FOCUS

Δ. Νανόπουλος: Και δέκα ζωές να είχα πάλι φυσικός θα γινόμουν

Δ. Νανόπουλος: Και δέκα ζωές να είχα πάλι φυσικός θα γινόμουν
Σύνθεση CNN Greece

Κόκκινη κλωστή δεμένη... Η ιστορία μας ξεκινά τέλη της δεκαετίας του ‘50 στις γειτονιές της Παλλήνης. Παιδικές φωνές, γέλια, παιχνίδια στις αλάνες, σχέδια για την κυριακάτικη βόλτα με την οικογένεια.

Ο δεκάχρονος Δημήτρης το είχε αποφασίσει και δεν σήκωνε κουβέντα. Ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Όμως λίγα χρόνια αργότερα, όταν έπιασε το βιβλίο φυσικής, ένοιωσε τα χέρια του να καίνε και την κοσμοθεωρία του να ανατρέπεται. Τα... γήινα όνειρά του που αφορούσαν τις ντρίμπλες άρχισαν να αποκτούν άλλη διάσταση με τους νόμους της φυσικής.

Δράση, αντίδραση, βαρύτητα. Βάθος, ύψος, πλάτος και ο χρόνος του Αϊνστάιν.

Ο κ. Δημήτρης Νανόπουλος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Τexas A&M Univesity, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο CNN Greece. Στο Α' μέρος της συνέντευξης, μιλά για το ταξίδι του στον κόσμο της θεωρητικής φυσικής, που ξεκίνησε από την Αθήνα και ακολούθησε το δρόμο της επιτυχίας, στη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

nanopoulos tsimblaki1

Σύνθεση: CNN Greece

Ο κ. Νανόπουλος μιλά για τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει ότι είναι Δημοκρατικός και ότι υποστηρίζει τη Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Αμερική είναι η χώρα των εκπλήξεων και εξηγεί ότι όπως εξέλεξε μαύρο πρόεδρο, έτσι μπορεί οι ψηφοφόροι να φέρουν στην προεδρία τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει, η ψήφος είναι μια προσωπική υπόθεση.

Δύο φορές υποψήφιος για το Νόμπελ αλλά χωρίς έδρα σε ελληνικό Πανεπιστήμιο

Το 1998, 32 Πανεπιστημιακοί ανέλαβαν πρωτοβουλία και κατέθεσαν πρόταση για να πάρει ο κ. Δημήτρης Νανόπουλος μετάταξη από το πανεπιστήμιο του Texas στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά το εκλεκτορικό σώμα του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος την απέρριψε. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά στο CNN Greece ότι κανένα άλλο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν του έχει κάνει αντίστοιχη πρόταση.

giorgosfotiadi

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Φωτιάδης

«Το πιο τραγελαφικό», είναι όπως λέει χαρακτηριστικά, ότι όταν απέριψε το Πανεπιστήμιο Αθηνών τη μετάταξή του, είχε εκλεγεί μέλος στην Ακαδημία Αθηνών, που είναι το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, όντας μάλιστα το νεότερο μέλος της. Βέβαια, όπως εξηγεί, η απόφαση αυτή δεν έκανε κακό στον ίδιο αλλά είχε αντίκτυπο στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στους Έλληνες που ήθελαν να επιστρέψουν στη μητέρα πατρίδα και ανέβαλαν τα σχέδιά τους. Προσθέτει:

«Έχω την αγάπη του κόσμου που με ικανοποιεί».

Όχι στις συχνές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Πώς βλέπει τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση; Ο κ. Νανόπουλος δεν τις επικροτεί και είναι αντίθετος στις αλλαγές που γίνονται συχνά από τον κάθε υπουργό που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της παιδείας.

fot

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Φωτιάδης

«Η παιδεία, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα δεν πρέπει να εξαρτώνται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν πρέπει να τα αλλάζουμε κάθε φορά και να ξεκινάμε από την αρχή», λέει επί λέξει.

«Και δέκα ζωές να είχα πάλι φυσικός θα γινόμουν»

Το CNN Greece ρώτησε το Δημήτρη Νανόπουλο, εάν θα ασχολείτο με την πολιτική. «Μου έχουν πει να ασχοληθώ με την πολιτική, αλλά δεν θέλω», αποκαλύπτει και εξηγεί γιατί: «Και δέκα ζωές να είχα πάλι με την φυσική θα ασχολιόμουν".

Nanopoulos Glashow1

Ο κ. Νανόπουλος στη Γλασκώβη (τρίτος από δεξιά). Πηγή:Προσωπικό αρχείο Δ. Νανόπουλου

«Τσιμπιέμαι» με όλα αυτά που γίνονται στην Ελλάδα

Για την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο κ. Νανόπουλος αποκαλύπτει ότι «τσιμπιέται». «Βρισκόμαστε σε μια περίεργη εποχή μετά τις περίεργες συμπεριφορές στην Ευρώπη πρώην υπουργών που μας στοίχισαν με το να κάνουμε αναλύσεις. Από την άλλη πρέπει να προχωρήσουμε. Είμαι εναντίον του διχασμού».

Ο κόσμος σε 30 χρόνια από σήμερα

Πώς φαντάζεται τον κόσμο σε 30 χρόνια από σήμερα; «Η τεχνολογία θα αναπτυχθεί τρελά, θα έχουμε απίστευτες εξελίξεις, από την άλλη, όμως, φοβάμαι και τρέμω με την κοινωνική έκρηξη».

94475

Στην Ακαδημία Αθηνών. Πηγή: Eurokinissi/Γ.Βεντούρης

"Θα έχουμε ξεκαθαρίσει πως έγινε η αρχή του Σύμπαντος και απαντάμε σε πολύ μεγάλα φιλοσοφικά ερωτήματα και ο καθένας πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψιν του. Δηλαδή αν σας λέει η Κεντρική φυσική σχολή ότι είμαστε τυχαία γεγονότα και το σύμπαν είναι ένα τυχαίο γεγονός και ότι είσαστε εδώ εντελώς τυχαία και χωρίς λόγο κάποιος άνθρωπος που έχει ένα iq μήπως να σκεφτεί πως ζει και τι κάνει;. Για όλους μας το λέω αυτό, γιατί όλοι μας είμαστε κολλημένοι με κάτι", λέει μεταξύ άλλων ο κ. Νανόπουλος.

Οι... 11 διαστάσεις και τα παράλληλα σύμπαντα

Κύρια ερευνητική ασχολία του Δημήτρη Νανόπουλου είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στην Φύση, η θεωρία του Παντός, όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πώς εμφανίστηκε, πώς εξελίχθηκε και πώς έχει την σημερινή μορφολογία του. Σε ό,τι αφορά το ερευνητικό του έργο, μιλά για την θεωρία των κουάρκς (τα μικρότερα σωματίδια ύλης) που υποστήριξε ότι δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 6, η οποία επιβεβαιώθηκε 12 χρόνια αργότερα. Εξηγεί τι είναι «το σωματίδιο του Θεού», πώς πήρε το όνομά του και ποια η συνεισφορά τους σε αυτό αλλά και για τις... 11 διαστάσεις που υπάρχουν στη φύση, παρά το ότι δεν είναι αντιληπτές από τις αισθήσεις. (Ο κ.Νανόπουλος μιλά για το ερευνητικό του έργο στα επόμενα μέρη της συνέντευξής του που θα μεταδοθούν τις επόμενες μέρες).

7215

Κατά τη διάρκεια διάλεξης. Πηγή: Eurokinissi

Who is Who

Ο Δημήτρης Νανόπουλος έχει συγγράψει πάνω από 680 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 15 βιβλίων. Έχει πάνω από 45.300 αναφορές. Τον Νοέμβριο του 2001 και τον Σεπτέμβριο του 2004, ανεδείχθη 4ος στην κατάταξη των πιο αναφερόμενων Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Stanford.

saitas p

O Καθ.Δ. Nανόπουλος είναι επισης και μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος Ωνάση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαϊτας

O Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου απεφοίτησε το 1971. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του (Ph.D) το 1973, στη Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών. Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του κέντρου.

Διατέλεσε επίσης ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο Harvard, Cambridge, USA. Το 1989, εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής, και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα (chair) Mitchell-Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών.

Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Ηouston (HARC), στο Texas, όπου επίσης διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στην Λωζάνη, Ελβετίας. Από το 1997 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ενώ εξελέγη πρόεδρος για το έτος 2015.

saitas ape mpe

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαϊτας

Από το 1988 είναι εταίρος (fellow) της American Physical Society και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society.

Το 1996, του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής, της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ τον Μάιο του 2005, έτους αφιερωμένου στον Einstein τιμώντας τα 100 χρόνια της Θεωρίας της Σχετικότητας, απέσπασε για δεύτερη φορά (πρώτη φορά το 1999) το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητος, εδρεύον στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Τον Οκτώβριο του 2006 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση, ενώ το 2009 απέσπασε από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής το Διεθνές Βραβείο “Enrico Fermi”.

Από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2010 και από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2015 διετέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN). Από το 2005 έως το 2009 υπήρξε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) και από το 2005 έως το 2006 Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).


Το Β' μέρος της συνέντευξης του κ. Νανόπουλου στο CNN Greece μπορείτε να το δείτε και να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Δημήτρης Νανόπουλος στο CNN Greece: Ζούμε σε 11 διαστάσεις (Β' μέρος)

Το video του Γ' μέρους της συνέντευξης του κ.Νανόπουλου στο CNN Greece μπορείτε να το δείτε εδώ:

Ο Δημήτρης Νανόπουλος στο CNN Greece (Γ' μέρος)