ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί ποδός πολέμου τα κόμματα για την πρόταση δυσπιστίας - Ο κατώτατος μισθός «θύμα» της συζήτησης

Επί ποδός πολέμου τα κόμματα για την πρόταση δυσπιστίας - Ο κατώτατος μισθός «θύμα» της συζήτησης
Η Ολομέλεια της Βουλής INTIME NEWS

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός των κομματικών επιτελείων για τη μεγάλη μάχη στη Βουλή που ξεκινά σήμερα, αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Στις 15:00 όπως αναμενόταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Κατρίνης ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να διακόψει την συνεδρίαση της Ολομέλειας για να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας. Ο κ. Τασούλας απάντησε ότι αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται καθώς πρέπει να κατατεθεί η πρόταση ενώ συνεδριάζει η Ολομέλεια. Ως εκ τούτο η συνεδρίαση συνεχίστηκε με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, στη συνέχεια θα πάρουν το λόγο όλοι οι υπουργοί, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η «μητέρα των μαχών» όταν θα ανέβει στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Το κείμενο της πρότασης είναι ήδη έτοιμο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να το συνυπογράψουν.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες θετική στάση δηλώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ από τη στιγμή που θα κατατεθεί υπέρ θα ταχθεί και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο θα την ερμηνεύσει με ένα δικό του σκεπτικό, ενώ θετική στάση αναμένεται να κρατήσει και η Ελληνική Λύση.

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση της Βουλής:

Αναβολή του υπουργικού συμβουλίου με «θύμα» τον κατώτατο μισθό

Η συζήτηση στη Βουλή οδήγησε σε αναβολή και το αυριανό υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο αναμενόταν και οι τελικές αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και φέρνει τα πάνω κάτω στον προγραμματισμό των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, καθώς δεν αποκλείεται η αύξηση που θα ισχύει από την 1η Απριλίου να ανακοινωθεί με αναδρομική ισχύ.

Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι πως ο νέος μισθός θα «ξεκινά» από τον αριθμό «8», και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα κυμαίνεται μεταξύ 820 και 830 ευρώ.

ΝΔ: Θα εξηγηθούν όλα, το ζήτημα θα κλείσει στο ανώτερο επίπεδο

Η κυβέρνηση πάντως δε δείχνει να κλυδωνίζεται από την πρόταση δυσπιστίας. Αντιθέτως από την Πειραιώς διαμηνύουν ότι «Θα εξηγηθούν όλα, το ζήτημα θα κλείσει στο ανώτερο επίπεδο και θα τελειώσει μία και καλή αυτή η γελοιότητα της αντιπολίτευσης»

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, τα τελευταία 24ωρα ο Πρωθυπουργός από τον Καναδά όπου βρισκόταν σε περιοδεία είχε απανωτές τηλεφωνικές συσκέψεις με τον στενό πυρήνα στο Μαξίμου, ενώ χώρα έλαβαν και κλειστές συσκέψεις στρατηγικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την επιστροφή του Πρωθυπουργού αλλά μέχρι ώρας όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση αποφασίζει να μην μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, όπως συνηθίζεται.

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν στο CNN Greece πως αν η Κυβέρνηση επέλεγε να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης η συζήτηση θα ξέφευγε πλήρως στην ολομέλεια της Βουλής από την τραγωδία των Τεμπών και οι τοποθετήσεις θα αφορούσαν άσχετα θέματα που έχουν να κάνουν με το Κυβερνητικό έργο εν συνόλω. “Αυτό θα γίνει και τώρα σε ένα μέτρο, αλλά μας συμφέρει να μείνουμε όσο γίνεται στο ζήτημα των Τεμπών και να καταψηφιστεί η πρόταση μομφής, να τελειώνουμε με αυτό το θέμα” τονίζουν γαλάζια στελέχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ