ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Το Hummer της νέας εποχής είναι ηλεκτρικό, με καρότσα και πανίσχυρο

Αυτοκίνητο: Το Hummer της νέας εποχής είναι ηλεκτρικό, με καρότσα και πανίσχυρο

Πρεμιέρα με καθυστέρηση αρκετών μηνών, λόγω κορωνοϊου, για το καινούργιο Hummer, που όπως λέει και η επίσημη ονομασία του -GMC Hummer ΕV- είναι ηλεκτρικό ενώ έχει και καρότσα. Ο λόγος για το τελευταίο δεν είναι άλλος από τη δημοτικότητα των pickups στις ΗΠΑ, όπου οι πωλήσεις του νέου Hummer θα ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Παρά το ότι πρόκειται για αγροτικό οι καταβολές του νέου Hummer είναι εμφανείς με την πρώτη ματιά, με την εικόνα του να είναι σκληροτράχηλη αλλά ταυτόχρονα και σύγχρονη. Χαρακτηριστικά στοιχεία των H1, H2 και H3, όπως το σχεδόν κάθετο παρμπρίζ έχουν διατηρηθεί, δεν λείπουν φυσικά οι προστατευτικές ποδιές, ενώ στην όλη του εμφάνιση συμβάλλουν ιδιαίτερα και τα θηριώδη ελαστικά, που είναι στάνταρ 35 ιντσών και προαιρετικά 37.

Οι ευθείες και οι ακμές κυριαρχούν και στο εσωτερικό, μαζί με τη μεγάλη οθόνη αφής των 13,4 ιντσών και τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών. Οι χώροι είναι για πέντε, ενώ ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η εικόνα από τις μέχρι και 18 κάμερες που προβάλλεται στο εσωτερικό και διευκολύνει την κίνηση πέρα από τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Εκεί οι δυνατότητες του Hummer EV είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Έτσι η ενεργή πνευματική του ανάρτηση μπορεί να αυξήσει την απόστασή του από το έδαφος κατά 154 χιλιοστά επιπλέον, τα 70 εκατοστά νερού δεν μπορούν να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα στα συστήματά του, ενώ χάρη στη λειτουργία CrabWalk, στην οποία και οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την ίδια κατεύθυνση με τους εμπρός, μπορεί να κινηθεί και διαγώνια. Σαν τον κάβουρα…

Η έκδοση του GMC Hummer EV που θα είναι πρώτη διαθέσιμη θα είναι η κορυφαία με τους τρεις ηλεκτροκινητήρες και τους συνολικά 1.015 ίππους, οι οποίοι εξασφαλίζουν ένα 0-60 μίλια την ώρα σε λιγότερα από 3,0 δεύτερα -τιμή εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος και κυρίως το βάρος του ηλεκτρικού pickup.

Οι Αμερικανοί δεν αναφέρουν την ενεργειακή χωρητικότητα της μπαταρίας Ultium αλλά ανακοινώνουν πως η αυτονομία φτάνει τα 560 χιλιόμετρα και πως υπάρχει και ταχυφόρτιση 800 V DC. Έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος (DC) με ισχύ 350 kW, που μετά από 10 λεπτά στην πρίζα εξασφαλίζουν κίνηση για 160 χιλιόμετρα (100 μίλια).

Οι πωλήσεις του νέου ηλεκτρικού GMC Hummer EV θα ξεκινήσουν σε περίπου ένα χρόνο και η πλήρως εξοπλισμένη Edition 1 με τους τρεις κινητήρες και τους 1.015 ίππους θα ξεκινά από τις 112.595 δολάρια. Οι πιο προσιτές εκδόσεις θα παρουσιάζονται στην πορεία του χρόνου, με τη βασική με τους δύο ηλεκτροκινητήρες και την αρχική τιμή των 79.995 ευρώ να κάνει την εμφάνισή της την άνοιξη του 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ