Μητσοτάκης από Βελιγράδι: Μας ενδιαφέρει η διασύνδεση των χωρών μας στην ενέργεια και τις μεταφορές
Ανανεώθηκε:
«Φιλοδοξούμε να γίνουμε ένας κόμβος μεταφοράς πράσινης ενέργειας στα Βαλκάνια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελιγράδι, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Δεν είναι τυχαίο ότι επισκέπτομαι το Βελιγράδι συνοδευόμενος από τέσσερις υπουργούς και πολλούς επιχειρηματίες. Θέλουμε να προωθήσουμε περαιτέρω επενδυτικές σχέσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Μας ενδιαφέρει η διασύνδεση των χωρών μας στην ενέργεια και τις μεταφορές, είπε φέροντας ως παράδειγμα τη σιδηροδρομική σύνδεση των χωρών και την ολοκλήρωση του άξονα Πειραιά-Βουδαπέστη που, όπως είπε, είναι στρατηγικής σημασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και προσθέτοντας ότι αυτά μπορούν να γίνουν με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την συμμετοχή της ΕΕ στην ανάπτυξη της Βαλκανικής χερσονήσου και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία επεκτείνεται στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό και η Αθήνα υποστηρίζει τον κάθετο αγωγό μεταφοράς αερίου από το νότο στο βορρά, ενώ μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και άλλων σταθμών θα μπορούμε να μεταφέρουμε αέριο στη Σερβία.
«Παράγουμε σχεδόν το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ και φιλοδοξούμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής ενέργειας. Έχουμε την τεχνογνωσία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τη Σερβία ως την «μακράν μεγαλύτερη οικονομία στα δυτικά Βαλκάνια», υπογραμμίζοντας ότι η «διασύνδεση μας μόνο όφελος μπορεί να έχει για τις δυο χώρες».
«Μπορούμε να κάνουμε το 2024 χρονιά σημαντικής προόδου για τη Σερβία», είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε για τον διάλογο με την Πρίστινα, λέγοντας ότι σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο πλευρών και θα σηματοδοτούσε σταθερότητα στην περιοχή.
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εντάσεις των τελευταίων μηνών», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας ότι συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Ερυθρά θάλασσα, τονίζοντας ότι είναι κοινές οι θέσεις μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο.
Για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ
Αναφορικά με την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως: «Η Ελλάδα έχει υπάρξει ο πιο σταθερός σύμμαχός σας υπέρ της ευρωπαϊκής σας προοπτικής. Δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον για τα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία. Και εσείς επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις θα έρθετε πιο κοντά στην Ευρώπη».
«Οι αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη χρονιά για την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία αλλά και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είναι ιστορικές και πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει και το Βελιγράδι να αξιοποιήσει αυτή τη θετική συγκυρία προς όφελος της ενταξιακής διαδικασίας».
«Στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα είναι η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη», υπογράμμισε.
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Σερβίας για τη φιλοξενία και τις ουσιαστικές συζητήσεις που είχε μαζί του. «Αισθάνομαι και εγώ σαν να είμαι στο σπίτι μου. Νιώθω καλά και εγώ και οι συνεργάτες μου γιατί διαπιστώνουμε την πρόοδο των σχέσεών μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Αυτή η διμερής συμπόρευση απέκτησε στρατηγικό χαρακτήρα με την Κοινή Διακήρυξη των Αθηνών που είχαμε υπογράψει τον Δεκέμβριο του 2019».
Βούτσιτς: Η Ελλάδα από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές μας
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς σημείωσε: «Η φετινή χρονιά θα σημειώσει πολύ σημαντική άνοδο στις εμπορικές μας συναλλαγές. Η Σερβία και η Ελλάδα υποστήριζαν πάντα την εδαφική κυριαρχία η μία της άλλης. Έχω μάθει πολλά πράγματα από τον πρωθυπουργό, με έχει ενημερώσει για σημαντικά πράγματα για μένα γιατί εμείς δεν είμαστε μέλος της ΕΕ».
«Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Σερβίας στην ευρωπαϊκή της πορεία. H Σερβία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να επιταχύνει την ευρωπαϊκή της πορεία», συνέχισε ο ίδιος.
Καλωσορίζουμε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να μας παρέχουν βοήθεια. Έχουμε χρήματα αλλά δεν έχουμε αρκετές εταιρείες για τις απαραίτητες ενέργειες Γι΄ αυτό έχω ζητήσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων, είπε ο πρόεδρος της Σερβίας. Η Σερβία είναι μικρή οικονομία αλλά η ισχυρότερη στα δυτικά Βαλκάνια και καλύπτουμε το 65% του ΑΕΠ στην περιοχή, είπε ο Αλεξάντερ Βούτσιτς, αναφερόμενος επίσης στα ενεργειακά θέματα αλλά και στη συνεργασία στην τουριστική διασύνδεση των δύο χωρών.
«Πιστεύουμε ότι το 2024 θα είναι χρονιά μεγάλης επιτυχίας των δύο χωρών μας», κατέληξε ο Βούτσιτς.