FOCUS

Βόρεια Κορέα: Βόμβα υδρογόνου ή κάτι άλλο;

Βόρεια Κορέα: Βόμβα υδρογόνου ή κάτι άλλο;
Η καταγραφή του τεχνητού σεισμού των 5,1 Ρίχτερ & η ανακοίνωση για την πυρηνική δοκιμή από την τηλεόραση της Πιονγιάνγκ REUTERS/Issei Kato - REUTERS/Kyodo

H Πιονγιάνγκ μπορεί να υποστηρίζει ότι πυροδότησε την πρώτη της βόμβα υδρογόνου -καθ’ υπόδειξιν του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως δείχνουν, κατά την κρατική τηλεόραση που τα παρουσίασε, τα δύο ιδιόχειρα σημειώματά του- όμως ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη τους βορειοκορεάτικους ισχυρισμούς.

Δεν πιστεύει, δηλαδή, ότι o τεχνητός σεισμός 5,1 Ρίχτερ που κατέγραψαν, ξημερώματα Τετάρτης 6 Ιανουαρίου 2016, τα διεθνή ινστιτούτα οφείλεται σε έκρηξη υδρογονοβόμβας, αλλά, πιθανότατα, σε κάποιο άλλο, ολέθριο μεν, αλλά μικρότερης ισχύος όπλο.

Το σεισμικό αποτύπωμα της έκρηξης δεν «δείχνει» βόμβα υδρογόνου

Η ατομική βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι το 1945 και σκότωσε 40.000 ανθρώπους ήταν ισχύος 21 κιλοτόνων. Αν η Πιονγιάνγκ είχε πυροδοτήσει -όπως υποστηρίζει- την απείρως πιο ισχυρή υδρογονοβόμβα, αυτό θα φαινόταν στο μέγεθος του σεισμού. Όμως τα 5,1 Ρίχτερ, δεν δείχνουν, λέει ο ερευνητής του Carnegie, James Acton, ισχύ μεγαλύτερη των 10 κιλοτόνων. Αντιθέτως, μαρτυρούν ότι ο σεισμός του 2016 είναι περίπου ίδιου μεγέθους μ’ εκείνον του 2013 που είχε προκαλέσει δοκιμή ατομικής -όπως είχε ανακοινώσει, τότε, η Πιονγιάνγκ- βόμβας.

H σύγκριση των δύο τεχνητών σεισμών

Τι συνέβη, λοιπόν, στις 6 Ιανουαρίου 2016 στη Βόρεια Κορέα;

Στην καλύτερη περίπτωση, θα ξέρουμε μέσα στις επόμενες 3 με 4 ημέρες. «Θα το δείξει...ο αέρας», λέει στον Guardian o επικεφαλής του Οργανισμού για την Τήρηση της Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, Lassina Zerbo:

Για να επιβεβαιώσουμε ότι έγινε πυρηνική δοκιμή χρειαζόμαστε τον καπνό από το όπλο, δηλαδή τα ραδιοϊσότοπα που απελευθερώνονται με την έκρηξη. Έχουμε σταθμούς τριγύρω, στην Ιαπωνία, τη Ρωσία -ίσως μέσα σε 48 με 72 ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν προς τα εκεί να δείξουν κάτι

Κοντολογίς, εφόσον ανιχνευτούν ραδιονουκλίδια, ο τύπος τους θα δείξει αν όντως επρόκειτο για υδρογονοβόμβα ή όχι. Το 2013, χρειάστηκε να περάσουν 50 ημέρες πριν οι επιστήμονες καταφέρουν να εντοπίσουν τα σωματίδια που έψαχναν. Αυτή τη φορά, όμως, αισιοδοξούν πως δεν θα τους πάρει τόσο καιρό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως η πυρηνική δοκιμή δεν έγινε βαθιά μέσα στη γη (οπότε θα υπήρχε ο κίνδυνος να «εγκλωβιστούν» οι αποδείξεις) αλλά κοντά στην επιφάνεια του εδάφους άρα και στον αέρα.

H ένδειξη depth=0.0 km δείχνει ότι η δοκιμή έγινε κοντά στο έδαφος - ΠΗΓΗ: USGS

Γιατί τώρα; Πού αποσκοπεί το καθεστώς της Πιονγιάνγκ;

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε. Είναι τόσο ερμητικά κλειστή η Βόρεια Κορέα και τόσο λίγες οι πληροφορίες που φτάνουν από εκεί που μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Ίσως το καθεστώς να θέλει να προκαλέσει τεχνητή ένταση στις σχέσεις με την αιώνια αντίπαλο, Νότια Κορέα, αποβλέποντας σε ανταλλάγματα. Ενδεχομένως πάλι, όπως γράφει σε άρθρο του στο CNN o αναλυτής σε θέματα αμύνης του RAND Corporation, Bruce Bennett, η δοκιμή να σχετίζεται με το εσωτερικό αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας και την τόνωση του προφίλ του δικτάτορα-ηγέτη. Όπως υπενθυμίζει, μόλις πριν από λίγους μήνες έφταναν στον έξω κόσμο μαντάτα από την Πιονγιάνγκ για μαζικές εκκαθαρίσεις στα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια, με τον Κιμ Γιογκ Ουν, μάλιστα, να στέλνει στο εκτελεστικό απόσπασμα ακόμη και τους πιο στενούς από τους άμεσους συνεργάτες του.

Πυρηνικά όπλα: ποιος έχει τι

  • Η υδρογονοβόμβα συμπεριλαμβάνεται στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, Ρωσίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Κίνας.
  • Ατομική -πιστεύεται πως- διαθέτουν η Ινδία και το Πακιστάν.
  • Το Ισραήλ ούτε επιβεβαιώνει ούτε αρνείται ότι έχει πυρηνικά όπλα, αλλά η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS) εκτιμά ότι έχει στο οπλοστάσιό του περί τις 80 πυρηνικές κεφαλές και αρκετό πλουτώνιο για 200.
  • Το Ιράν, μετά την ιστορική συμφωνία του 2015, έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αναπτύξει ούτε θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα, διατηρεί, όμως, το δικαίωμα σε πυρηνικό καύσιμο για μη στρατιωτικούς σκοπούς.
  • Η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει πλουτώνιο για 10 κεφαλές αλλά όχι τεχνολογία για να παράξει πυρηνικά όπλα.

ΠΗΓΗ: CNN/Federation of American Scientists, CIA World Factbook, Nuclear Threat Initiative, U.S. Census Bureau

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμιος συναγερμός για την πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας

Γιατί η βόμβα υδρογόνου είναι πιο επικίνδυνη από την ατομική