρασία της θάλασσας είναι στους 16 βαθμούς- ένα σώμα που βρίσκεται στο νερό μπορεί να υποστεί αποσύνθεση γρηγορότερα από ότι αλλού.
Παράλληλα, και ο τότε διοικητής της αστυνομίας σχολίασε στα παιδιά της 53χρονης πως στο αίμα της βρέθηκαν 12mg αλκοόλ, γεγονός που οδήγησε την αστυνομία να μην μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η γυναίκα να ζαλίστηκε και να έπεσε στη θάλασσας.
Εκδήλωση μνήμης
Το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Αυγούστου, οι οικείοι της θα τιμήσουν τη μνήμη της, πετώντας 10 μπαλόνια με ήλιο στο σημείο όπου ξεβράστηκε το άψυχο σώμα της, στο λιμενοβραχίονα Ηρακλείου, κοντά στο φρούριο του Κούλε, γράφει το neakriti.gr.
Όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου που υπογράφει ο ένας από τους τρεις γιους της, Michael Porter, στην τελετή μνήμης θα παραβρεθεί ο ίδιος, η ανιψιά του, μέλη της οικογενείας τους, αλλά και φίλοι τους, που θα ταξιδέψουν από τη Βρετανία στην Κρήτη, «την οποία λάτρευε η μητέρα τους», το Σάββατο 24 Αυγούστου.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος αναφέρει «η Κρήτη, παρά τις οδυνηρές μνήμες που έχουμε αποκτήσει, αποτελεί ξεχωριστό προορισμό για την οικογένειά μας».
Εκτός από την τελετή στη μνήμη της μητέρα του, ο κ. Porter αναφέρει πως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη, πρόκειται να μοιράσει φυλλάδια, ενώ θα τοιχοκολλήσει και αφίσες, ζητώντας βοήθεια και πληροφορίες από τους Κρητικούς, αναφορικά με το θάνατο της 53χρονης μητέρας του.
Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθαρίζει πως τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του δεν έχουν αρνητικά συναισθήματα απέναντι στους Έλληνες -εν γένει- παρότι ο θάνατος της Jean πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.
Για το λόγο αυτό, απευθύνει έκκληση στην Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του να γίνει γνωστή σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται, ενώ παρακαλεί τους Κρητικούς να γίνουν «μια γροθιά» προκειμένου να δοθούν αι οι πολυπόθητες - για εκείνους - απαντήσεις, αλλά και να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο της Jean.